RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En tysk politimann går foran huset som antas å ha tilhørt huset til andrepiloten på det tyske Germanwings-flyet. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB scanpix
En tysk politimann går foran huset som antas å ha tilhørt huset til andrepiloten på det tyske Germanwings-flyet. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB scanpix Foto: Ralph Orlowski

Politiet gjennomsøker andrepilotens bolig

Sist oppdatert:
Etterforskere gjennomsøkte torsdag boligen til andrepiloten Andreas Lubitz, som er mistenkt for å ha styrtet Germanwings-flyet med vilje i de franske Alpene.

Statsadvokaten i Düsseldorf bekrefter at det pågår en gjennomsøking i boligen til Andreas Lubitz torsdag. Boligen ligger i den lille byen Montabaur i Rheinland-Pfalz, rundt 100 kilometer nordvest for Frankfurt. Politiet tok oppstilling utenfor og passet på at ingen nærmet seg boligen, skriver The Mirror.

LES OGSÅ: – Styrtet med vilje

Andreas Lubitz og de 149 andre menneskene som var ombord, omkom da Germanwings-flyet styrtet tirsdag. Lubitz, som var andrepilot under flygningen, er mistenkt for å ha styrtet flyet med vilje.

Avbrudd i utdannelsen

Ifølge BBC startet Lubitz pilotutdannelsen i 2008, i Bremen og Arizona. Utdannelsen fikk et kort avbrudd for seks år siden, men ble gjenopptatt da «egnetheten til kandidaten ble reetablert».

Lubitz hadde jobbet andrepilot siden 2013, og skal ha virket fornøyd i jobben.

LES OGSÅ: Dette er Andreas Lubitz


- En vennlig, stille mann

Naboer av Andreas Lubitz er nå i sjokk over nyheten om at han skal ha styrtet Germanwings-flyet med viten og vilje, og dermed drept både seg selv om de 149 andre ombord.

Av naboene avisen The Mirror har snakket med beskrives han som en vennlig, stille mann, som de aldri hadde trodd ville begå en slik handling. Lubitz blir beskrevet som et respektert medlem av samfunnet og at han ikke viste noen tegn til å være mentalt ustabil.

- Han var veldig høflig. Det var ingen tegn til problemer. Det gir ingen mening. De fleste jeg har møtt er sjokkert, sier nabo Johannes Rossbach.

Han legger til at han alltid hilste på ham, men at de aldri hadde en lang samtale.

- Jeg kan ikke tro at noen har hjerte til å begå en slik egoistisk handling, sier han. 

- Styrtet med vilje

De franske etterforskerne har siden onsdag undersøkt taleregistratoren til flyet som styrtet tirsdag.

– Lydopptakene tyder på at andrepiloten bevisst endret flyets høyde, og at han ønsket å ødelegge maskinen, sier Brice Robin, som leder den franske etterforskningen.

– Så vidt vi kjenner til, har ikke Lubitz noen form for terrorbakgrunn, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière.

Heller ikke de franske etterforskerne mener noe tyder på at styrten var en terrorhandling.

Ingen nødsignal

Etterforskningsleder Robin bekrefter at flyets kaptein, som en flyklubb har identifisert som Patrick Sonderheimer, forlot cockpiten, mest sannsynlig for å gå på toalettet. Da han ville tilbake, slapp han ikke inn i cockpiten igjen, til tross for gjentatte forsøk.

De siste åtte minuttene var det ingen kontakt mellom flyet og kontrolltårnet i Marseille. Det var tallrike forsøk på kontakt, men det var ingen svar fra flyet.

– Flytårnet mottok aldri noen nødsignal fra flyet. Det var også pustesignaler fra cockpit som indikerer at andrepiloten var i live helt fram til styrten. De siste ti minuttene var det helt stille fra cockpiten, sier Robin.

- Kan bare spekulere

Carsten Spohr, sjef i Germanwings' morselskap Lufthansa, sier det ikke er kjent hva som fikk andrepiloten til å sende de 149 andre personene om bord i døden.

– Vi kan bare spekulere på hva som har vært annenpilotens motivasjon. Dette er den verste hendelsen i vårt selskaps historie, sa Spohr på en pressekonferanse i den tyske byen Köln torsdag.

Kan blokkere inngang

Lufthansa-sjefen opplyste at det finnes en teknologi i flyene som tillater en utenfor å komme inn igjen i cockpiten, men at denne kan blokkeres av den som sitter med spakene.

LES OGSÅ:Mange nasjonaliteter om bord i ulykkesflyet

Andreflygeren av flyet som styrtet i de franske Alper, Andreas Lubitz, styrtet trolig maskinen med vilje, sier lederen for de franske etterforskerne.

Følg livedekningen under: 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere