*Nettavisen* Nyheter.

Politiet advarer mot glatte veier på Østlandet: - Kjør forsiktig

Snøværet skaper kaos i trafikken flere steder.

28.11.19 11:25

- Østfold og Akershus, vi får meldinger om flere trafikkuhell - heldigvis med mindre personskader. Det er glatt føre i store deler av fylkene våre. Beregn deg bedre tid enn normalt og kjør forsiktig, skriver Øst politidistrikt på Twitter, like før klokken 09.00 torsdag morgen.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for fem fylker på Østlandet, deriblant Vestfold. Årsaken er at det er ventet mye snø i løpet av torsdag.

- Det er et skikkelig snøvær, og det vil fortsette gjennom dagen. 15 cm med snø er ganske intenst. Brøytemannskapene kan ikke slappe av før i natt, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen.

- Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Beregn ekstra tid, bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver meteorologene i varselet ute på yr.no.

-Skremmende

En annen grunn til at snøen skaper utfordringer for bilistene, er også på grunn av at flere bilister ikke gjør nok for å ha bilen i optimal stand.

En fersk undersøkelse viser at tre av ti bilister ikke tar seg bryet med å fjerne snø, is og dugg på rutene før de kjører.

- Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt til enhver tid, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, i en pressemelding fra Frende Forsikring.

- Det er farlig og straffbart, legger UP-sjefen til.

Flere trafikkuhell torsdag morgen

Dette er bare noen av trafikkuhellene politiet melder om på morgenkvisten torsdag:

På Trondheimsvegen mellom Frogner og Lindeberg var to biler involvert i en trafikkulykke.

Sjekk værvarselet fra yr.no her.

- Melding om trafikkulykke på Trondheimsvegen mellom Frogner og Lindeberg. To biler involvert. Nødetater på vei til ulykkesstedet. Uvisst skadeomfang.

På Skedsmoskorset sitter to vogntog fast.

- Vi har mottatt melding om to vogntog som står fast på strekningen. En skal ha kjørt i autovernet og skaper trafikale problemer. Vi er på vei.

I Oslo har det vært et sammenstøt mellom en buss og en personbil.

- Arnebråtveien: Sammenstøt mellom buss og personbil. En bilist opplyser å ha smerter i nakken. Nødetater på vei. Trafikken flyter greit på stedet, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

I Balestrand på Vestlandet havnet en bil på taket på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

- RV 55 - trafikkulykke, personbil på taket, 2 personer var i bilen - ute av bilen nå, nødetatene rykker ut til stedet, opplyser Vest politidistrikt på Twitter.

Mye snø

Meteorologisk institutt melder at snøværet vil fortsette til langt utpå dagen, og at det ventes 5 til 15 cm snø på torsdag.

Klikk på bildet for å forstørre. SNØ: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på grunn av mye snø på veiene på Østlandet.

SNØ: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på grunn av mye snø på veiene på Østlandet. Foto: Skjermdump (Yr.no)

- Det er ventet en bra mengde nedbør framover, og nokså kalde temperaturer. Man kan få opptil 15 centimeter snø i hovedstaden, sa vakthavende statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid, onsdag kveld til Nettavisen.

- Nedbøren vil begynne som sludd og regn før det går over til snø utover dagen. Litt opp i høyden vil det derimot snø hele dagen. Så fort du kommer vekk fra kysten så vil nedbøren komme som snø. Området mot svenskegrensen er nok der det vil komme aller mest, la meteorologen til.

- Ufyselig vær

Mesteparten av nedbøren er for øyeblikket sørover i landet, men fra og med fredag og ut helgen flytter nedbøren seg nordover.

- Det blir mye snø på Vestlandet fra Nordfjord og opp til Finnmark. Det blir et ufyselig vær nord i Nordland og videre oppover til Troms og Finnmark, forteller Fagerlid til Nettavisen, torsdag formiddag.

På Østlandet vil det slutte å snø, men det kan være en god idé å hente frem noen varme vinterklær.

- Østlandet kommer best ut av det med mye sol i helgen, det blir lyst og fint. Men det blir et tosifret antall kuldegrader fra og med fredag. I dalstrøkene vil det bli mellom 15 og 20 minusgrader, mens i hovedstaden blir det mellom fem til ti minusgrader i helgen, hevder meteorologen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.