RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ADVARER: Politioverbetjent Morten Drægni ved Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo gir tips om hvordan du skal beskytte kortet ditt mot lommsurfing.
ADVARER: Politioverbetjent Morten Drægni ved Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo gir tips om hvordan du skal beskytte kortet ditt mot lommsurfing. (Politiet)

Politiet advarer mot ny svindel - lommesurfing

Sist oppdatert:
- Vi følger med på utviklingen og vet hvilke muligheter som ligger i lommesurfing.

De nye bankkortene med kontaktløs betaling har gjort betaling enklere og raskere, men det har også skapt nye muligheter for kriminelle.

Mens de tidligere måtte komme i fysisk kontakt med et bankkort for å hente penger og informasjon, er det i dag mulig å gjøre dette uten fysisk kontakt med kortet.

- Vi følger med på utviklingen og vet hvilke muligheter som ligger i lommesurfing. Vi har ikke registrert noen sånne saker i Oslo, sier politioverbetjent Morten Drægni ved Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Nettavisen.

Han sier at publikum likevel bør være oppmerksom på at kortene kan bli tappet for informasjon, og at det er sikringstiltak du kan ta for å være tryggere.

- Vi er overbevist om at ny teknologi vil skape nye kriminalitetsformer, sier han.

I Storbritannia har det kommet meldinger om tyver som bruker små mobile terminaler til å hente kortinformasjon fra ofrenes bankkort mens bankkortene ennå ligger i lommen. Teoretisk er det mulig å tappe et kort for noen hundrelapper, men Drægni sier at et slikt tyveri vil legge igjen mange spor.

For å bruke en slik terminal i Norge så må den være registrert på en person eller et firma, og pengene må gå til en deg eller ditt firma, og pengene må gå til et kontonummer i Norge.

- Det er mulig å bedrive lommesurfing i Norge, men du vil legge igjen en haug av spor, sier Drægni.

Men det er måter for kjeltringer å hente ut informasjon fra disse kortene uten å legge igjen spor. Denne informasjonen kan deretter benyttes til å for eksempel kjøpe varer og tjenester på nett med ditt kort.

- Hvis du har et NFC (near field communication-kort i lomma så er det mulig å hente ut data fra kortet. Hvis du derimot har to eller flere NFC-kort som ligger sammen i lomma, så skal det ikke være mulig å hente informasjon, sier Drægni.

Man kan også beskytte kortet med for eksempel et metalletui.

Han anbefaler også publikum å sjekke sine kontoutskrifter for å påse at ikke kontoen er trukket for beløp som du selv ikke har godkjent.

- Ofte kan det være snakk om små beløp. Kriminelle spekulerer ofte i å trekke mindre beløp som ofrene ikke merker eller ikke gidder å anmelde. Men når de trekker små beløp fra mange, så blir det mye penger, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere