RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet har ingen oversikt over passjuks

Oslo (NTB): Over 30.000 pass ble meldt mistet eller stjålet i Norge i fjor, men datakluss og svak rapportering gjør at det er vanskelig å ha oversikt over omfanget.

Ifølge Aftenposten vet ikke norsk politi hvor mange norske pass som beslaglegges på utenlandske flyplasser etter at de er forsøkt misbrukt. Det er heller ingen som har ansvaret for å registrere opplysningene de gangene politiet får beskjed fra utenlandsk grensepoliti.

- Dette er ikke godt nok. Vi trenger en innberetning som gjør det mulig å tallfeste misbruk av norske pass, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) i Justisdepartementet.

Omfanget av passjukset er det vanskelig å ha oversikt over på grunn av datakluss og mangelfull rapportering.

- Når jeg går inn i straffesaksbasen og forsøker å finne omfanget av ID-misbruk på norsk jord, får jeg opp falske resepter, falske bilskilter og passmisbruk om hverandre. Vi har utfordringer med både registrering og rapporteringsrutiner, sier rådgiver Ingunn Nesheim ved Nasjonalt ID-senter til Aftenposten.

Hun sier dette betyr at man ikke har fullstendig oversikt over omfanget, hvilke nasjonaliteter som oftest er innblandet, og hvor politiet eventuelt bør sette inn innsatsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere