RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet henlegger Breiviks anmeldelse

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Politiet har henlagt Anders Behring Breiviks anmeldelse av Ila fengsel.

Politiet i Asker og Bærum mottok 10. januar 2013 en anmeldelse fra terrordømte Anders Behring Breivik angående hans soningsforhold ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

I en pressemelding mandag opplyser politiet at anmeldelsen er henlagt.

«Politiet har etterforsket saken for å klarlegge om Breiviks soningsforhold er i strid med gjeldende lover og forskrifter, men har ikke funnet at det er begått noe straffbart. Saken er derfor henlagt som intet straffbart forhold bevist», skriver politiet.

Soningsforhold

Det er soningsforholdene i Ila fengsel Breivik klagde på. Langvarig isolasjon, manglende tilgang til luftegård og fravær av mosjon er blant forholdene som ble nevnt i anmeldelsen.

Han mener seg også utsatt for psykisk mishandling, gjennom det han mener er ytringsforbud og at han stadig blir utsatt for fysiske undersøkelser i fengselet.

Direktør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid er ikke overrasket over henleggelsen, og sier han setter pris på at politiet har gått grundig til verks i sin saksbehandling.

– Da får vi også en grundig avklaring, sier Bjarkeid til NTB.

Han sier erfaringer fra andre land tilsier at denne type saker kan pågå i rettsapparatet i årevis, og at det derfor er viktig at politiet nå har avklart dette i utgangspunktet.

Hevn

Breivik mener seg utsatt for hevn fra ansatte i Justisdepartementet som han forsøkte å ramme 22. juli 2011. Han mener forholdene er brudd på straffelovens bestemmelser om tortur.

Breivik skrev i anmeldelsen også at soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene, og krevde at politiet umiddelbart måtte gripe inn og stanse regelbruddene.

Det er den isolerte soningen på avdelingen med særlig høy sikkerhet som Breivik mener er den største belastningen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere