RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet bruker falske basestasjoner ukentlig

Ved hjelp av falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, kan politiet se hvilke telefoner som er aktive i et område og samle data over all mobiltrafikk i området de overvåker,
Ved hjelp av falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, kan politiet se hvilke telefoner som er aktive i et område og samle data over all mobiltrafikk i området de overvåker, Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Oslo-politiet bruker falske basestasjoner i gjennomsnitt én gang per uke for identitetsfanging.

Ved hjelp av såkalte IMSI-fangere kan politiet se hvilke telefoner som er aktive i et område og samle data over all mobiltrafikk i området de overvåker, skriver Aftenposten.

– Vi bruker IMSI-catchere i snitt én gang i uken. Utover det ønsker vi ikke å kommentere metodebruken vår, sier politiinspektør Einar Aas til avisen. Aas er leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

Etter Aftenpostens avsløringer av falske basestasjoner rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum i desember i fjor, gikk PST-sjef Benedicte Bjørnland i mars ut og sa at de har benyttet slikt utstyr i overkant av 30 ganger de siste tre årene. Oslo-politiet bruker imidlertid utstyret langt oftere.

I Oslo-politiets høringsuttalelse til endringer i loven om «mobilregulerte soner», opplyses det at utstyret kun benyttes i «et fåtall tilfeller» og i et «begrenset tidsrom».

I mars kunne imidlertid Aftenposten avsløre at PST og politiet bevisst har unnlatt å varsle tilsynsmyndighetene når de har brukt falske basestasjoner. De har dermed ignorert lovverket Stortinget satte som en forutsetning for å tillate mer bruk av mobilovervåkingsutstyr.

Fram til Aftenpostens kartlegging hadde verken politiet eller PST fulgt varslingsplikten en eneste gang, skriver avisen. Aas sier på sin side at Oslo-politiets bruk av basestasjoner er underlagt kontroll både av domstolene og Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll. Han sier dessuten at de er i ferd med å etablere nye rutiner for varsling med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

– PSTs etterforskning har ikke avdekket funn av IMSI-fangere i materialet Aftenposten har presentert. Vi stiller oss kritiske til kompetansen firmaet som har gjennomført målingene og laget rapportene, har til å avdekke IMSI-fangere, sa seniorrådgiver Siv Alsén i PST onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere