RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet får knusende kritikk

Politiet brøt loven: Ledelsen i Hordaland-politiet får kraftig kritikk for håndteringen av Monika-saken i en uavhengig rapport.
Politiet brøt loven: Ledelsen i Hordaland-politiet får kraftig kritikk for håndteringen av Monika-saken i en uavhengig rapport. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
– Det står respekt av det Robin Scaefer har gjort, sier justisminister Anders Anundsen.

Bergensavisen: Torsdag la Justisdepartementet frem en rapport om hordalandpolitiets håndtering av varslersaken.

I rapporten får ledelsen i Hordaland politidistrikt knusende kritikk.

Politietterforsker Robin Schaefer varslet forsvarlig da han sa fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av et drap på en 8 år gammel jente i Hordaland politidistrikt. Det er konklusjonen etter at de rettslige siden av saken er gjennomgått.

Brøt loven

Advokatfirmaet Wiersholm fikk i vinter i oppdrag å granske arbeidsgivers håndtering av politietterforsker Robin Schaefers varsel i den såkalte Monika-saken.

Opptreden som politiledelsen viste Schaefer etter varslet representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse. Ifølge Wiersholm har politiledelsen ved Hordaland ikke fulgt distriktets egne regler for håndtering av varsling.

«I varslingssaker kan det være vanskelig å vite om det er den enkelte varsler som er «vanskelig» eller om det er ledelsen som tildekker et kritikkverdig forhold. I denne saken har det vist seg lett å konstatere at Schaefer ikke er den som er «vanskelig»», står det i rapporten.

Skoleeksempel

Det er Wiersholm samlede vurdering at Schaefer interne varsling representerer «et skoleeksempel på hvordan det skal gjøres».

– Jeg er glad for at vi har fått en bred og uavhengig granskning av varslersaken i Hordaland. Granskningen konkluderer med Schaefer varslet forsvarlig slik arbeidsmiljøloven krever, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Advokat John Christian Elden representerer politimester Geir Gudmundsen. Han har ikke besvart BAs henvendelser torsdag.

Fakta: Fakta om Monika-rapporten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Justisdepartementet ba 16. mars advokatfirmaet Wiersholm vurdere de

arbeidsrettslige sidene ved arbeidsgiver Hordaland politidistrikts håndtering av

politietterforsker Robin Schaefers varsel i den såkalte Monika-saken.

* Wiersholms hovedkonklusjoner er:

* Schaefers engasjement for å få gjenopptatt Monika-saken og hans opptreden

i den forbindelse må regnes som varsel om «kritikkverdige forhold» etter reglene i

arbeidsmiljøloven.

* Varslene til Politimesteren, bistandsadvokaten, pressen og allmennheten var

forsvarlige og dermed lovlige og i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven.

* Arbeidsgivers opptreden etter varslene representerer samlet sett et brudd på

Arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse.

* Arbeidsgiver fulgte ikke Hordaland politidistrikts egne regler for håndtering av

varsling.

* Arbeidsgiver sørget heller ikke for at Robin Schaefers arbeidsmiljø var fullt

forsvarlig.

Kilde: Justis- og beredskapsdepartementet

Varsler, eller ikke

I rapporten vises det til et møte 2. oktober i fjor. Her skal både politimester Geir Gudmundsen og konsituert politimester, John Reidar Nilsen, ha argumentert for at Schaefer ikke skulle få varslerstatus.

LES OGSÅ: Slakter politikulturen

Ledelsens motvilje mot å behandler Schaefer som varsler hang sammen med oppfatningen av at Schaefer representerte et problem, står det i rapporten.

27. oktober 2014 var første gang politimesteren snakket personlig med Schaefer. Det skjedde per telefon etter påtrykk fra Schaefers nye leder. Politimester har overfor granskerne gitt uttrykk for at samtalen var god. Schaefer har forklart at Gudmundsen i samtalen forsøkte å forhindre at saken skulle bli en varslingssak.

Advokaten stilte krav

Først etterat Schaefers advokat sendte brev til politimesteren, ble Schaefer gitt status som varlser. Det skjedde 18. november i fjor.

Wiersholm minner om at politimesteren så sendt som 25. mai i år fastholdt at han fortsatt anså dette som «uenighet i sak» og ikke som en varslingssak.

Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak.

– Varslingsreglene i politiet må gjennomgås og gjøres kjent, og kunnskapsnivået for behandling av varslingssaker må økes. Vi trenger en kultur der det er rom for å ytre seg om kritikkverdige forhold. Der den som varsler blir tatt på alvor og blir møtt med støtte og omsorg, sier Anundsen.

Hedrer Schaefer

Schaefers varsling har alt bidratt til å endre reglene for henleggelse av mistenkelig dødsfall. Riksadvokaten har besluttet at saker om mistenkelige dødsfall som er etterforsket av politiet og som politiet går inn for å henlegge, skal forelegges statsadvokaten.

En egen cold-case gruppe som skal bistå politidistriktene i alvorlige uoppklarte saker, er under utvikling.

– Det krever mot og styrke å varsle om kritikkverdige forhold. Derfor står det respekt av det Robin Schaefer har gjort, sier Anundsen.

Fakta: Fakta om Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011.

* Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 kom en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten. Konklusjonen er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner straffes.

* 17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

* 25. juni kom en uavhengig rapport som konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med ulovlig gjengjeldelse og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. (©NTB)

Leste ikke boken

13. februar i år ga Schaefer ut boken «Monika-saken. Fra drapsetterforsker til varsler».

Boken ble revet ut av bokhyllene, og ble bredt omtalt i pressen.

I Wiersholm-rapporten kommer det frem at verken visepolitimester John Reidar Nilsen eller politimester Geir Gudmundsen hadde lest boken.

«Wiersholm mener at unnlatelsen av å lese boken er en illustrasjon av at politidistriktets øverste ledelse ikke tok varselet og oppfølgingen av dette på tilstrekkelig alvor, og heller ikke hadde nødvendig omsorg for Schaefer. Det er vanskelig å forstå at Politimesteren bevisst stiller seg slik at han vet mindre om en underordnets situasjon enn enhver annen tilfeldig leser av boken», står det i rapporten.

Politimesteren har forklart at dette skyldtes det press han følte fysisk og psykisk ved å forholde seg til media og boken. Politimesteren har opplyst at han nå har lest Schaefers bok.

Les flere saker fra BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere