Politiet advarer: Overgripere jakter unge ofre på nettet

DET MØRKE NETTET: Avsnittsleder Kjersti Fagerli har etterforsket flere overgrepssaker på nett det siste året. I de aller fleste sakene er foreldrene uvitende om hva ungene driver med på nett. Hun oppfordrer foreldre til å følge med.

DET MØRKE NETTET: Avsnittsleder Kjersti Fagerli har etterforsket flere overgrepssaker på nett det siste året. I de aller fleste sakene er foreldrene uvitende om hva ungene driver med på nett. Hun oppfordrer foreldre til å følge med. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)

I løpet av det siste året har Romerike politidistrikt avdekket flere omfattende overgrepssaker. Barn helt ned i åtte års alder utnyttes.

ROMERIKE (rb.no): I begynnelsen av mars skal en av Norges mest omfattende overgrepssaker mot barn opp i Drammen tingrett. To kvinner og tre menn står tiltalt, deriblant en 34-åring fra Romerike.

Saken begynte for alvor å rulle etter at politiet på Romerike fant en rekke overgrepsbilder og -filmer av barn på mannens pc. Nå er han blant annet tiltalt for å ha forgrepet seg på rundt 70 jenter via nettet, de aller fleste av dem under 16 år.

Les mer: Råd til foreldrene!

Aktiv på nettsamfunn

Men det er langt fra den eneste omfattende overgrepssaken via nettet politiet på Romerike har avdekket.

Politiet er nå i ferd med å rulle opp en sak som omfatter rundt 30 ofre, alle jenter i åtte til 12-års alder.

Det hele startet med en far som tok kontakt med politiet etter at han oppdaget at datteren hadde hatt samtaler med en person på nett som han mente var langt utenom det vanlige. Samtalene var kropps- og sexrelatert.

– Vi fant fram til vedkommende, en mann i 20–30 års alderen, og tok beslag i mannens datautstyr. Databeslagene gjorde at vi fant 30 nye fornærmede, forteller avsnittsleder ved felleskrimenheten ved etterforskningsseksjonen i Romerike politidistrikt, Kjersti Fagerli, til Romerikes Blad.

Felles for ofrene var at de hadde vært inne på nettsamfunnet Moviestarplanet.

Dette er et interaktivt spill der hver spiller er en filmstjerne. Spillet er gratis, men man kan betale for å få tilgang til klær og gjenstander. Det er mulig for deltakerne å snakke sammen i private chatterom.

Spillet er beregnet på barn mellom åtte og 15 år. På nettet finnes det flere slike nettsamfunn beregnet for barn.

– I dette tilfellet har mannen tatt kontakt og utgitt seg for å være en jevnaldrende jente. Han tilbyr seg å betale for klær og gjenstander og bruker mye tid på å bygge tillit. Deretter flyttes samtalene over på Skype, sier Fagerli.

Sa han var jente

På Skype introduseres jentene til en jevnaldrende, fiktiv gutt. Jentene mottar bilder av gutten og tror derfor at det er han de snakker med.

Etter hvert klarer «gutten» å overtale jentene til å kle av seg foran kamera og sende nakenbilder av seg selv, samtidig som samtalene blir stadig mer kropps- og sexrelaterte.

– I denne saken har det ikke vært noen fysisk kontakt mellom mannen og ofrene. Ofrene er bosatt over hele landet.

Hun legger til at det ikke er uvanlig at barn oppgir bostedsadresser til personene de chatter med.

I en annen sak som er under etterforskning, har politiet funnet fram til ti gutter som alle er ofre for en utspekulert overgriper. Også i denne saken har overgriperen utgitt seg for å være jente.

– Guttene kommer i kontakt med «jenta» på chattesider. Hun sender bilder av seg selv, så guttene tror at de snakker med en pen jente. Etter hvert blir de overtalt til å sende flere nakenbilder av seg selv.

Saken ble anmeldt da en av guttene fortalte foreldrene om hva han hadde gjort.

I tillegg har politiet etterforsket to saker der gutt og jente begynner å snakke sammen på chatteforum på nettet. De avtaler etter hvert å møtes opptil flere ganger.

Foreldrene oppdager dette og anmelder forholdet da jentene er under 16 år. Guttene er en del eldre.

– Følg med

Selv om politiet har avdekket flere omfattende saker, mener Fagerli at det kun er toppen av isfjellet.

– Vi ser at det er mange fornærmede i disse sakene. Det er derfor stor grunn til å tro at mørketallene er store.

Overgrepssaker på nett tar tid å etterforske. Det er ikke uvanlig å bruke et halvt år.

– Det tar tid å gjennomgå databeslag og å spore opp de fornærmede. Selv om det finnes bilder, vet vi ikke hvem de er. Når små barn er involvert, må det også gjennomføres dommeravhør, sier Fagerli.

For å hindre at barn utsettes for overgrep på internett, mener Fagerli at foreldrene må involvere seg i barnas nettbruk.

– Foreldre må følge med hva ungene holder på med på nett. De må fortelle barna hva som er lov og ikke lov. Alle som er på nett er ikke den de gir seg ut for å være. Det er viktig at både barn og voksne er klar over dette, sier hun.

Gode resultater for SO-team

Politidistriktets SO-team sørger for at flere overgripere blir tatt.

I juni 2013 opprettet daværende politimester Bjørn Hareide et såkalt SO-team.

SO-temaet behandler saker om vold og seksuelt misbruk av barn under 18 år, og har sju dedikerte etterforskere, jurister og koordinatorer. Tidligere var det de ulike lensmannskontorene som hadde hovedansvaret for etterforskningen i overgrepssaker.

Teamet inngår i avsnittet som Kjersti Fagerli leder.

– SO-teamet ble nylig evaluert. Det kan vise til gode resultater, som større oppklaringsprosent, raskere etterforskning og bedre ivaretakelse både av ofre og gjerningsperson, sier Fagerli.

Hun legger til at SO-teamet har kommet for å bli.

Styrker IT-krim

Når det gjelder etterforskning av overgrep på nett er også it-krim-gruppa involvert.

Det er disse som gjennomgår filmer, bilder og chattelogger på beslaglagt datautstyr.

– IT-krim skal styrkes med flere ressurser i løpet av året.

Overgrepssaker er tunge saker å jobbe med.

– Ved å jobbe i team blir det lettere å bearbeide og snakke om vanskelige ting. Det er også tilbud om hjelp gjennom bedriftshelsetjenesten eller ekstern hjelp, sier Fagerli.

Les egen artikkel: – Ta grep om barnas mediehverdag. Organisasjonen Barnevakten oppfordrer foreldre til å følge med på barnas nettbruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.