Politiet glemte pc i 7,5 måneder

EN AV FEM TILTALTE: Den 34 år gamle mannen fra Romerike var én av fem tiltalte i en større overgrepssak i Drammen tingrett. Mannen hadde forgrepet seg på mange jenter under 16 år gjennom internett.

EN AV FEM TILTALTE: Den 34 år gamle mannen fra Romerike var én av fem tiltalte i en større overgrepssak i Drammen tingrett. Mannen hadde forgrepet seg på mange jenter under 16 år gjennom internett. Foto: Grafikk: Drammens Tidende

Imens misbrukte overgriperen 63 jenter.

13.05.15 18:30

I sju og en halv måned ble en pc med svært viktig etterforskningsmateriale glemt av politiet. Maskinen skjulte navnet til 34 år gammel mann som nå er tiltalt for seksuelle overgrep mot 63 jenter.

De fleste forholdene skjedde mens pc'en var stuet vekk og glemt av politiet.

- Det er bare å beklage at dette har skjedd, sier påtaleleder Beate Brinch Sand ved vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Sint pappa
Nettavisen har tidligere skrevet om overgrepssaken mot fem personer som blir behandlet i Drammen tingrett. En av de fem har forgrepet seg på 63 jenter over internett.

Faren til den ene jenta har tidligere kritisert politiet for å bruke ett år på å etterforske saken.

Les: Politiet overså anmeldelse Imens forgrep mannen seg på 63 jenter

Les også: - Overgripere har ofte flere ofre

Ble lagt bort
Nettavisen har over lengre tid vært i kontakt med Oslo politidistrikt og Kripos for å finne ut hvorfor etterforskningen av saken tok så lang tid.

Politiet og Kripos har ettergått sin kommunikasjon i saken, og kan nå konstatere at saken kunne blitt løst langt tidligere.

Datamaskinen lå urørt i 7,5 måneder fordi to etater ikke kommuniserte godt nok.

Hos Kripos i åtte måneder
Vi starter fra begynnelsen: I mars 2012 oppdaget foreldrene til den 13 år gamle jenta at hun hadde blitt lurt til å utføre seksuelle handlinger foran kamera. Politiet kom hjem til familien, og saken ble anmeldt.

- Datamaskinen ble beslaglagt av politiet samme dag, forteller påtaleleder Beate Brinch Sand ved seksjonen for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

På grunn av manglede kapasitet til å sikre innholdet i datamaskinen, ble pc-en oversendt Kripos. Det skjedde i april 2014.

Kripos forteller at de brukte 14 dager på å ta backup av denne datamaskinen, og at etaten deretter informerte Oslo politidistrikt om at arbeidet var ferdig.

Men i Oslo politidistrikt har de ikke registert at arbeidet var ferdig. Fram til nå har Oslo-politiet trodd at Kripos brukte åtte måneder på arbeidet, og at jobben var gjort først i desember 2012.

- Hva som har skjedd med kommunikasjonen her, vet vi ikke. Uansett er det vi som eier denne saken, og som må ta ansvaret for behandlingstiden. Det er bare å beklage at dette har skjedd, sier påtaleleder Beate Brinch Sand ved vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Fant mannens identitet
Da etterforskerne første begynte å jobbe med 13-åringens datamaskin, tok det relativt kort tid før overgriperens identitet var kjent.

- Etterforsker ved avsnittet for seksualforbrytelser gikk i januar 2013 inn på jenta sin pc og gjennomgikk chattelogger og fant identiteten til 34-åringen, sier Brinch Sand.

PÅTALELEDER: Beate Brinch Sand er påtaleleder ved avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: (Politiet)

Brinch Sand sier at politiet ikke kjente mannens identitet før tjenestemannen fant denne på pc-en, slik media tidligere har formidlet.

- Hvis vi hadde hatt navnet på gjerningsmannen, ville vi sett at mannen var anmeldt for tilsvarende saker i Romerike, og saken ville blitt oversendt til Romerike politidistrikt mye tidligere, men det hadde vi altså ikke, sier hun.

220 videoer og 1745 bilder
Etter at saken ble oversendt til Romerike politidistrikt, ble det innledet etterforskning. Da mannen ble pågrepet i juli 2013, fant politiet 220 filmer og 1745 bilder av overgrep mot barn og spedbarn. I tillegg ble det også påvist at mannen hadde hatt kontakt med 63 jenter på internett. Jenter han hadde misbrukt ved å få dem til å kle av seg foran kamera.

Straffesaken er ennå ikke ferdigbehandlet i Drammen tingrett.

Etterforsker fortere i dag
Påtaleleder Beate Brinch Sand sier at mye har skjedd med etterforskning av elektroniske bevis siden 2012. I dag er oppgaver tilknyttet elektroniske enheter i straffesaker høyt prioritert. Målet er å redusere antall saker og effektivisere etterforskningen i saker med elektronisk beslag.

Mens de i 2012 overlot all dataanalyse til et eget avsnitt, har avsnittet i dag noen utvalgte politietterforskere som er kurset til å utføre undersøkelser av digitale spor, og forfølge disse.

- Avsnitt for seksualforbrytelser har også det siste året inngått et tettere samarbeid med Datakrimenheten Oslo. Datakrimenheten er nå tidligere involvert i sakene og saksbehandlingstiden er redusert, sier Brinch Sand.

- Alvorlig
Brinch Sand sier at denne typen overgrep mot barn med chatting av seksuell karakter via internett er alvorlig. De kan lett utvikle seg til også langt mer alvorligere straffbare forhold.

Fordi disse personene gjerne har kontakt med flere personer på nett, er rask behandlingstid også forebyggende i slike saker.

- Lang saksbehandlingstid er uheldig i alle saker, særlig når man står overfor alvorlige kriminalitet som seksuallovbrudd, sier hun.

Brinch Sand legger til at den nye straffeloven, som trer i kraft 1. oktober i år betegner seksuell omgang med barn under 14 som voldtekt, herunder å få et barn under 14 år til å utføre handlinger som tilsvarer seksuell omgang med seg selv.

Debatter saken på Facebook her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag