HAUGESUND (Nettavisen): Mandag startet uke tre av rettssaken i Haugaland og Sunnhordland tingrett hvor Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995 (se faktaboks under).

HER FÅR DU DIREKTEOPPDATERING FRA RETTSSAKEN I NETTAVISENS LIVESTUDIO.

52-åringen har vært i søkelyset til politiet siden 1990-tallet og har vært avhørt en rekke ganger. I første omgang har han vært avhørt som vitne og såkalt moduskandidat. Men 1. september i fjor ble han pågrepet og siktet for drapet etter at politiet hadde funnet et DNA de mener tilhører den tiltalte Karmøy-mannen.

Vassbakk har i 27 år nektet for å ha noe som helst med drapet å gjøre.

Les også: Foreldrene til Birgitte Tengs slet i retten – tilståelsen til fetteren ble på nytt lagt fram

Fant kvinnesko på soverommet

Mandag var en rekke tidligere politibetjenter i vitneboksen for å forklare seg om hvordan åstedet og funnstedet ble behandlet like etter at Birgitte Tengs var blitt funnet død.

Tirsdag var det et nytt vitne som forklarte seg, kriminaltekniker i Sør-Vest politidistrikt Kristin Løland. Denne dagen går for lukket rett på grunn av detaljomfanget fra åstedet som blir dokumentert, heriblant nærbilder av en drept og stygt skadd Birgitte Tengs.

Under sin forklaring gikk kriminaltekniker Løland blant annet gjennom omfattende beslag som var gjort hos Johny Vassbakk under etterforskningen av ham.

Bilder som ble vist i retten dokumenterte funn av et stort antall par med kvinnesko på soverommet hans.

– Anslagsvis ble det funnet 300 par kvinnesko i tiltaltes bolig, sa Løland.

Bildene viste en stor spennvidde av ulike damesko i skuffet og i og skap. Det ble også dokumentert funn av et stort antall «Billy» tegneserieblader.

Les også: Johny Vassbakk brukte falsk Facebook-profil og lastet ned bilder av ung kvinne

Dømt for tyverier flere ganger

Vassbakks tyveri av damesko og -klær har tidligere vært tema i retten. På 1990- og 2000-tallet ble han dømt en rekke ganger for tyveri av sko og klær fra ulike damer.

Etter hvert sluttet han med dette da han innså hvordan hans handlinger gikk inn på de fornærmede kvinnene i sakene.

Les også: Dette vet vi om mannen som er tiltalt for Birgitte Tengs-drapet

I 2004 ble han oppsøkt at to etterforskere etter at han på nytt var blitt tatt for tyverier av dameklær. De ga ham en åpenbaring.

– Det har gått inn på meg, jeg har tenkt mye på det. For min del har det på en måte … Jeg har følt fra min side at det ble bagatellisert. Jeg skulle ønske det var mye jeg hadde tatt tak i tidligere, forklarte Vassbakk tidligere under rettssaken og brøt ut i gråt.

– Det hadde spart meg for mye tull og tøys, fortsatte han i høylytt gråt.

Tidligere har Vassbakk også blitt grillet grundig om kjøp av undertøy til unge jenter når han selv var i 24-25-årsalderen, tidligere dommer og straffehistorikk, kjøremønster og at han plukket opp haikere, for det meste unge jenter fordi det som regel var dem som haiket på midten av 1990-tallet.

Les også: Johny Vassbakk brukte falsk Facebook-profil og lastet ned bilder av ung kvinne

Vassbakk har tidligere i rettssaken beklaget tidligere voldsepisoder mot kvinner og blottinger foran barn og tenåringsjenter.

Tidligere har Vassbakk forklart i retten hvorfor han stjal damesko.

- Det var for flaut å gå og kjøpe. Da ble det til at det ble sånn. Etter vekkeren jeg fikk med etterforskerne i 2004 har jeg kjøpt. Til å begynne med kjøpte jeg det i butikken, etter hvert har det blitt kjøpt gjennom salgssider på Facebook og annonser på nett.

- Har det vært her på Haugalandet eller i hele Norge? spurte forsvarer Stian Kristensen da Vassbakk forklarte seg for to uker siden.

- Det har vært mest på Haugalandet.

- Har du operert med eget navn?

- Nei. Årsaken er frykten for å bli snakket om og uthengt, svarte Vassbakk.

I retten fortalte også krimtekniker Løland at politiet mistenkte at han hadde hemmelige rom i boligens sin på Karmøy.

- Det er ikke gjort noen funn av interesse for saken gjennom politiets 3D-skanning av hans eiendommer. Det ble foretatt skanning av 3D-gruppen til Kripos i håp om å finne spor hvor de kunne se om det var laget hemmelige rom i vegger, sa Løland under sin forklaring.

I tillegg til boligen til Vassbakk ble det foretatt 3D-skanning av hans garasje og et naust. Heller ikke her ble det funnet noe av interesse.

Reagerte ikke på Tengs-bilder

I retten ble det også vist et stort antall åstedsbilder, blant annet av drepte Birgitte Tengs. Det ble også vist nærbilder av henne hvor det tydelig gikk fram at hun hadde omfattende skader.

Flere i retten skar grimaser da bildene ble vist, og bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs, Erik Lea, så også preget ut da de sterke bildene ble vist.

Det var en lokal bonde som fant Birgitte mellom klokken 09.00 - 09.30 6. mai 1995. Han har i retten forklart at det var helt jævlig og han ba politiet om å slå full katastrofealarm.

I tiltalen beskrives en grov voldshandling begått mot Birgitte Tengs:

«Natt til lørdag 6. mai 1995, i og ved Gamle Sundveg på Karmøy, tok han kvelertak på Birgitte Tengs og slo henne gjentatte ganger i hodet med eller mot en stein. Hun ble påført et stort antall skader, blant annet kjevebrudd, omfattende skallebrudd og utbredte knusningskader i hjernen. Hun døde som følge av hodeskadene.»

Men Vassbakk trakk ikke en mine. Han så bildene på visningsskjermen foran seg, men satt med samme apatiske ansiktsuttrykk har stort sett har sittet gjennom hele rettssaken så langt.