Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: Anja ble kvalt og seksuelt misbrukt

Anja Weløy Aarseth (21) ble kvalt, og siktelsen mot den pågrepne mannen er utvidet til også å gjelde seksuelt misbruk.

Anja Weløy Aarseth (21) ble kvalt, og siktelsen mot den pågrepne mannen ble torsdag utvidet til også å gjelde seksuelt misbruk.

Mannen i 20-årene var fra før siktet for forsettlig drap på Aarseth og i tillegg for grovt ran av en kiosk i nærheten av stedet hvor Aarseth hadde parkert bilen før hun dro på joggetur på Akslafjellet.

- Vi avhørte flere vitner i går, men vi har ingen holdepunkter for at det var flere gjerningsmenn, sier Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt på en pressekonferanse torsdag.

Politiet har fått over 800 tips i saken og takker publikum for engasjementet.

Sorg og sjokkfase
Einar Råen, som er bistandsadvokat for avdødes nærmeste familie, sier til Nettavisen at familien er blitt informert av politiet fortløpende.

- De er nå i en sorg og sjokkfase, og ber om forståelse for at ønsker å få være i fred. De bruker dagene til å ta vare på hverandre og forsøke å jobbe seg gjennmom sorgen og sjokket, sier Råen og legger til at familien nok en gang ønsker å berømme politiet i Ålesund.

- De vil berømme politiet i Ålesund for måten de har håndtert denne saken på. Familien føler seg godt ivaretatt, og opplever at de har fått en profesjonell og verdig behandling, sier han.

Tips? Kontakt: Vaktsjef@Nettavisen.no

Vurderer tilregnelighet
Det skal nå gjennomføres en rettspsykiatrisk observasjon av mannen som er siktet for å ha drept Aarseth.

- Det blir nok en rettspsykiatrisk observasjon, og tilregneligheten til den siktede vil nok bli tema, sier Skovly til NTB.

Han sier også at det er vanlig rutine «i saker som dette».

Torsdag fikk den siktede, etter eget ønske, et halvtimes møte med en prest.

- Mannen er nok i et slags sjokk. Det tar nok sin tid før han «lander» i virkelighetens verden. Det er en alvorlig eksistensiell problematikk han står midt oppi nå, sier fengselsprest Leif Sæther til Dagbladet.

Erkjenner drapet
Den drapssiktede mannen skal fremstilles for varetektsfengsling fredag klokka 9.30, og aktor vil trolig begjære lukkede dører, ifølge Sunnmøre tingrett.

- Det er en del etterforskning som gjenstår, og vi forbeholder oss retten til å begjære lukkede dører, sier Skovly.

Den siktede mannen har innrømmet drapet og samtykket til fengsling.

- Siktede har så langt ikke oppgitt noe motiv, men han sier at han var sterkt ruset da det skjedde, sier hans forsvarer, Reidar Andresen, til NTB.

Andresen vil foreløpig ikke kommentere hva slags rusmidler det skal være snakk om.

- Det har jeg ingen kommentar til, skriver forsvareren i en sms til Nettavisen.

Mannen som er siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth, skulle ifølge NRK egentlig ha startet soning av straff for tidligere kriminalitet om få dager.

- Han ville ha blitt innkalt for soning om kort tid dersom drapet ikke hadde skjedd, sier regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen til statskanalen

Felt av DNA
Over 50 politifolk har jobbet aktivt med saken. Mannen ble pågrepet i bydelen Skarbøvik i Ålesund rundt klokken 17.25 onsdag ettermiddag. Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Han ble deretter avhørt av politiet til langt over midnatt. Avhørene vil fortsette torsdag.

Politiet opplyste at det var DNA-spor som førte til pågripelsen, ettersom hans profil var registrert hos politiet tidligere. Mannen er tidligere straffedømt for blant annet drapstrusler, ulovlig oppbevaring av våpen og narkotikabruk.

Personer i Nordmøre og Romsdal politidistrikt tipset politiet i Ålesund om den siktede mannen før svaret DNA-prøvene kom inn, ifølge Skovly.

Aarseth forsvant under en joggetur på byfjellet Aksla i Ålesund 28. august. Hun ble funnet drept i samme område tre dager senere. Politiet bekreftet torsdag at drapet skjedde på funnstedet.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen