De nye bankkortene med kontaktløs betaling har gjort betaling enklere og raskere, men det har også skapt nye muligheter for kriminelle.

Mens de tidligere måtte komme i fysisk kontakt med et bankkort for å hente penger og informasjon, er det i dag mulig å gjøre dette uten fysisk kontakt med kortet.

- Vi følger med på utviklingen og vet hvilke muligheter som ligger i lommesurfing. Vi har ikke registrert noen sånne saker i Oslo, sier politioverbetjent Morten Drægni ved Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Nettavisen.

Han sier at publikum likevel bør være oppmerksom på at kortene kan bli tappet for informasjon, og at det er sikringstiltak du kan ta for å være tryggere.

- Vi er overbevist om at ny teknologi vil skape nye kriminalitetsformer, sier han.

I Storbritannia har det kommet meldinger om tyver som bruker små mobile terminaler til å hente kortinformasjon fra ofrenes bankkort mens bankkortene ennå ligger i lommen. Teoretisk er det mulig å tappe et kort for noen hundrelapper, men Drægni sier at et slikt tyveri vil legge igjen mange spor.

For å bruke en slik terminal i Norge så må den være registrert på en person eller et firma, og pengene må gå til en deg eller ditt firma, og pengene må gå til et kontonummer i Norge.

- Det er mulig å bedrive lommesurfing i Norge, men du vil legge igjen en haug av spor, sier Drægni.

Men det er måter for kjeltringer å hente ut informasjon fra disse kortene uten å legge igjen spor. Denne informasjonen kan deretter benyttes til å for eksempel kjøpe varer og tjenester på nett med ditt kort.

- Hvis du har et NFC (near field communication-kort i lomma så er det mulig å hente ut data fra kortet. Hvis du derimot har to eller flere NFC-kort som ligger sammen i lomma, så skal det ikke være mulig å hente informasjon, sier Drægni.

Man kan også beskytte kortet med for eksempel et metalletui.

Han anbefaler også publikum å sjekke sine kontoutskrifter for å påse at ikke kontoen er trukket for beløp som du selv ikke har godkjent.

- Ofte kan det være snakk om små beløp. Kriminelle spekulerer ofte i å trekke mindre beløp som ofrene ikke merker eller ikke gidder å anmelde. Men når de trekker små beløp fra mange, så blir det mye penger, sier han.