*Nettavisen* Nyheter.

Politiet frigir navnene på fem av de omkomne i Alta-ulykken

 

ULYKKE: Lensmann Øyvind Lorentzen forteller at hvor langt de kommer med undersøkelser i dag er avhengig av værforholdene.  Foto: Tom Skoglund (Altaposten) / Terje Pedersen (NTB scanpix)

Politiet har nå frigitt navnene på fem av de omkomne etter helikopterulykken i Alta. Nå skal Helitrans etterforskes.

02.09.19 13:43

Markus Vonheim, (19) Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22), alle fra Alta, omkom i ulykken.

Lørdag mistet seks personer livet i en helikopterstyrt ved fjellet Skoddevarre i Alta.

Les også: Helikopterulykken: – Helikopteret var nær nytt med drøyt 70 flytimer

Skal etterforske Helitrans

Statsadvokaten har beordret etterforskning av Helitrans, selskapet som eide helikopteret som styrtet. Det melder Altaposten.

Allerede timer etter ulykken lørdag beordret Troms og Finnmark statsadvokatembeter Finnmark politidistrikt om å starte etterforskning, opplyser førstestatsadvokat Lars Fause til Altaposten.

Fakta

Fakta om helikopterulykken i Alta

Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske blant annet luftfartstillatelsene, eventuelle begrensninger, sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet.

Han understreker at de ikke mistenker at Helitrans har gjort noe galt.

– Vi har ingen grunn til å tro at de ikke har ting på stell. Men vi må likevel snu alle steiner. Vi har et uklart årsaksforhold og selvfølgelig det faktum at seks personer mistet livet, sier Fause.

Daglig leder Richard Simonsen i helikopterselskapet sier at han vil bistå uansett hvilke myndigheter som ønsker å etterforske dem.

– Vi har ingenting å skjule i selskapet, på noen som helst måte, sier han til Altaposten.

Les også: Johanne mistet en av sine beste venner i helikopterstyrten: – Hun var en man kunne prate med om alt (+)

Klikk på bildet for å forstørre.  

VED ULYKKESSTEDET: Politiet er på ulykkesstedet mandag.  Foto: Politiet

Vitneavhør

Mandag vil politiet sammen med havarikommisjonen fortsette det kriminaltekniske arbeidet ved ulykkesstedet. Vi får bistand fra fransk havarikommisjon, flyprodusenten Airbus samt produsenten av selve motoren.

- Hvor langt vi kommer i dag er avhengig av værforholdene. Mannskap og utstyr må flys inn i området, og helikopteret er avhengig av sikt for å kunne gjøre dette, sier lensmann Øyvind Lorentzen i Alta i en pressemelding.

Sivilforsvaret bistår i et søk i området rundt havaristedet, for å avklare om noe av helikopteret falt av før ulykken. Politiet har oversikt over ruten helikopteret fløy, opplyste de under en pressekonferanse mandag. Dette var ikke en fastsatt rute.

Helikopteret brukte en GPS-funksjon som heter Flight Following, som viser flyruten i grove trekk, ifølge lensmann Øyvind Lorentzen i Alta.

- Dersom det er personer som befant seg i Kvenvikområdet og som har observert noe som kan ha betydning for etterforskningen, ønsker vi at de tar kontakt på tlf 02 800 hvis de ikke allerede har vært i kontakt med oss, sier Lorentzen.

- Vi oppfordrer alle til å vise hensyn ovenfor de pårørende som har mistet sine og ikke spre rykter, sier han i pressemeldingen.

Festival i Alta

Helikopterturen skjedde i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Der fikk deltakerne tilbud om en tur til 500 kroner per person for å se området fra lufta.

De omkomne ble søndag kveld hentet ut av området hvor ulykken skjedde. Mandag vil de bli sendt til Tromsø for identifisering.

Fem av de omkomne var altaværinger. Altaværingene var kvinner og menn i alderen 19 til 22 år. Piloten var en svensk 27 åring, som de ikke har frigitt navnet på.

Politiet får bistand fra Kripos, som er på ulykkesstedet. Også helikopterprodusenten og Sivilforsvaret bidrar i etterforskingen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

BISTAND: Politiet får bistand fra Kripos, som er på ulykkesstedet. Foto: Politiet

Flyforbud

Etter lørdagens tragiske ulykke er det foreløpig ikke lov til å fly over ulykkesstedet.

- I forbindelse helikopterulykken, er det innført en flyforbudssone over ulykkesstedet. Det gjelder også bruk av droner, skrev politiet på Twitter søndag.

Like før klokken 14.30 søndag meldte politiet i Finnmark at forbudet varer i noen dager.

– Med hjemmel i politiloven besluttes forbud mot ferdsel på havaristedet for helikopterulykken i Skoddavarre, samt området rundt havaristedet inntil en radius på 500 meter. Forbudet gjelder til og med 4. september, opplyser Finnmark politidistrikt.

Mandag bekrefter politiet at det fortsatt er både flyforbud og ferdselsforbud i området rundt ulykkesstedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.