*Nettavisen* Nyheter.

Politiet bekrefter: Fikk gå løs og tente på biblioteket: – Vi snakket med ham senest i går

Politiet bekrefter at mannen som er pågrepet mistenkt for å ha tent på Larvik bibliotek lørdag morgen, er identisk med mannen som i forrige uke tente på fem steder i samme by. 28-åringen slapp varetekt på grunn av ei polititabbe.

16.11.19 14:18

Tidlig lørdag morgen brøt det ut brann i bibliotekbygningen i Larvik. Brannen skal ha spredt seg fra en container, og tidlig kom det melding om at en mann var pågrepet.

Jourhavende ved Sør-Øst politidistrikt, Andreas Haugen, bekrefter til Østlands-Posten at den pågrepne lørdag er identisk med mannen som tente på fem steder i Larvik sentrum i forrige uke.

– Det stemmer, det er samme person som er pågrepet, sier han.

Se video av slukningsarbeidet øverst i saken

Fremsto som angrende person

Det var torsdag i forrige uke at larviksfolk våknet opp til meldingen om at det hadde brent flere steder i Larvik sentrum. En mann i 20-årene ble da raskt mistenkt for ildspåsettelse i flere søppelkasser og søppelcontainere.

Det er altså samme person som nå er pågrepet på nytt.

Politiet har hatt jevnlig kontakt med Larvik-mannen (28) etter at han i forrige uke tente på flere steder i Larvik sentrum, men han ble ikke fremstilt for varetektsfengsling fordi politiet ikke snakket sammen på telefon.

– Vi hadde kontakt med ham senest på dagen i går. Han har fremstått som en angrende person, men vi har jo ikke fotfulgt han, påpeker Knut Vidar Vittersø, krimsjef i Larvik.

– Dette er en kommunikasjonssvikt, innrømmer påtaleansvarlig i Sør-Øst politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold.

Klikk på bildet for å forstørre. Tidlig lørdag morgen brøt det ut brann i bibliotekbygningen i Larvik.

Tidlig lørdag morgen brøt det ut brann i bibliotekbygningen i Larvik. Foto: (Østlands-Posten)

Mannen ble løslatt etter å ha blitt avhørt i arresten i Tønsberg – men det visste ikke etterforskerne i Larvik noe om.

– Vi ventet på en tilbakemelding etter avhør, men det fikk vi aldri, og forventet at han fortsatt satt i arresten, forteller Vittersø.

Nå har altså 28-åringen tent på igjen, og denne gangen er det biblioteket som er hardt rammet.

Ifølge Politiet i Sør-Øst på Twitter startet brannen i en container. Den har så spredt seg til veggen, og det er ifølge dem skade både på vegg og på tak.

Politiet evakuerer nå beboere innenfor en radius av 100 meter grunnet røykutvikling.

Østlands-Postens frilansfotograf Geir Eriksen forteller litt etter klokken 07 at brannen har vært og fortsatt er i takkonstruksjonen, og at det virker vanskelig for brannmannskapene å komme til. De har begynt å bryte opp denne konstruksjonen.

- Brannen er i konstruksjonen under kobberplater, og det ser ut som de har problemer med å få vann inn dit. Trolig kommer de til å holde på lenge for de har et problem, sier han.

Lover å bygge opp biblioteket

Olav Norheim, leder i hovedutvalget for kultur, miljø og næring i Larvik kommune sier til NTB at brannen er en «katastrofe».

– Det er så trist å få beskjed på telefon om at biblioteket vårt brenner. Det er pulsen i samfunnet vårt og det er mye verre enn jeg forestilte meg.

Norheim står utenfor biblioteket sammen med ansatte, og forteller til NTB at tårer felles.

– Vi må avvente hva som er mulig å gjenoppbygge, men biblioteket er så viktig at det skal på plass igjen så fort som mulig, lover kulturlederen.

Barneavdelingen gått tapt

Politiet meldte klokken 09.06 at barneavdelingen til biblioteket ser ut til å ha gått tapt.

– Det er ikke åpne flammer nå, bare røyk. Inne har imidlertid brannmannskapene gått uten maske, så det virker ikke som det har vært spesiell røykutvikling inne.

Det er også en gravemaskin på stedet for å røske opp taket slik at man kommer bedre til med vann.

Klokken 13.50 er brannen slukket, melder politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.