*Nettavisen* Nyheter.

Politiet etterlyser kjøpere av disse skomodellene

Anne-Elisabeth Hagen-forsvinningen:

Et skosåleavtrykk er politiets eneste uidentifiserte spor fra åstedet. Politiet dette er et sentralt spor.

29.08.19 14:59

LILLESTRØM/OSLO (Nettavisen): Politiet sa på en pressekonferanse onsdag at de vurderer det som meste sannsynlig at savnede Anne-Elisabeth Hagen ikke er i live.

- Det er ingen endring av politiets hovedhypotese, vi står fremdeles ved de vurderingene vi gjorde før sommeren. Det har ikke vært noen ny kontakt etter 8. juli, sa politiinspektør Tommy Brøske på pressekonferansen og refererte til kontakten med de angivelige gjerningspersonene.

- Siste kjente livstegn er derfor fortsatt 31. oktober 2018, sa Brøske videre.

Se politiet legge fram det nye sporet i videoen øverst i saken.

Her kan du lese alt om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Dette skosåleavtrykket ble funnet i boligen til Anne-Elisabeth Hagen. Skoen er av merket Sprox, og er blitt solgt på Sparkjøp i hele landet.  Foto: Politiet

- Eneste som ikke er identifisert

Politiet viste fram et skosåleavtrykk og en skotype som er brukt på åstedet som de ønsker opplysninger om. Politiet etterlyser en person som har kjøpt disse skoene - type Sprox - i størrelse 44, 45 eller 46, kontant hos en Sparkjøp-butikk i Norge i en tidsperiode fra august 2016 til mai 2019.

- Dette skoavtrykket er det eneste vi har sikret på åstedet som ennå ikke er identifisert, sa Brøske på pressekonferansen.

Han forteller også at det er solgt 1590 par av denne skotypen i hele landet i perioden august 2016 til mai 2019. Det var også i mai i år at politiet i Norge mottok bekreftelse fra spesialister i Tyskland om hvilke skotype det var.

Skosålesporet blir vurdert som svært sentralt av politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiinspektør Tommy Brøske under pressekonferansen på Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Vi vurderer skosålen som interessant fordi den er sikret på et sted på åstedet som er relevant for den gjerningen vi etterforsker. Måten såleavtrykket er avsatt på er også interessant, sier Brøske til Nettavisen.

- Vi mener det er sannsynlig at skosåleavtrykket stammer fra en gjerningspreson, og at det er naturlig å tenke at det dreier seg om én person.

Han vil ikke si noe om avtrykkene som er funnet i boligen til Anne-Elisabeth kan si noe om hvilken konkrete handlinger som er begått.

Brøske opplyser til Nettavisen at det anslagsvis er under 300 skokjøp som er gjort med kontanter. Disse kjøperne er ekstra interessante for politiet.

Totalt er det 24 utsalgssteder i hele Norge, i tillegg er det noen som har bestilt gjennom internett. Skoene er solgt i Sparkjøp-butikker fra Kirkenes i nord til Lyngdal i sør.

Ett av utsalgsstedene, Sparkjøp på Metro senter i Lørenskog, ligger 859 meter unna boligen til Anne-Elisabeth Hagen.

- Antall salg som er gjort i og rundt østlandsområdet ønsker vi ikke å gå ut med detaljer om, er alt Brøske vil si.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Skotypen Sprox er solgt på 24 ulike utsalgssteder på Sparkjøp i hele Norge, i tillegg til postordre. Totalt er det solgt 1590 par av denne skotypen i størrelse 44-46 i perioden august 2016 - mai 2019.  Foto: Politiet

Politiet kan fortsatt ikke utelukke noen gjerningspersoner, men Brøske understreker at skoene til personer med tilgang til boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen har vært undersøkt.

- At vi har undresøkt sko, og sko med tilgang til Sloraveien, er ingen hemmelighet. For å få identifisert skosålen har vi benyttet oss av et utstrakt internasjonalt politisamarbeid. Avtrykket sendte vi ut til politi i flere ulike land, og fikk positiv respons fra politiet i Tyskland i mai i år.

- Det er en meget grundig jobb som er gjort, og vi mener vi nå går ut med riktig skosåleavtrykk.

Det var onsdag morgen politiet varslet at de ville komme med nye opplysninger i forsvinningssaken med Anne-Elisabeth Hagen. Hun har vært savnet siden hun forsvant fra sin bolig 31. oktober 2018.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Skosåleavtrykk funnet i boligen til Anne-Elisabeth Hagen. Avtrykket stammer fra skomerket Sprox, og er i størrelsen 44, 45 eller 46.  Foto: Politiet

BAKGRUNN: Politiet mener kona til en av Norges rikeste er kidnappet

BAKGRUNN: Politiet endrer hovedhypotese - tror bortføring var fingert for å skjule drap

Nettavisen er kjent med at politiet så sent som for noen få uker siden sendte kriminalteknikere til huset til Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Under arbeidet ble alle gardinene på kjøkkenet trukket ned, og arbeidet skal ha vart i rundt to timer, rundt lunsjtider, får Nettavisen opplyst.

Personer i området skal ha reagert på at politiet fortsatt gjorde etterforskningsarbeid i huset nesten ni måneder etter at Anne-Elisabeth forsvant. Før pressekonferansen startet var det usikkert om de siste undersøkelsene ville bli tema.

- Jeg kan bekrefte at vi flere ganger etter at vi har sagt at de kriminaltekniske undersøkelsene er over, har vært tilbake i huset for å gjøre ulike undersøkelser, eller ettergå det vi allerede har gjort.

- Jeg kan bekrefte at vi også var der for noen uker siden. Men jeg ønsker ikke å gå ytterligere i detalj om det, heller ikke om det gjaldt skosåleavtrykket.

Klikk på bildet for å forstørre.  

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har i disse dager vært forsvunnet i ti måneder. Det har ikke vært noen livstegn fra henne siden 31. oktober 2018.  Foto: (Politiet, med tillatelse fra familien)

- Viser bilder fra etterforskningen

Etter det NRK erfarer, vil politiet gå ut med ny informasjon fra åstedet og bilder av bevis fra det omfattende etterforskingsmaterialet.

Nettavisen har fått bekreftet den samme informasjonen.

– Familien ønsker at politiet skal oppklare saken og pågripe personene som bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Vi håper dagens pressekonferanse kan bidra til det, sa familien bistandsadvokat Svein Holden til statskanalen onsdag morgen.

Det er nå 301 dager siden Anne-Elisabeth forsvant, og fortsatt har ikke politiet klart å oppklare saken. Det siste livsbeviset fra 69-åringen var en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokken 09.14, samme dag som hun forsvant.

Ektemannen, milliardæren Tom Hagen, kom hjem rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen og fant blant annet et trusselbrev. Her ble det fremmet krav om løsepenger på rundt 86 millioner norske kroner. I brevet var det også en klar advarsel mot å kontakte pressen eller politiet.

Tom Hagen trosset advarslene, og varslet likevel politiet rundt 30 minutter etter at han kom hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiet gjorde undersøkelser i og rundt huset til ekteparet Hagen i vår. Dette bildet er fra april. Nettavisen er kjent med at krimteknikere jobbet inne i huset så sent som for få uker siden. Da ble gardinene i vinduene trukket ned.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Undersøker Facebook-gruppe

Politiet har foretatt en rekke etterforskningsskritt, og i helgen omtalte Nettavisen at en Facebook-gruppe, hvor Anne-Elisabeth var medlem, blir undersøkt.

Politiet anser det som lite sannsynlig at den forsvunne kvinnen er i live. I over et halvt år var politiets hovedteori at Anne-Elisabeth var blitt kidnappet, og at motivet var penger. I juni endret de sin hovedteori. På en pressekonferanse uttalte politiinspektør Tommy Brøske at politiet nå mener det dreier seg om en drapssak.

Dette fikk familien bistandsadvokat Svein Holden til å reagere. Han og familien mener det dreier seg om en bortføringssak.

I begynnelsen av august holdt Holden, på vegne av familien, en egen pressekonferanse, der det kom frem at det de mener er antatte kidnappere skal ha formidlet at Anne-Elisabeth er i live. Men Holden understreket at de ikke hadde mottatt noen livsbevis.

Politiet på sin side holder fast på drapsteorien, noe de formidlet i en egen pressekonferanse kort tid etter at Holden hadde formidlet sitt budskap.

Dette er politiets begrunnelse for at de ikke lenger tror på at det dreier seg om en bortføringssak:

  • Tiden som er gått.
  • Mangel på livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, til tross for gjentatte oppfordringer fra familien gjennom deres bistandsadvokat.
  • Valget av en lite egnet kommunikasjonsplattform for forhandling.
  • En svært begrenset vilje til kommunikasjon.
  • Fravær av kontakt fra motparten (kidnapperne) de siste månedene.
  • Ønsket om å bruke en komplisert betalingsform (med kryptovaluta).
  • En påfallende liten vilje til å innkassere pengene (kravet var på rundt 86 millioner norske kroner).
  • En helhetsvurdering av etterforskningen som er gjennomført frem til nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag