Politiet har jobbet på spreng med forsvinningsgåten i Lørenskog etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018.

Tre og et halvt år er gått og fortsatt er ikke saken oppklart.

Et sentralt spor i etterforskningen har vært det mye omtalte maskinskrevne trusselbrevet som ektemannen Tom Hagen fant da han kom hjem midt på dagen uten å finne sin ektefelle.

Her kan du lese alt om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

Dette er opplysningene

Politiet går fredag morgen ut med nye opplysninger om trusselbrevet i en pressemelding:

 • Enhet, operativsystem og skjermkort

Ved utforming av trusselbrevet er det benyttet Windows pc, med operativsystem Windows 10 eller 8. PC-en har hatt et integrert skjermkort, Intel HD Graphics 630.

 • Program og programinnstillinger

Ved utarbeidelse av brevet er det mest sannsynlig benyttet WordPad for Windows. Det er benyttet standardinnstillinger for font, linjeavstand og avsnitt. Sideoppsettet har vært Letter.

 • Papir

Papiret trusselbrevet er skrevet på samsvarer godt med Clas Ohlson, kopipapir, 75 g/m2, A-4, uten hull. Dette papiret er produsert i Portugal og selges hos Clas Ohlson. Det kan finnes andre papirtyper med lignende egenskaper hos andre utsalgssteder.

 • Printer

Trusselbrevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP). Det er benyttet blekkpatron type HP 302 eller HP 304 fargepatroner.

 • Konvolutt

Den aktuelle konvolutten er en hvit, C-5 - konvolutt, produsert av Mayert Kuvert i Tyskland i september 2017. Konvolutten er solgt hos Clas Ohlson.

 • Forfatter

«Politiet mener brevet mest sannsynlig er utformet av en eller flere personer med norsk som førstespråk, eller som av andre årsaker innehar gode norskkunnskaper. De andrespråkstrekkene vi ser i teksten antas med andre ord å være tilgjort eller tilsiktet», skriver politiet i pressemeldingen.

Les også: Nye opplysninger: Politiet fant minst to klesplagg fra Anne-Elisabeth på badet der de mener hun ble drept

- I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut. Vi antar derfor at vi vil kunne komme i mål med dette så fort vi har riktig enhet eller forfatter å sammenlikne opp mot, sier Hanssen.

- Trusselbrevet har vært gjenstand for omfattende tekniske og taktiske undersøkelser. Det har blant annet blitt undersøkt med tanke på DNA, fingeravtrykk, trykk, papir, konvolutt, printer, lingvistikk med mer.

Tom Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap i saken. I tillegg er en annen person, «Kryptomannen», siktet for medvirkning til grov bortføring.

Begge nekter straffskyld.

Gigantisk pengekrav

Nettavisen og flere andre medier har fått tilgang til brevet hvor det blant annet er fremført et pengekrav på ni millioner euro, rundt 86 millioner norske kroner med kursen i oktober-november 2018.

Trusselbrevet har vært grundig undersøkt og etterforskere med ulik kompetanse har vært koblet på. Eksperter på trusselbrev har vært brukt for å studere språk og innhold, det er gjort undersøkelser på hvor brevet er kjøpt, hvilke type printer som er brukt og det er undersøkt hvilke fingeravtrykk som er på brevet.

- I beste fall vil oppmerksomhet rundt disse opplysningene også kunne bidra til nye relevante tips og ytterligere fremskritt i etterforskningen. Politiet har flere opplysninger og vurderinger rundt brevet, men ønsker av hensyn til etterforskningen heller ikke nå å dele alt, sier Hanssen.

Fra arkivet: Politiet mistenksom: To av anropene på telefonen til Tom Hagen var borte

Politiet tror ikke at det er et reelt trusselbrev. Nettavisen får opplyst at følgende punkter har vært diskutert blant etterforskerne:

 • Språket som er brukt. De fem sidene er skrevet på en blanding av norsk, svensk og engelsk. Teksten viser at det er gjort forsøk på bevisste språkfeil. Altså ikke feil en person gjør som ikke har norsk eller svensk som sitt morsmål.
 • Det er mye fokus på penger/økonomi i brevet og bærer preg av å være «businesspreget», ikke en kidnapping.
 • Handlingen virker usedvanlig godt forberedt. Ifølge Nettavisens opplysninger har ikke politiet kartlagt noen i Norge, eller med tilknytning til Norge, med en slik kapasitet.
 • Tiden som er gått. Politiet mener reelle kidnappere ville har krevd pengene for lenge siden. I stedet har det vært påfallende liten vilje til å ha kontakt med Tom Hagen og familien. Den siste kontakten var i slutten av mai 2020.
 • Det skal etter det Nettavisen får opplyst heller ikke være funnet andre fingeravtrykk enn Tom Hagens på to av fire sider av brevet. Det skal ikke ha blitt funnet fingeravtrykk fra Tom Hagen på konvolutten.

Les også: Tom Hagen grillet om ektepakten i avhør

Politiet mener at kidnappingssporet, og trusselbrevet, er en tydelig villedet handling for å dekke over et drap. Det var i juni i fjor at politiet endret sin hovedhypotese fra kidnapping til drap.

Bistandsadvokat for Anne-Elisabeth Hagen, Gard A. Lier, mener det er positivt at det stadig kommer nye opplysninger i forsvinningssaken.

– Dette er vel ikke et gjennombrudd, men det er positivt at det kommer nye opplysninger i etterforskningen og at politiet fortsatt har meningsfylte oppgaver som bringer saken framover, sier han til Romerikes Blad.

Han mener videre at informasjonen som politiet har gått ut med den siste tiden, i større og større grad peker mot Norge.

– Opplysningene sirkler jo inn Norge og Oslo, noe som er interessant, sier Lier.