*Nettavisen* Nyheter.

Politiet advarer mot hundetyver

PASS PÅ HUNDENE: Politiet har fått flere meldinger fra folk som er bekymret for at hundetyver er i distriktet. – På generelt grunnlag oppfordrer vi folk til å passe på hundene sine, sier Svein Erik Gevelt, operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt. Foto: Arild R. Hansen (Drammens Tidende)

En vilt fremmed kom bort til Stine Solvang Basserud, bøyde seg ned mot hundene hennes og spurte om å få kjøpe dem. – Forferdelig guffent, sier hundeeieren.

20.04.15 12:48

(Drammens Tidende): Det er midt på dagen torsdag. Stine Solvang Basserud går tur med hundene sine, mor (dvergdachs) og datter (blanding av dvergdachs og chihuahua), på Gamle Riksvei i Solbergelva. En mann kommer mot henne, bøyer seg mot hundene. På gebrokkent engelsk spør han om han kan få kjøpe hundene hennes. Og han var veldig pågående og ubehagelig, forteller hun.

– Jeg ble redd og rakk egentlig ikke tenke så mye annet enn at jeg måtte få med meg hundene mine hjem. Han hadde en sekk på ryggen. Jeg tenkte jo på det da jeg kom meg bort, hadde han tenkt til å ta dem med seg i sekken sin, sier hun.

Etter opplevelsen får ingen av de fire barna hennes lov til å lufte hundene på egen hånd.

– Barna er vant til å lufte hundene når de kommer hjem fra skolen. Etter at dette skjedde får de ikke lov til å gå uten voksne. Det er skremmende å oppleve noe sånt, og det er en opplevelse jeg veldig gjerne skulle vært foruten. Lille Solbergelva skal liksom være trygt, sier hun.

Frykter valpefabrikk var målet
Hun aner ikke hva mannen hadde mål om å bruke hundene hennes til. På Facebook florerer det i disse dager informasjon om en bil med menn som kjører rundt og prøver å få tak i hunder. Det meldes om at en bil og to menn er sett over store deler av landet. Det spekuleres blant annet i om hundene fraktes ut av landet og brukes i hundekamper.

– Mine hunder er for små til at jeg har tro på at det er målet. Jeg tenker vel heller at valpefabrikk vil være mer aktuelt. Dachs er jo en veldig populær rase, sier hun.

I ettertid tenkte hun at hun burde snakket hardt til mannen, spurt hva han holdt på med, men hun forteller at hun ble så satt ut at hun bare tenkte på å komme seg vekk fra mannen.

– Jeg har lest om dette på Facebook. Det er èn ting å lese om det, men noe helt annet når man plutselig opplever det selv. Nå har jeg sett at de skal ha vært på Gullaug i Lier og på Stenseth i Nedre Eiker i løpet av de siste dagene. Dette er veldig lite trivelig, sier hun.

Hun pleier å lufte hundene sammen med en gjeng andre hundeeiere i nabolaget på kveldstid.

– Vi har snakket om dette fenomenet på Facebook, og nå som flere har meldt at de har sett dem i Buskerud, er vi mer forsiktige. Folk vil ikke sette hundene sine ut i hundegård lenger, sier hun.

Fulgte etter
En kvinne ringte Drammens Tidende og fortalte at hun opplevde at en hvit varebil kjørte sakte ved siden av henne og hunden hennes da hun var ute med hunden på Konnerud lørdag.

– Det var helt tydelig at det var hunden mennene så på, og det var derfor de kjørte så sakte. Det var en veldig ekkel opplevelse. Jeg fortet meg inn med hunden min, forteller hun.

Også hun har en liten hund. Kvinnen ringte politiet og fortalte om det hun hadde opplevd. Anmelde det, kunne hun ikke.

– De gjorde meg ikke noe, så jeg kan ikke anmelde dem for noe. Jeg ville melde fra til politiet slik at de er oppmerksomme på dette. Jeg skulle ønske politiet fikk tak i dem, undersøkte hva de holdt på med. Da hadde folk fått vite om frykten er reell, sier kvinnen.

Bekrefter meldinger
Politiet bekrefter at de har fått flere meldinger om observasjoner av en hvit kassebil i Buskerud den siste tiden.

– Mange har meldt om dette etter at dette Facebook-fenomenet oppsto. Vi har ikke fått noen tyverimeldinger på hunder i distriktet vårt. Gjør vi det, så gjør vi selvsagt noe med det, sier Ole Trillhus ved operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Han sier videre at det ikke er enkelt for politiet å si noe om dette i og med at de ikke har mottatt noen anmeldelser i forhold til forsøk på tyveri av hunder.

– Vi får stadig meldinger om hunder som er borte, men i de tilfellene vi kjenner til, har hundene kommet til rette igjen, sier Trillhus.

Det er en hvit Mercedes Sprinter det spres bilder av på Facebook. Det finnes mange biler av denne typen, opplyser politiet. Flere slike biler har blitt kontrollert den siste tiden.

– De vi har kontrollert har vist seg å være vanlige arbeidsbiler. Om det stemmer eller ikke at det er hundetyver i området, er ikke lett å si, men på generelt grunnlag kan jeg si at politiet oppfordrer folk til å passe på hundene sine, sier Svein Erik Gevelt, operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Han sier at det er bra at folk er oppmerksomme og melder fra når de ser noe mistenkelig.

Hund forsvant
En hund av stor rase ble meldt forsvunnet fra hjemmet sitt i Mjøndalen natt til søndag. Hunden hadde blitt borte fra eierens hjem.

– Han kom til rette igjen, han hadde vært på besøk hos naboen, sier Gevelt.

Les flere saker på dt.no her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.