Politiet håper obduksjon gir svar om kanoulykke

Tre danske statsborgere ble funnet omkommet under en leteaksjon i Femundsmarka torsdag kveld.

Tre danske statsborgere ble funnet omkommet under en leteaksjon i Femundsmarka torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Svensk politi undersøker hva som skjedde da to danske menn og den enes seks år gamle sønn døde på svensk side av innsjøen Rogen.

24.07.15 11:55

De tre ble funnet i det svært kalde fjellvannet torsdag kveld, etter at et helikopter hadde observert en kantret, rød kano like ved land.

Innsjøen ligger i Femundsmarka på norsk side av grensen og i Rogens naturreservat i Sverige.

Politiet mistenker ikke at det er skjedd noe kriminelt, men vet foreløpig ikke hva som har skjedd.

– Det har ikke vært spesielt mye vind i området, men det har regnet noe de siste dagene, opplyser Mona Litzell i operasjonssentralen til politiet i Jämtland, til NTB.

– Vi vet ikke hvor lenge de har ligget i vannet. Dette er noe obduksjonsrapporten forhåpentligvis vil gi svar på, sier hun, og understreker at politiet jobber med å kartlegge hva som skjedde.

Telefonsamtale

Den ene av mennene beskrives som en erfaren friluftsperson som har vært i området flere ganger tidligere. Begge mennene var i 50-årene, og guttungen var sønnen til den ene av dem.

Siste kjente livstegn fra de tre danskene kom søndag kveld.

– Den ene av mennene hadde da en telefonsamtale med et familiemedlem i Danmark, sier Litzell.

De tre var på fisketur i området, og hadde leid kanoen 14. juli. Da den ikke ble levert tilbake som avtalt onsdag, varslet utleiefirmaet politiet som satte i verk en omfattende leteaksjon torsdag ettermiddag.

Norsk helikopter

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk anmodning om å sende et norsk redningshelikopter til området for å hente ut de tre. I tillegg deltok også et svensk politihelikopter, et sivilt helikopter, politi, politihunder og frivillig redningspersonell i søket etter danskene.

– Cirka klokken 19.30 ble det funnet en kantret kano i vannet. Kort tid etter ble de savnede funnet i vannet, opplyser politiet.

De omkomne ble hentet ut fra området klokken 20.50 av det norske Sea King-helikopteret, opplyser redningsleder Jan Lillebø ved HRS til NTB.

Farlig i dårlig vær

Rogen er en stor innsjø der den største delen ligger på svensk side av grensen. På norsk side strekker sjøen seg inn i både Røros kommune i Sør-Trøndelag og Engerdal kommune i Hedmark.

Nettsiden Grenselandet , som er et informasjonsprosjekt for til sammen ni vernede naturområder, betegner kanopadling som en fin måte å ta seg fram gjennom Rogens naturreservat om sommeren på, men kommer også med en advarsel:

– Det lunefulle været kan raskt forvandle den store innsjøen Rogen til et livsfarlig padlevann, skriver informasjonssiden.

Innsjøen er på 35 kvadratkilometer stor og beskrives som både vanskelig tilgjengelig og spennende, med utallige viker og øyer. Men det kan blåse opp raskt og uten forvarsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag