RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Politiet får 106 nye stillinger

Sist oppdatert:
En økning på 1,3 milliarder til politiet gir flere stillinger, flere studenter og mer penger til PST.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke bevilgningen til politi- og påtalemyndighet med om lag 1,3 milliarder kroner sammenlignet med budsjettet for 2009.

Av dette utgjør pris- og lønnsvekst om lag 117 millioner kroner.

Bevilgningsøkningen foreslås blant annet benyttet til:

* Opprettelse av 106 stillinger til studenter som er ferdig utdannet fra Politihøgskolen sommeren 2010.

* Videreføring av 460 sivile stillinger som ble opprettet i 2009.

* Videreføring av 104 stillinger som i 2009 ble opprettet til nyutdannede fra Politihøgskolen.

* Økt opptak til 720 studenter ved Politihøgskolen.

Les om flere av tiltakene lenger ned i saken.

Vil ha ny innsatsstyrke
Noe av det regjeringen vil satse på, er bekjempelsen av organisert kriminalitet. Dette vil de gjøre ved å etablere en egen «innsatsstyrke» på dette området.

- Vinningskriminalitet begått av mobile, kriminelle gjenger har økt i de senere år. Bekjempelsen av denne typen kriminalitet medfører flere utfordringer for politiet. Regjeringen foreslår at det etableres en egen «innsatsstyrke» som skal bidra til en bedre koordinering mellom politidistriktene og raskere oppklaring av sakene. Kripos, Utrykningspolitiet og Oslo politidistrikt vil være sentrale i denne styrken, står det i Statsbudsjettet for 2010.

Forbundsleder Arne Johannessen legger ikke skjul på at han er fornøyd med budsjettet.

– Politiets Fellesforbund er enig at det har vært en stor satsing på politiet den siste perioden. Det er ingen tvil om at det er den største nominelle veksten i løpet av et år, sier Johannessen.

– Det er vi svært glad for og vi gir gjerne ros til politikerne for det. Når det gjelder 2010-budsjettet alene, er vi imidlertid litt usikre på "tidenes budsjettløft"-framstilingen. Vi er usikre på hvor mye av dette som skyldes at helårs-kostnader til tiltak som er satt i gang i høst og videreført, ligger som en økning i 2010-budsjettet. Dette må vi finne ut av, sier Johannessen.

Mer penger til PST
Her er andre saker regjeringen vil bruke budsjettøkningen til politiet på:

* DNA-reformen.

* Håndtering av de budsjettmessige konsekvensene av den nye særavtalen om arbeidstidsbestemmelser i politiet.

* Styrket innsats innen asyl- og utlendingsfeltet.

* Økt bevilgning til Politiets sikkerhetstjeneste.

* Økt tilskudd til Alternativ til vold.

* Styrking av Den høyere påtalemyndighet.

* Oppfølging av Voldtektsutvalget.

* Opprettelse av Barnehus i Stavanger.

* Tilskudd til EUs yttergrensefond.

Flere stillinger til Oslo
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Oslo politidistrikt med 193 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2009.

Av dette utgjør pris- og lønnsvekst om lag 16 millioner kroner.

Bevilgningsøkningen foreslår blant annet benyttet til:

* Opprettelse av 20 stillinger til studenter som er ferdig utdannet fra Politihøgskolen sommeren 2010.

* Videreføring av 100 sivile stillinger som ble opprettet i 2009.

* Videreføring av 20 stillinger som i 2009 ble opprettet til nyutdannede fra Politihøgskolen.

* Håndtering av de budsjettmessige konsekvensene av den nye særavtalen om arbeidstidsbestemmelser i politiet.

Flere politistudenter
Det foreslås også en økning i antall studenter ved Politihøgskolen neste år.

I 2009 ble opptaket økt til 552 studenter. Regjeringen foreslår at opptaket økes til 720 studenter i 2010, noe som er det høyeste opptak av studenter som har vært ved Politihøgskolen.

- Med så store kull vil politiutdanningen foregå i Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern. Bodø er etablert som egen avdeling. Kongsvinger og Stavern er underlagt Politihøgskolen i Oslo, står det i statsbudsjettet.

Bevilgningen til Politihøgskolen foreslås økt med om lag 66 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2009.

Nytt analyseinstitutt
I forbindelse med en videre satsning på DNA-reformen, foreslår regjeringen å opprette et nytt offentlig analyseinstitutt ved Universitetet i Tromsø.

- DNA-reformen har gitt politiet mulighet til økt bruk av DNA under etterforskningen. DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Regjeringen har også lagt opp til en sentral finansiering av DNA-analyser. Det ble i 2008 bevilget 66,1 millioner kroner til DNA-reformen. Bevilgningen ble økt med 37,3 millioner kroner til 103,4 millioner kroner i 2009. Regjeringen foreslår at det i 2010 bevilges 12,8 millioner kroner til økt antall DNA-prøver ved Rettsmedisinsk institutt og 1,6 millioner kroner til ombyggingsarbeid ved Universitetet i Tromsø for å forberede et nytt offentlig analyseinstitutt, står det i budsjettet.

Ny rusmestringsenhet
Det foreslås også flere stillinger til Kriminalomsorgen:

* Om lag 17 millioner kroner foreslås benyttet til opprettelse av om lag 37 nye stillinger i kriminalomsorgen. Stillingene skal bidra til bedre tilbakeføring av innsatte og domfelte til samfunnet og til ivaretakelse av sikkerheten for tilsatte og innsatte. 12 av stillingene vil gå til å ivareta arbeidsmiljø og sikkerhet ved de minste fengslene.

* Om lag 3 millioner kroner foreslås benyttet til planlegging og prosjektering av omstrukturering av fengselskapasiteten, blant annet til å prosjektere og bygge ny rusmestringsenhet ved Hustad fengsel.

Øker driftsbudsjettet
Den nye særavtalen om arbeidstidsbestemmelser i politiet, gir dessuten økte utgifter for politisektoren.

- I tillegg til å fastlegge kompensasjon for unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeids- og hviletid, har rundt 9 000 polititjenestemenn fått utvidet arbeidstiden med én time pr. uke. Dette tilsvarer en ressursøkning på anslagsvis 230 årsverk. Regjeringen foreslår å øke politiets driftsbudsjett med 371,9 millioner kroner som følge av den nye særavtalen, står det i Statsbudsjettet for 2010.

Arne Johannessen oppsummerer budsjettet slik:

– Alt dette er veldig bra. Det er ikke tvil om at det har er gjennomført en satsing på politiet den siste perioden. Men vi er altså usikre på i hvilken grad 2010-budsjettet gir en realvekst. Det er en slik realvekst som vil gi større handlingsrom til politidistriktene og særorganene. Før vi trekker bastante konklusjoner, må vi bruke noe mer tid på å finne ut av det, sier Johannessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere