*Nettavisen* Nyheter.

Politiet begår stadig flere «berettigede drap»

En politimann ble dynket i falskt blod på Times Square på Manhattan natt til tirsdag, i forbindelse med opptøyer og demonstrasjoner som brøt ut etter beslutningen til storjuryen ble kjent. )

En politimann ble dynket i falskt blod på Times Square på Manhattan natt til tirsdag, i forbindelse med opptøyer og demonstrasjoner som brøt ut etter beslutningen til storjuryen ble kjent. ) Foto: Carlo Allegri (Reuters)

Voldskriminaliteten har gått ned i USA, mens antall drap begått av politi har økt.

25.11.14 19:59

En storjury i delstaten Missouri besluttet ikke å ta ut tiltale mot polititjenestemannen Darren Wilson, som skjøt og drepte den svarte tenåringsgutten Michael Brown i Ferguson i august.

Det brøt ut store opptøyer i Ferguson umiddelbart etter at beslutningen ble offentlig kjent mandag. Demonstrasjonene spredde seg raskt til flere storbyer på krys og tvers av USA.

Les også: - Har aldri sett en aktor holde pressekonferanse for å sverte offeret

Men Wilson er ikke alene om å skyte og drepe ubevæpnede mennesker i polititjeneste.

I helgen ble en tolv år gammel svart gutt skutt og drept i Cleveland. To dager tidligere ble en annen svart mann skutt og drept i en trappeoppgang i Brooklyn, New York.

Antall «berettigede drap» øker
Statistikk fa FBI viser at tilfeller med voldskriminalitet i USA har avtatt de siste årene. Mens antall «berettigede drap» (justified homicides) har økt betraktelig de siste to tiårene.

Norsk voldsforsker er overrasket over at antall drap begått av politimenn øker, til tross for at antall tilfeller voldskriminalitet minker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet barrikaderte gatene i Ferguson etter at storjuryens avgjørelse ble kjent. Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) Foto: Jim Young (Reuters)

- Det at de er bevæpnet gjør at de lettere tyr til våpen når de kommer i en vanskelig situasjon. Kanskje de gjør riktig vurdering i noen tilfeller, men de kan også gjøre feilvurderinger. De har også automatvåpen med veldig mange skudd, og da er risikoen stor for å skade noen, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

Fra 367 til 410 drap i året
I 1991 var det 1,92 berettigede drap per 10.000 tilfeller med voldskriminalitet (367 berettigede drap begått av polititjenestemenn). I 2012 var tallet økt til 3,38 berettigede drap per 10.000 tilfeller av voldskriminalitet (410 drap).

I samme periode har antall tilfeller med voldskriminalitet falt fra 1,9 millioner til 1,2 millioner.

- I skarpe oppdrag er det også ganske mange politifolk som blir skadet, og til og med drept. Så hele situasjonen er problematisk, sier Bjørnbekk.

Men statistikken viser at det stadig er færre politimenn som blir skutt og drept i tjeneste.I 1991 ble det registret 71 tilfeller, mens i 2012 er tallet nede på 48, ifølge FBIs egne tall.

Klikk på bildet for å forstørre.

En politibil ble satt i brann av rasende demonstranter i Ferguson natt til tirsdag. Foto: Jim Young (Reuters)

Mer væpnet politi i tjeneste
Fra 1995 til 2005 har det vært en økning i antall polititjenestemenn i USA på nesten 15 prosent. Mer væpnet politi i tjeneste, vil kanskje kunne forklare noe av trenden med økende antall berettigede drap. Men i henhold til statistikken, kan ikke økningen i berettigede drap alene forklares med økningen av politistyrken.

Fra 1995 til 2012 har det vært en økning fra 586.800 til 670.400 politifolk i amerikansk tjeneste, ikke inkludert sivilt politi.

I samme periode var det altså bare en liten reduksjon fra 6,63 til 6,115 berettigede drap per 10.000 polititjenestemenn. I tilsvarende periode var det en økning fra 398 berettigede drap til 410.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ragnhild Bjørnebekk Foto: Morten Holm (Scanpix)

Mer fokus på svarte
Bjørnbekk sier at nyere studier antyder at politiet i USA er mer fokusert mot den svarte befolkningen enn de er mot den hvite befolkningen.

- Politiet er mer fokusert mot fargede i områder med høy kriminalitet enn de er mot hvite i områder med lav kriminalitet, sier hun.

En FBI-statistikk over en syvårsperiode fram til 2012, viser at en hvit politimann skyter og dreper en svart person nesten to ganger i uken.

- Ikke overraskende
I gjennomsnitt er det 96 slike tilfeller av totalt 400 drap begått av amerikansk politi hvert år. 18 prosent av de svarte som ble drept i denne perioden, var under 21 år gamle.

- Når det gjelder den fargede befolkningen, er de overrepresentert når det gjelder drap og kriminalitet, og de bor i områder som er farlige. Så de tallene er ikke helt overraskende. Hvis du tenker på skarpe oppdrag, vil det være flere skarpe oppdrag i områder hvor det bor mye gjenger og hvor det er mye alvorlig kriminalitet, sier Bjørnbekk.

- Det er veldig alvorlig når det er befolkningsgrupper hvor det er så mange som blir utsatt for beskytning. Og det bidrar ikke til å dempe konfliktsnivået mellom ulike grupper i USA, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Over 150 skudd ble avfyrt og flere biler og bygninger ble satt i brann i Ferguson under opptøyene natt til tirsdag. Foto: Scott Olson (Afp)

Norsk våpeninstruks
Samtidig pågår det en debatt i Norge om det skal innføres bevæpning av politi regionalt. I tillegg ble det tirsdag innført en midlertidig bevæpning av norsk politi basert på en direkte terrortrussel rettet mot uniformert personell i Norge. Bevæpningen gjelder for en fireukersperiode.

- Lett tilgang på våpen gir erfaringsmessig fra utlandet mere bruk, og tap av uskyldig menneskeliv som konsekvens. Vi bør tenke oss nøye om før vi aksepterer det som en samfunnsutgift, uttalte advokat John Christian Elden til Nettavisen søndag kveld.

- Heller ikke den enkelte tjenestemann som måtte komme i en slik situasjon, vil kunne ha det enkelt i ettertid. Vi får håpe at den unntakstilstanden som justisministeren nå har satt oss i, varer så kort som mulig, sa Elden.

Kilder: TheEconomist, The Washington Post, USA Today, FBI.

Se de enorme ødelegelsene i Ferguson.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=z8JarbhpD4z3xrKei_26pry45PYoT76bmg4i-ksus8CA0aS0RRRgB_VwjUAzTL5LONVfkiQhTUxLTbT5_mgtGa86EsD52ezuIQ12KwLBu16juhtykm2u0ZXpaKBFaPIX16ZWAng2On0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.