Politiet: Drapsmenn forsøkte å krysse grensen fra Russland

KIRKENES 20130604: Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland.

KIRKENES 20130604: Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Blant de mange hundre som har kommet til Norge via Russland, er flere tunge kriminelle, bekrefter politiet i Finnmark.

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, sier politimester Ellen Kathrine Hætta i Øst-Finnmark til TV 2.

Vel 1.200 mennesker har søkt asyl etter at de har krysset grensen fra Russland i år. Men bare siden forrige fredag er det kommet 539 asylsøkere denne veien.

– De som er blitt pågrepet og fengslet, har begått alvorlige straffbare handlinger i hjemlandet, sier Hætta.

Etter det TV 2 erfarer, omfatter dette personer som er dømt for drap i sine hjemland.

– De er blitt oppdaget ved at vi har gjennomgått dokumentasjonen som de har hatt med seg da de reiste ut fra Russland, forteller politimesteren.

Personene som har blitt avslørt på grensa, har hatt bosted både i Russland og andre land. Russiske myndigheter har ikke sendt noen av dem tilbake i retur.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa denne uken at regjeringen nå jobber med å utarbeide en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over Russland-grensen, skal returneres uten at søknadene behandles. Alle som kommer via Russland, har visum til landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.