*Nettavisen* Nyheter.

Politiet får ikke tilgang til passfotoregisteret

Oslo (NTB): Politiet får ikke lenger bruke bilder fra passfotoregisteret til etterlysning av kriminelle.

17.10.12 08:41

- Vi har valgt å kutte tilgangen til passfoto fra og med denne uken, sier Vigleik Antun, konstituert assisterende sjef i Kripos til Aftenposten.

Bakgrunnen for at politiet nå mister denne muligheten er passforskriften fra 2010.

I passforskriften står det at «ansatte i norsk grensekontroll, Kripos og passmyndigheten gis kun tilgang til opplysningene i passregisteret til bruk for passutstedelse, grensekontroll, og ved innlevering og beslag». Verken etterlysning eller savnede personer er nevnt.

Politiet legger ikke skjul på at de nye reglene vil få konsekvenser.

- Spesielt i sammenheng med etterlysninger av personer der politiet ikke har annet bilde, og særlig om saken haster og er av internasjonal karakter. Det vil også kunne vanskeliggjøre politiets arbeid når noen oppgir eller bruker falsk identitet - noe som er en voksende utfordring for politiet, sier Antun.

Datatilsynet har lenge vært skeptisk til at politiet kunne bruke passregisteret og sendte for to år siden brev til Justisdepartementet der de ba om departementets hjelp til å få en slutt på praksisen.

I forsvinningssaker der man legger til grunn at den savnede gir sitt samtykke til etterlysning, vil det fortsatt være mulig å bruke passfoto, ifølge Justisdepartementet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.