Gå til sidens hovedinnhold

Politiet ble forbikjørt av Breivik på vei til Utøya

Hakk i hæl på massemorderen på vei til Utøya, fulgte en uvitende politipatrulje...

En politipatrulje kjørte bak Anders Behring Breivik mens han var på vei til Utøya, ifølge rapporten.

Les hele rapporten her. (PFD, 32 MB)

Patruljen hadde ikke fått melding om bilen som drapsmannen kjørte, selv om politiet hadde denne informasjonen.

«Kort tid etter eksplosjonen kjørte en politibil fra Agder politidistrikt gjennom Oslo og inn i Bjørvikatunnelen. Den blir forbikjørt av Breivik som da er på vei til Utøya. Breivik tar av i sentrum, men de to bilene møtes igjen på E18 ved Lysaker klokken 15.57. Politibilen kjørte etter Breivik, helt til han kjørte av ved Sandvika. Dette skjer etter at politiet hadde fått tips om bilen,» heter det i rapporten.

- Visste ikke
Patruljen hadde ikke fått noen ordre eller meldinger – og operasjonssentralen visste ikke at bilen var der. En dataløsning i bilen kunne formidlet både en etterlysning, og gitt operasjonssentralen oversikt over bilens posisjon.

Klokken 15.35 meldte imidlertid et vitne at han hadde sett en person i politiuniform med hjelm og pistol, som hadde kjørt av sted i en bil med registreringsnummer VH24605. Men politiet klarte ikke å nyttiggjøre seg disse opplysningene.

- Først to timer senere ble denne beskrivelsen lest opp på sambandet til Oslo-politiet, sa Alexandra B. Gjørv da hun la fram rapporten.

Finland
Finsk politi tok i bruk terminaler i sine biler for sju år siden. I dag finnes det slike i 75 prosent av alle politiets utrykningskjøretøy. En rekke andre land har patruljene dataverktøy som sin primære oppgaveløser og har arbeidet systematisk med å gjøre mer informasjon tilgjengelig ut til patruljene både for å bidra til mer effektivitet og kvalitet i løsning av oppgaver, samt å gi patruljene økt sikkerhet.

«En ny IKT-plattform må fokusere på både visjoner og investeringer, løsninger og ikke minst bruk av systemene. Mulighetene som gis med dagens systemer, er allerede større enn de som faktisk benyttes,» slår rapporten fast.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?