- Det var den 39 år gamle Tor Henning Dalen som døde på Bolkesjø tirdag 22. september, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Bolkesjø ligger i underkant av to mil nord for Notodden sentrum og tre mil vest for Kongsberg.

Dalen ble skutt av politiet i situasjonen som oppsto, hvor de hevdet at det var en reell trusselsituasjon. AMK meldte at mannen fremstod som påvirket, og skulle ha opptrådt truende overfor andre personer på stedet.

Les også: Mann skutt av politiet i Telemark

- På grunn av innholdet i den opprinnelige meldingen til politiets operasjonssentral, og ytterligere informasjon som ble gitt til politiet vedrørende mannens helsetilstand, ble det vurdert som tidskritisk for politiet å få kontroll på mannen, opplyste politiet på tirsdag.

Etterforskes

Nå etterforskes saken av Spesialenheten for politisaker.

- Vi ønsker å støtte Spesialenheten i deres etterforsking, og følger de reglene som gjelder i slike saker. Det er viktig at politiets maktbruk undergis en grundig ettergåelse, sier politistasjonssjef Helge Folserås ved Notodden politistasjon.

Sør-Øst politidistrikt skriver at to tjenestemenn har fått status som mistenkte i saken.

- Det er sjelden politiet bruker våpen i tjenesten, og det er veldig sjelden at det får en dødelig utgang. Vi prioriterer nå å legge til rette for Spesialenhetens etterforsking. Vi etterforsker også trusselhendelsen i forkant av hendelsen. Samtidig er det viktig å ivareta de pårørende og følge opp egne mannskaper etter de rutinene vi har, sier politistasjonssjef Helge Folserås.

Spesialenheten skriver i en pressemelding at det var én tjenesteperson som avfyrte skuddene som drepte 39-åringen.

– Da politiet kom i kontakt med mannen, oppsto en situasjon hvor en av tjenestepersonene avfyrte flere skudd mot vedkommende, skriver Spesialenheten.

Kjent for politiet

Politimester Ole Bredrup Sæverud sa til NTB at politiet hadde vært i kontakt med vedkommende tidligere.

– Innholdet i meldingen medførte også at det ble besluttet bevæpning av patruljen. Politiet var fremme på stedet klokken 15:51. I situasjonen som oppstod ved kontakt med mannen, avfyrte politiet flere skudd. En ambulanse var i umiddelbar nærhet, og helsepersonell iverksatte straks livreddende tiltak, sto det i en pressemelding.

Les også: Politiet fant skytevåpen hos mannen som ble drept av politiet

– Vi støtter spesialenheten og etterforsker selv truslene fra mannen, la politimesteren til overfor NTB.

Vitne: Mannen hadde øks

Det var tirsdag ettermiddag i 16-tiden at hendelsen skjedde ved Bolkesjø turisthotell, nord for Notodden i Telemark.

Varden skrev onsdag at mannen i 30-årene tirsdag ringte til en kollega på arbeidsplassen på Notodden. Mannen skal ha vært sykmeldt en periode og skal ha slitt psykisk. Samtalen gjorde kollegaen bekymret og førte til at kollegaen dro til Bolkesjø sammen med en annen i firmaet.

– Da de kom inn i leiligheten, kom han mot dem med en øks. Han truet dem ikke med øksa, men de oppfattet likevel situasjonen slik at det var tryggest å gå ut. Han skal ikke ha fulgt etter dem ut av boligen, sier eieren av firmaet der mannen i 30-årene jobbet.

Kollegaene ringte deretter til politiet.

NTB snakket onsdag med fungerende leder Helle Gulseth ved etterforskningsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten. Hun ville da ikke kommentere om det var funnet en øks på stedet.