Politiet henlegger Frp-anmeldelse

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand. Foto: (Begge foto: Frp)

Mener det ikke er snakk om noen voldtekt.

23.11.11 12:06

Mandag ble stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) fra Vest-Agder anmeldt for seksuelle overgrep av bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

Nå har politiet allerede konkludert i saken:

- Vi har vurdert innholdet i fornærmedes anmeldelse og politiet har besluttet å henlegge saken, sier politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til Nettavisen.

Helland anmeldte sin partikollega for to tilfeller av sextrakassering, og en voldtekt, som skal ha skjedd i 2008 og 2009. To av episodene fant sted på Farsund Fjordhotell - og et på Frps landsmøte i 2009.

Les også: Anklager stortingsrepresentant for overgrep

- Ikke voldtekt
- Hvorfor henlegger dere saken?

- Når det gjelder to av forholdene som er fra 2009, som er vurdert opp mot spørsmålet om seksuell handling uten samtykke, eller seksuelt krenkende, uanstendig atferd, så er strafferammen ett år og foreldelsesfristen to år. Slik at de forholdene var foreldet i mai 2011, sier Thorsen.

Politiet mener heller ikke det er snakk om noen voldtekt i det tredje forholdet som er anmeldt.

- Forholdet fra 2008 er henlagt fordi vi ikke finner rimelig grunn til å iverksette etterforskning. Vi mener dette ikke fyller vilkårene for en voldtekt, sier politiadvokaten.

Thorsen påpeker samtidig:

- Det er viktig for oss å påpeke at det behøver ikke være noe motsetningsforhold mellom det at politiet har henlagt denne saken og at fornærmede likevel har opplevd dette som et overgrep. Politiet vurderer jo straffbarheten av handlingen, og vilkårene for det straffbare, men politiet tar ikke stilling til hvorvidt handlingen er klanderverdig, sier hun.

Les også: - Det var stille fram til han vant 7,7 mill. i Lotto

- Må ha utnyttet
Når det gjelder voldtektsanklagen, opplyser hun at de har vurdert dette i forhold om fornærmede var ute av stand til å motsatte seg handlingen.

- Vi har vurdert alternativet i straffelovens paragraf 192, om fornærmede har vært i stand til å motsette seg gjerningsmannens handlinger på grunn av bevisstløshet eller på grunn av for eksempel beruselse. I det kravet ligger det at fornærmede ikke er i stand til å motsette seg handlingen, men det fanger ikke alle tilfeller hvor to personer har seksuell omgang og er beruset, påpeker Thorsen.

- Gjerningsmannen må ha utnyttet det at fornærmede ikke er i stand til å motsette seg handlingen, sier hun.

Overgrepsanmeldelsen har fått enorm oppmerksomhet i mediene, og det er derfor politiet så raskt har vurdert saken.

- Det har vært viktig både av hensyn til fornærmede og mistenkte i saken, og ut fra den enorme oppmerksomheten saken har fått, å ta en avgjørelse på dette raskt, sier Thorsen til Nettavisen.

Les også: - For Frp er dette veldig dårlig nytt

- Jeg er lettet
Henning Skumsvoll er glad for henleggelsen.

- Det er klart at jeg er veldig lettet nå. Jeg er lettet over at politiet har kommet til samme konklusjon som meg og min advokat, at vi synes det ikke er grunnlag for at det skulle bli en politisak, sier Skumsvoll til Nettavisen.

Hans forsvarer, advokat Andreas Bjørn Salvesen, sier henleggelsen ikke kom overraskende.

- Det var som forventet, sier Salvesen til Nettavisen.

Salvesen er glad for at politiet har avgjort saken så raskt.

- Vi er lettet over at politiet kunne foreta en slik hurtig behandling, sier han, og påpeker samtidig at de vurderer å reagere overfor Fædrelandsvennen som først skrev om anklagene.

- Fædrelandsvennen skulle ved alminnelig, analytisk lesing ha sett at den artikkelen de var først ute og skrev, fremstår som aldeles sjikanøs og presentere en grisete journalistikk. Mitt råd til min klient er at forholdet til avisen skal følges opp, sier advokaten.

Han skal fredag ha et møte med Skumsvoll, der de skal avgjøre hva de skal gjøre videre med saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.