Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: - Flere som selger sex i Sverige under koronapandemien

Mens færre i Norge selger sex, har koronapandemien sendt Sverige i motsatt retning.

Stengte grenser og arbeidsløshet har ført til en økning i prostitusjon i Sverige. I Norge har markedet blitt mindre, fordi strenge innreiserestriksjoner har hindret utenlandske prostituerte å komme til landet.

Samtidig ser man både i Norge og i Sverige at flere egne borgere har begynt å selge sex under koronapandemien.

Prostituerte seg etter korona

- Mennesker har mistet sin inntekt under pandemien. Noen har havnet i prostitusjon som eneste alternativ til å forsørge seg selv, sier Jana De Geer ved politiet i Stockholm til svenske Aftonbladet. Hun leder politiets menneskehandelseksjon i Stockholm, og forteller at politiet i den svenske hovedstaden har sett en økning i prostitusjon siden pandemien økte.

Les også: Flere prostituerte ranet i Oslo

Leder Bjørg Norli ved Pro Sentret i Norge, sier at også her til lands har det vært en liten økning i antall personer bosatt i Norge som selger seksuelle tjenester.

- Det er personer som av ulike grunner ikke har hatt nok inntekt for å bli kompensert for inntektsbortfall gjennom Nav eller andre kompensasjonsordninger, eller som ikke har ønsket å kontakte disse instansene. Vi vet at når det blir økonomisk vanskeligere tider, så velger noen sexsalg, men jeg vil påpeke at det ikke er et stort antall mennesker, sier Norli.

Flere prostituerte i Sverige

Norli påpeker at det totalt sett er en markant nedgang i antall personer som selger sex i Norge, sammenliknet med tiden før pandemien. Slik er det altså ikke i Sverige.

- Tidligere kanskje man pleide å reise til et annet europeisk land, men det gikk ikke lenger, så man fikk reise til Sverige fordi det fremdeles gikk an å reise hit, sier Jana De Geer til svenske Aftonbladet.

Blant landene det har blitt vanskeligere å reise til, er Norge.

- Vi så at antall annonser gikk kraftig ned rett etter nedstengningen i fjor vår. Det har gått litt opp siden da, men det har stabilisert seg på et lavere nivå, sier leder Bjørg Norli ved Pro Sentret, som er et tjenestetilbud for personer som selger eller har solgt sex.

Årsaken er at sexsalg ikke er blant unntakene som tillater utlendinger å besøke Norge.

Artikkelen fortsetter under Nettavisens uhøytidelige spørreundersøkelse.

- Ikke smittespredere

En periode utviste politiet også personer som solgte sex, fordi de myndighetene mente at de utgjorde en trussel mot folkehelsen.

- I motsetning til andre miljøer, så har det ikke vært en smitteoppblomstring i disse miljøene. Årsaken er at personer som selger seksuelle tjenester er flinke på smittevern, sier Norli ved Pro Sentret.

Les også: Staten vil ha inntekter på ulovlig sexkjøp

Likevel er en ny smittevernveileder for personer som selger seksuelle tjenester, rett rundt hjørnet.

Norli ønsker også å sette fokus på kundene, som altså velger å oppsøke personer som selger sex til tross koronapandemien og restriksjoner i antall kontakter.

Jana De Geer i Sverige, sier at prostitusjon er en kilde til spredning av koronaviruset.

- Vi har sett at personer som tester positiv for covid-19 likevel velger å besøke prostituerte. Det er mekanismer her som gjør at det blir veldig hensynsløst, sier hun til Aftonbladet.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test