Politiet har gått ut med navn på de omkomne

Foto: Politiet/Montasje BA (Bergensavisen (BA))

Bygd rammes av helikoptertragedien for andre gang på 12 år.

07.07.11 08:41

Lensmann Øyvind Rosseland bekrefter på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at fem personer er omkommet etter at et transporthelikopter fra Airlift styrtet i Hardanger mandag kveld. Navnene på de fem ble frigitt under pressekonferansen. Lensmannen fortalte også at øyenvitner, som skal være pårørende til de omkomne, forsøkte å redde passasjerene ut av helikoptret, uten å lykkes.

Dette er de de fem omkomne:

  • Pilot i Airlift Tore Bendigtsen Ystanes (39) fra Bergen.
  • Kjetil Bu (27) fra Kinsarvik.
  • Karianne Ringkjøb Dahl (29) fra Bergen.
  • Siv Holtan (18) fra Bergen.
  • Andreas Søvik Fossmark (32) fra Vaksdal.

Fire av disse personene skal være i famile:

Kjetil Bu og Karianne Ringkjøp Dahl var kjærester.

Siv Holtan var kjæresten til Kjetil Bus bror.

Andreas Søvik Fossmark var svoger til Kjetil Bu - ektemann til Bus søster, dette bekrefter Rosseland overfor Nettavisen.

- Familien på ni personer som skulle opp til Dalamot i Haranger for å bygge hytte. Det ble kjørt to turer med helikopter, halvparten ble flydd opp i den første turen, resten kom i tur nummer to, sier lensmannen.

Tre kommuner berørt
Tre kommuner er involvert, forteller han.

- Familien har blitt godt informert hele veien, og de har blitt forberedt på at navnene på de omkomne ville bli frigitt, sier han videre.

Se Forsvarets video fra ulykkesstedet: (Foto:Forsvaret/330 skvadron)

HTML EMBED

Ikke identifisert
Personene i helikopteret er foreløpig ikke identifisert, men det stemmer med antallet som satt i helikoptret, forteller Rosseland.

- Politiet i Hordaland fikk melding om at et helikopter hadde styrtet mandag klokken 19.17. Vi fikk melding om at helikoptret sto i brann. Det var øyenvitner til hendelsen, og det ble gjort en innsats umiddelbart for å prøve å redde noen ut av helikoptret, men det viste seg å være vanskelig, de lyktes ikke, sier Hosland.

Flyforbud
Det ble raskt sendt redningsmannskap til stedet, både fra Hovedredningssentralen, luftambulanse og i tillegg til et helikopter fra Airlift.

- På stedet er det nå opprettet flyforbud for å ivareta arbeidet der oppe. Havarikommusjonen er nå på plass, forteller lensmannen.

Dugnad
Ulykken skjedde i forbindelse med en hyttedugnad i området.

- De hadde fraktet på materialer hele dagen i forbindelse med bygging av en hytte, og på siste turen opp skjedde ulykken, sier Harald Bu, leder ved Heimfjell Grunneigarlag, til Bergensavisen.

- Dypt tragisk
Han forklarer at det er et fellesgrunneierlag på Vassli. Området omfatter omtrent 7 til 8000 mål, men det er bare oppført én hytte på området fra før.

- Dette er dypt tragisk og påvirket selvsagt en liten bygd som dette sterkt, sier Bu til BA.no.

I 1999 ble det samme nærområdet rystet av en helikopterulykke da et Airlift-helikopter, samme helikopterselskap som opererte gårsdagens ulykkeshelikopter, havarerte ved Lågehelleruten på Hardangervidda. To personer omkom i den ulykken, en av dem fra samme bygd.

- Det er klart at når slike ting som dette skjer, kommer minnene fra den gang tilbake, sier Harald Bu.

- Vitne så at helikopteret styrtet og tok fyr
- Et vitne så at helikopteret styrtet og tok fyr, sier politimester i Hordaland politidistrikt, Geir Gudmundsen, til BA.no.

Området der helikopteret styrtet skal ha vært flatt og myrete. Ferske bilder tatt av Forsvaret viser et fullstendig utbrent vrak.

- Jeg vet ikke eksakt hvordan typografien er i området, men varsler måtte beveget seg i terrenget for å få mobildekning og få kontaktet redningsmannskaper, sier Gudmundsen.

Politiet får bistand fra Kripos.

- Vi har to mann på vei inn på ulykkesstedet for å avløse vaktholdet fra i natt. Vi kommer til å få bistand fra flyhavarikommisjonen, teknisk avdeling i Hordaland og Kripos. Når de kommer vet vi ikke helt ennå, det kommer an på blant annet flyforholdene, men i løpet av dagen skal de være på plass, opplyste konstituert lensmann i Hardanger, Øystein Torsnes, til Nettavisen tidligere.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.