*Nettavisen* Nyheter.

Politiet bestemte brått å gå ut med informasjon om ny kontakt med mulige kidnappere

Bortføringen av Anne-Elisabeth:

- Selve beslutningen om å gå ut i dag, ble tatt langt ut på dagen. Tidspunktet er heller ikke vanlig for politiet, sier politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen mandag kveld.

12.02.19 08:12

LILLESTRØM (Nettavisen): Se politiets pressekonferanse i videovinduet øverst.

Mandag ettermiddag meldte politiet at det har vært ny kontakt mellom personene som skal ha kidnappet Anne-Elisabeth Hagen og hennes familie.

Politiinspektør ved Øst politidistrikt, Tommy Brøske, kunne bekrefte at parten som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen i sin forvaring har tatt kontakt med familien hennes.

- Vi kan bekrefte at de er kontaktet via en annen kommunikasjonsplattforen enn tidligere. Den er bedre egnet enn den tidligere brukte plattformen. Vi vil ikke si noe om hvilken plattform som er brukt, eller hva budskapet inneholdt, sa Brøske under pressekonferansen mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske. Foto: Tom Gustavsen / Romerikes Blad

Siste livstegn 31. oktober

Brøske var klar på at politiet ikke er en forhandlingspart i saken og kan ikke kommentere tidspunktet budskapet fra de antatte kidnapperne ble sendt, ei heller hva som ble kommunisert. Han kunne dog bekrefte at det ikke var lagt frem bevis på at de antatte kidnapperne faktisk har Hagen i sin forvaring.

- Politiets anbefaling er å ikke fremgå i forhandlingene uten å ha fått bevis på at Hagen er i live. Det kan være over en telefonsamtale, post, lyd video, bilde, eller på e-post. Det viktigste er at livsbeviset kan datofestes, sa politiinspektøren.

Brøske erkjenner at det er urovekkende at det ikke har kommet livstegn, siden det er etterspurt av familien.

Det siste livstegnet fra Hagen er fra bortføringsdagen 31. oktober klokken 09.14, da hun snakket i telefonen med et familiemedlem.

Den siste kjente kontakten mellom kidnapperne og familien skal ha vært 16. januar. Politiets hovedteori har hele tiden vært at hun ufrivillig har blitt bortført. Dette ble kjent for offentligheten åtte dager senere, 24. januar.

Brøske vil ikke tidfeste den siste kontakten, men han bekrefter at kontakten kan ha kommet for en tid tilbake. Politiet bestemte seg brått for å gå ut med informasjon om den nye kontakten mandag ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kripos-etterforskere søkte rundt boligen til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen med hund i januar. De tok også prøver av ulike gjenstander de fant i håp om å finne spor i etterforskningen.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Hastet ut med ny informasjon

- Mandag morgen meldte politiet til pressen at det ikke var noe nytt i saken. Fortalte dere sannheten?

- Dette har vært pågående vurderinger som har vært vanskelig, og pågått over noe tid. Selve beslutningen om å gå ut i dag, ble tatt langt ut på dagen, og det er årsaken til at vi står her nå, på dette tidspunktet, som heller ikke for politiet er vanlig, sier Brøske til Nettavisen like før klokken 18.00 mandag kveld.

- Har den kommunikasjonen fra motparten kommet i løpet av dagen?

- Vi har tatt beslutningen for denne pressekonferansen i løpet av dagen, sier politiinspektøren kryptisk og legger til at han ikke ønsker å kommentere dette noe ytterligere.

Brøske sier også at den videre kommunikasjonen med motparten kan bli ødelagt dersom politiet røper hvilken ny plattform det nå kommuniseres på. Han ønsker heller ikke å si noe om det kommuniseres med tekst, lyd, bilder eller video.

- Jeg har bekreftet at det er en ny plattform det kommuniseres på, men jeg vil ikke si noe om hvilket språk kommunikasjonen foregår på.

Holden kommuniserte på engelsk i siste del av sin briefen som ble holdt 24. januar. Politiet valgte ikke å gjøre det mandag kveld.

- Det var noe vi vurderte, men landet på at vi ikke skulle gjøre det. Men vi får se hva se hva Holden gjør senere i dag. Jeg kan ikke gå inn på hvorfor politiet ikke kommuniserte på engelsk.

Flere teorier

Brøske vil heller ikke si noe om de antatte kidnapperne skal ha stilt krav for å kommunisere på en annen plattform.

- Det kan jeg ikke si noe om. Det vil være å kommentere direkte på prosesser som pågår. Jeg forstår at folk er opptatt av dette, men jeg må bare henvise til det jeg tidligere har sagt.

Politiet ønsker heller ikke å si noe om de er kommet noe nærmere målet om å få bortførte Anne-Elisabeth Hagen hjem i live.

Men nylig snakket politiet for første gang åpent om noen av de alternative teoriene de jobber ut ifra. Ifølge politiinspektør Tommy Brøske ved Øst politidistrikt er tre av de alternative teoriene:

  • Det kan dreie seg om en frivillig forsvinning.

- Vi har erfart fra tidligere tilsvarende saker at folk frivillig ønsker å bli borte.

  • Det kan dreie seg om en drapssak.

- Det er flere tilfeller savnetsaker har endt opp med å være drap.

  • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen kan ha blitt utsatt for en ulykke.

- Det kan også være en nyanse mellom en frivillig forsvinning og et drap. Hun kan ha blitt utsatt for en ulykke ett eller annet sted.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

Falkevik Hagen er kone til forretningsmannen Tom Hagen, som har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober.

I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

Det ble også fremsatt pengekrav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner. Kravet er fremsatt i kryptovalutaen Monero.

Les også: Politiet stoppet alle turgåere i kidnappingssak

Naboer skeptisk

Bortførte Falkevik Hagen er også etterlyst av Interpol. Nettavisen har tidligere omtalt at politiet har vært i kontakt med personer i det kriminelle miljøet på Østlandet i håp om å få spor å gå etter i den videre etterforskningen.

Amerikanske FBI er også koblet inn i saken, men politiet har avdramatisert deres involvering.

Les også: Politiet har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Tidligere har også naboer av ekteparet Hagen ytret skepsis til at politiet ventet så lenge med å gå ut offentlig med saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag