*Nettavisen* Nyheter.

Politiet gjør nye søk ved huset i forsvinningssaken

Anne-Elisabeth Hagen er antatt bortført fra sin egen bolig i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo. Det har ikke vært livstegn fra henne siden 31. oktober i fjor.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen og privat (montasje Nettavisen)

Søkene vil pågå i inntil tre dager. Politiet gjør blant annet søk i nytt vann.

29.04.19 17:33

I en pressemelding mandag ettermiddag kommer det frem at politiet setter av inntil tre dager til nye søk på eiendommen.

- Det vil bli brukt kriminalsøkhunder i undersøkelsen, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt i pressemeldingen.

De nye søkene er planlagte fra politiets side, og de opplyser også at det ikke er noe nytt i saken. De understreker at det ikke er ny informasjon i saken som har utløst de undersøkelsene som nå skal gjøres.

BAKGRUNN: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

Klikk på bildet for å forstørre.

Tommy Brøske i Øst politidistrikt (arkivfoto). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Status i saken er for øvrig uforandret. Det har ikke vært noen kontakt med antatt motpart, og det har heller ikke kommet livsbevis. Politiets etterforsking fortsetter med samme styrke, sier Brøske.

- Slik saken står nå, er det av hensyn til den pågående etterforskingen, fortsatt svært begrenset hva politiet kan kommentere rundt konkrete detaljer knyttet til etterforskingsskritt, spor, avhør og hva vi sitter med av opplysninger og informasjon.

Les også: Dette er de ubesvarte spørsmålene i Anne-Elisabeth Hagen-saken

Søker med båt

Politiet opplyser at søkene i Langvannet og Vesletjern, som ligger på hver sin side, like ved boligen til Anne-Elisabeth og ektemannen Tom Hagen. Disse søkene vil bli utført ved hjelp av båt.

Det er ikke tidligere kjent at det har blitt gjort søk i Vesletjern, mens politiet tidligere har gjort søk i langvannet.

Kripost bistår Øst politidistrikt i å gjennomføre hundesøkene. Kriminalsøkhunder brukes blant annet for å spore biologisk materiale som sæd, blod og lik. Men de kan også spore kruttslam.

- Hundesøkene gjøres i forlengelsen av tidligere søk på og ved eiendommen i Sloraveien (adressen til ekteparet Hagen, red. anm.) og i Langvannet, og har ikke vært mulig å gjennomføre tidligere blant annet på grunn av snø og is, sier Brøske.

- Det er slik at omfattende politietterforskninger ikke kun gir svar, de avdekker også nye spørsmål som må undersøkes. I de fleste store etterforskninger er det behov for å gjøre både nye undersøkelser og etterundersøkelser. Det er også tilfellet i denne saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne-Elisabeth Hagen er ektefellen til milliardæren Tom Hagen.

Anne-Elisabeth Hagen har vært bortført siden 31. oktober i fjor. Hun har i disse dager vært savnet i seks måneder. Siden hun forsvant har det ikke vært noen livstegn fra henne.

Politiet har jobbet på spreng med saken, og fortsatt er hovedteorien at hun er blitt bortført mot sin vilje fra sitt eget hjem i Lørenskog, ca 15 km øst for Oslo. Anne-Elisabeth er ektefelle til milliardæren Tom Hagen.

Etterforskningen har vært svært ressurskrevende, og Øst politidistrikt har måttet prioritere bort flere andre politioppgaver. Nå har de bedt om mer penger fra Politidirektoratet (POD), som er politidistriktenes nærmeste overordnede organ.

Les også: Flere kidnappinger med krav om løsepenger i kryptovaluta

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet gjør søk i nytt vann i saken med bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Vesletjern ligger få hundre meter unna huset til ekteparet Hagen i Lørenskog, ca. 15 km øst for Oslo. Foto: Google Maps

Flere etterforskningsskritt

Siden Anne-Elisabeth ble meldt savnet 31. oktober i fjor er det kommet inn cirka 1600 tips. Politiet gjort en rekke etterforskningsskritt. Noen av dem er:

  • Det er utført over 250 avhør.
  • Det er utført en rekke søk i huset.
  • Det er gjort flere søk utenfor huset og rundt eiendommen.
  • Personer som er fanget på overvåkingskamera ved Tom Hagens arbeidsplass er etterlyst.
  • Politiet har undersøkt hvem som har hatt tilgang til, og lest, en avisartikkel hvor formuen til Tom Hagen ble omtalt. Artikkelen sto på trykk i juli 2018.
  • Det er utført søk i Langvannet, som ligger i tilknytning til eiendommen.
  • Det er satt opp et eget tipsmottak for saken, som er døgnkontinuerlig bemannet på Gardermoen.
  • Eksperter på gisseltaker- og kidnappingssituasjoner er koblet inn.
  • FBI har vært koblet inn.
  • Kripos bistår med tekniske undersøkelser.

- Ambisjonen er fortsatt å klare å tilbakeføre Anne-Elisabeth til sin familie. Men vi erkjenner at når vi ikke har fått livsbevis siden 31. oktober i fjor, med bakgrunn i den tiden som er gått, at det er mindre sannsynlig at hun er i live enn da vi startet opp med denne saken, sa Brøske til Nettavisen 18. april.

Bedrageriforsøk fra falske kidnappere

Blant tipsene politiet har fått er mistenkelige biler, mulige skjulesteder av Anne-Elisabeth Hagen, mulige gjerningspersoner og ulike observasjoner. Blant funnene i Langvannet er en mobiltelefon og et bilskilt. Ingen av disse knyttes til saken.

Politiet har tidligere bekreftet til Nettavisen at de har oppsøkt personer i det kriminelle miljøet på Østlandet, i håp om å få nye spor i saken.

En uventet utfordring for politiet er flere forsøk på å svindle Anne-Elisabeth Hagens familie for penger etter at hun forsvant. Politiet har avslørt flere slike svindelforsøk fra falske kidnappere som har villet utnytte den sårbare situasjonen familien er i. Det var Dagbladet som omtalte denne nyheten først.

Les også: Bortføringssaken har gått utover andre politioppgaver - må ber om mer penger

Politiet tror ikke at disse svindlerne er de samme personene som de som eventuelt har kidnappet den 69 år gamle kvinnen.

- Jeg kan bekrefte at vi mener å ha identiteten til noen falske bedragere eller falske kidnappere. Noen skal befinne seg i Norge, og noen i utlandet, sa Brøske til Nettavisen i midten av april.

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet har forsøkt å kontakte flere av dem som har prøvd å lure familien Hagen. Brøske vil ikke gå inn på detaljene i hva politiet har gjort eller hvor de mistenkte bedragerne kommer fra.

Les også: Slik jobber politiet med tipsene i kidnappingssaken

Telefonsamtale siste livstegn

Det siste sikre livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale med et familiemedlem klokken 09.14 om morgenen.

Den siste kjente kontakten mellom antatte kidnappere og familien Hagen var 16. januar. Dette ble offentliggjort på en pressekonferanse 24. januar, der familien ba kidnapperne om å gi livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Det har også vært kontakt etter dette, men det er ikke kjent for offentligheten nøyaktig når dette var. Den siste kommunikasjonen mellom antatte kidnappere og familien ble offentliggjort 11. februar.

Torsdag 11. og fredag 12. april utførte politiet nye søk rundt huset, og på eiendommen til ekteparet Hagen. Årsaken er at snøen nå er smeltet, og de ville se etter mulige spor som kunne ha blitt oversett ved tidligere søk.

Politi lette med hunder etter gjenstander og spor rundt huset til Anne-Elisabeth Hagen, som altså forsvant fra Lørenskog i oktober i fjor. Politiet startet med visuelle observasjoner og begynte deretter søk med hund.

Les også: Politiets alternative teorier i saken er drap, frivillig forsvinning eller ulykke

Status uforandret

Det ble gjort søk ved inngangspartiet på baksiden av huset, og det ble også gjort en del undersøkelser ved hovedinngangen. På baksiden av huset, der politiets kriminalteknikere hadde utsikt mot gangveien og hovedveien, stoppet de opp en stund og pekte i retning av gangveien og mot hovedveien. For Nettavisen så det ut til at samtalen dreide seg om mulige fluktveier bort fra huset.

Da politiet 11. februar offentliggjorde at det hadde vært ny kontakt mellom de antatte kidnapperne og familien Hagen, opplyste de også om at det var tatt i bruk en ny måte å kommunisere på.

Tidligere har Nettavisen fått opplyst at det bare ble kommunisert med kryptovalutaen Monero. For hver kommunikasjon på denne plattformen må det betales et mindre beløp. Politiet har ikke villet gå ut med hvilken ny plattform det ble kommunisert med ved den siste kontakten.

Les også: Politiet ber folk se etter mistenkelige kjøp av kvinneklær

Ifølge VG krevde de antatte kidnapperne at all videre dialog med Hagens familie skulle gå gjennom en annen type kryptovaluta. Det framgår ikke hva slags kryptovaluta det er snakk om.

NRK har tidligere meldt at politiet har avdekket flere forberedelsesspor og planleggingsskritt i den antatte bortføringssaken. Så langt har ikke noe av det politiet har funnet ut, eller foretatt seg, ført til noe gjennombrudd.

- Status i saken er uforandret. Det har ikke vært ny kontakt med antatt motpart etter at vi sist kommenterte dette, og det har heller ikke kommet noe livsbevis. Politiets etterforsking fortsetter med full styrke, sier Brøske.

I jakten på svar på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, undersøker politiet også mulige konflikter i forretningene og privatlivet til ekteparet.

Tom Hagen har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

FBI ble koblet inn

Det ble også fremsatt pengekrav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner, med kursen per 31. oktober i fjor. Kravet ble fremsatt i kryptovalutaen Monero.

Politiet har tidligere bekreftet at eventuelle kommunikasjonshendelser i forsvinningssaken skjedde utelukkende mellom de antatte gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie.

Les også: Politiet stoppet alle turgåere i kidnappingssak

Bortførte Hagen er også etterlyst av Interpol. I tillegg er amerikanske FBI koblet inn i saken, men politiet har avdramatisert deres involvering.

Da politiet fikk kjennskap til saken valgte de å gjøre alle etterforskningsskritt i all hemmelighet, i frykt for at de antatte kidnapperne skulle ta livet av Anne-Elisabeth Hagen. Naboer og andre som ble avhørt av politiet ble bedt om å holde lokk på saken.

9. januar var første gang politiet gikk åpent ut med kidnappingsdramaet, og det kom raskt inn over 100 tips.

Tidligere har også naboer av ekteparet Hagen ytret skepsis til at politiet ventet så lenge med å gå ut offentlig med saken. De mente blant annet at verdifulle tips kan ha gått tapt.

Sporsikring og viktige søk på eiendommen til ekteparet Hagen kunne heller ikke gjennomføres da saken ble holdt hemmelig, i frykt av at de antatte kidnapperne drev med kontraspaning for å se om politiet foretok seg noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag