STAVANGER/OSLO (Nettavisen): Onsdag denne uken pågrep politiet en mann i 50-årene på Sørlandet.

Mannen er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. Politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke mannen for drapene for over 20 år siden og peker på nye DNA-undersøkelser.

Fikk nye DNA-opplysninger

Mannen fremstilles for varetektsfengsling klokken 14 fredag. Politiet ønsker å varetektsfengsle ham i fire uker med fullstendig isolasjon og medieforbud, ettersom det er fare for bevisforspillelse.

- Denne personen er det politiet tidligere har omtalt som kandidat og har vært avhørt som vitne i denne saken tidligere. Siktelsen bygger på resultater av DNA-undersøkelser, men støttes også av andre opplysninger, sa politiinspektør Lars Ole Berge på pressekonferansen i Sør-vest politidistrikt fredag.

– Det nye her er at politiet fikk DNA-opplysninger tilbake i 2019, som gjorde at man begynte å se disse sakene i et nytt lys, sa Berge på spørsmål fra pressen.

Han bekreftet at mannen er tidligere straffedømt.

– Var i Stavanger da Tina Jørgensen forsvant

Politiinspektør Unni Byberg Malmin bekreftet at mannen også har vært avhørt i forbindelse med Jørgensen-saken.

– Det har vært to selvstendige etterforskninger, men vi mener det likevel har vært naturlig å se etter mulige sammenhenger, sa hun.

Malmin sa på spørsmål fra Nettavisens journalist i Stavanger at det har vært flere momenter som dannet grunnlaget for at mannen har status som mistenkt i Jørgensen-saken. Blant annet befant han seg i Stavanger da Jørgensen forsvant. Politiinspektøren la til at det er vurderingen av bevisgrunnlaget som gjør at det er to ulike siktelser per nå.

På spørsmål fra Sandnesposten om politiet ventet flere pågripelser, svarte politiinspektør Berge:

– Sannsynligheten er null for at det kommer flere pågripelser i denne saken nå.

Fetteren helt ute av saken

Politiet sier også at fetteren til Birgitte Tengs, som ble dømt og senere frikjent for drapet, ikke har vært i søkelyset i forbindelse med den nye etterforskningen.

– Vi kommer nå med en ny utvikling i saken, der vi har utpekt en ny mistenkt, sier politiinspektør Lars Ole Berge på spørsmål fra NTB om hvorvidt fetteren nå er helt ute av saken.

Birgitte Tengs' fetter ble først dømt og senere frikjent for drapet, men ble dømt til å betale erstatning til foreldrene. Senest i februar i år klaget fetteren denne dommen inn for FNs høykommissær for menneskerettigheter etter at Høyesterett hadde avvist saken.

– Selv om vi har vurdert det, kan jeg si helt klokkeklart nå at vi ikke på noe tidspunkt har innrettet etterforskningen mot ham. Ellers viser jeg til alle tidligere uttalelser om saken: Han har aldri vært mistenkt, siktet eller på noen annen måte vært i søkelyset for denne etterforskningen, sier Berge.

Sjødin: Tok opp likheter i 2002

Advokat Arvid Sjødin, som jobber for fetteren til Birgitte Tengs, sier han allerede i 2002 tok opp likheter mellom drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.

Fetteren til Birgitte Tengs ble først dømt, men siden frikjent i straffesaken etter drapet i 1995. Han ble likevel dømt til å betale erstatning til foreldrene til kusinen, en dom som aldri er blitt opphevet selv om Norge led nederlag i saken i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Senest i fjor avviste Høyesterett å ta erstatningsdommen opp på nytt.

Les også: Faren til Birgitte Tengs' fetter til Nettavisen: - Ventet på dette i 25 år

John Christian Elden er bistandsadvokat for familien til Birgitte Tengs og forteller om glede over konkrete opplysninger:

- Foreldrene er veldig spente på å se om det kommer noe ut av dette. De har tidligere fått gjentatte varsler om at ting er i utvikling uten at det har kommet noe ut av det. De er alltid glad når det kommer konkrete opplysninger som gjør at det er mulig å komme videre med saken. De mistet datteren sin for 26 år siden og har for så vidt ikke fått fred i saken. Om dette fører noen vei, vil det selvfølgelig være positivt, sier Elden.

Har ikke erkjent straffskyld

I en pressemelding fredag morgen opplyste politiinspektør Lars Ole Berge at bakgrunnen for siktelsen er resultater fra tekniske undersøkelser, sammenholdt med øvrige opplysninger i saken. Det kom da fram at siktede var avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Mannen har ikke erkjent straffskyld eller hatt noe med drapet å gjøre, het det i pressemeldingen.

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger. Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, uttalte politiinspektør Unni Byberg Malmin i en pressemelding før pressekonferansen.

Se faktabokser om de to sakene her: