RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Politiet er rusa og har sex med hverandre»

Foto: David Guttenfelder (AP)
Sist oppdatert:
Britisk offiser beskriver ville tilstander blant afghansk politi under opplæring.

Tidligere denne uken ble fem britiske soldater brutalt drept av en afghansk politimann ved en kontrollpost i Helmand-provinsen.

Hendelsen fikk en britisk offiser til å avsløre overfor The Independent hvordan afghansk politi ofte utgjør en fare for britiske styrker de jobber sammen med.

-Korrupte og brukte narkotika
Offiseren, som ønsker å være anonym, drev opplæring av afghansk politi i den urolige Helmand-provinsen og beskriver dem som helt håpløse og lite dedikerte.

«De fleste var korrupte og brukte narkotika, spesielt opium. Gutta dukket gjerne opp rusa på dop på politistasjonen om kvelden. Noen ganger avfyrte de skudd helt vilkårlig,» skriver offiseren.

«Det var vanskelig å få dem til å gjøre helt elementære ting som å holde vakt. De tok dop, lå og sov, forlot vaktposten og hadde sex med hverandre. Svært få var årvåkne.»

Ikke ukjent med påstandene
Politiinspektør Steinar Aune, som er koordinator for det norske politiets bidrag i Afghanistan, kjenner seg ikke igjen i bildet som offiseren beskriver, men understreker:

- Vi er ikke ukjent med påstandene om at politifolk i Afghanistan også misbruker narkotika, sier Aune til Nettavisen.

- Vi har ikke episoder i nærheten av den situasjonen hvor fem britiske soldater døde, men det er et diskutert tema blant de internasjonale bistandsorganisasjonene om man skal fokusere på kvalitet eller kvantitet og rekruttering eller selektering, sier Aune.

Aune mener dette blir for lettvint og sier at både kvalitet og antallet må øke dersom man skal komme på et tilfredsstillende nivå. Det er på det nåværende tidspunkt 21 norske polititjenestefolk som driver med opplæring i Kabul og Meymaneh. I slutten av november øker dette tallet til 23.

- Vår virksomhet er rettet mot å lære opp afghanske politiinstruktører til å drive instruksjon av egne grupper, noe vi kaller kapasitetsutvikling, sier han.

Sliter med analfabetisme
Andre utfordringer norske polititjenestemenn møter er blant annet analfabetisme.

- Det er fortsatt en stor andel av analfabetisme på grunn av et tidligere sammenbrutt skolesystem. Men etter hvert som utdanningssystemet begynner å fungere vil det komme stadig flere som har gått på skole, sier han.

- Har dere opplevd at noen afghanske politimenn har lojalitet overfor Taliban?

- Nei, men vi er kjent med påstandene, sier han.

Det norske politiengasjementet i Afghanistan startet i 2004 og fortsetter på ubestemt tid.

Godt inntrykk av hæren
Forsvaret, som trener opp den afghanske hæren, har heller ikke opplevd lignende tilstander som den britiske offiseren beskriver.

- Nei, det er ikke meg bekjent. Jeg har et ganske godt inntrykk av den afghanske hæren – i hvert fall i forhold til at de har utviklet seg i en positiv retning på relativ kort tid. Og i forhold til evne til å planlegge og lede operasjoner - ofte med støtte fra ISAF – men også mer på egen hånd, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsvarets operative hovedkvarter, Kjetil Eide, til Nettavisen.

Eide opplyser at det er rundt 65 norske soldater som på det nåværende tidspunkt driver med opplæring av den afghanske hæren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere