Gå til sidens hovedinnhold

Politiet henlegger voldtektssak mot Babacar Sarr

Nå vurderer den tidligere Molde-spilleren om han skal anmelde kvinnen for falsk forklaring. - Han anser dette som en renvaskelse, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.

I slutten av november 2018 ble fotballproffen anklaget for å ha voldtatt en kvinne to ganger i løpet av samme natt.

Den påståtte voldtekten skulle ha skjedd natt til 25. november, på to ulike hoteller i Oslo sentrum. 26. november ble han hentet av politiet på sin daværende hjemmeadresse i Molde.

Babacar Sarr har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart, og i slutten av denne uken henla også politiet i Oslo saken.

- Henleggelsen er som forventet

- Min klient er glad for henleggelsen, spesielt fordi han vet han aldri har begått det han var anklaget for. Henleggelsen er som forventet. Det var en helt vanlig og hyggelig kveld mellom to voksne, og det skjedde ikke noe straffbart, sier Sarrs forsvarer Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.

- Han anser dette som en renvaskelse, og har aldri vært i tvil om utfallet. Det er helt håpløst at det ble levert en anmeldelse.

Politiadvokat Hilde Strand ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Molde-spiller frikjent for straff - må betale erstatning

Selv om Sarr er fornøyd og lettet over henleggelsen, vurderer forsvareren likevel å klage på avgjørelsen. Årsaken er at saken ble henlagt på bevisets stilling, og ikke den sterkeste henleggelseskoden som er "intet straffbart forhold funnet bevist".

- Det er noe vi kanskje vil gjøre. Vi har også drøftet om vi skal anmelde kvinnen for falsk forklaring. Det har aldri skjedd noe straffbart. Vi har lenge visst at det aldri har vært snakk om noen voldtekt. Det er også overvåkingsvideoer fra fellesarealene på de to hotellene som underbygger Sarrs forklaring.

- Traumatisk opplevelse

Larsen sier også at hun kommer til å kreve erstatning for urettmessig strafforfølgning.

- Han har krav på det. Han ble pågrepet av politiet, og det har vært en traumatisk opplevelse.

Sarr har flere ganger tidligere vært i politiets søkelys, anklaget for flere voldtekter. Til sammen har han vært involvert i fire ulike saker, hvor ulike kvinner har kommet med anklager:

  • I november 2015 ble Sarr, da som Sogndal-spiller, anmeldt for en voldtekt i Sverige. Den saken ble henlagt.
  • I juni 2018 anmeldte en kvinne en påstått voldtekt som skal ha skjedd noen år tidligere. Saken ble etterforsket av Vest politidistrikt. Saken ble henlagt av politiet, men avgjørelsen ble klaget inn til statsadvokaten av John Christian Elden. Saken ble deretter gjenåpnet, etter at statsadvokat Ellen Cathrine Greve beordret mer etterforskning i saken.
  • I november 2018 skal han ha forgrepet seg på en kvinne som var ute av stand til å motsette seg seksuell handling grunnet beruselse. Denne saken ble henlagt av politiet i Oslo i slutten av april 2019.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld for samtlige anklager mot ham.

Må i retten igjen

Disse anklagene kommer i tillegg til voldtektssaken som er anket, og er foreløpig berammet med oppstartdato 12. juni i Frostating lagmannsrett. Men det er ennå usikkert om dette faktisk blir datoen for oppstart.

Dette er den samme saken hvor han i Romsdal tingrett ble frikjent for straff i fjor høst, men likevel ble dømt til å betale erstatning til den fornærmede kvinnen. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen om frifinnelse. Sarr anket avgjørelsen om erstatningskravet.

Les også: Beordrer mer etterforskning i henlagt voldtektssak mot Babacar Sarr

5. februar i år ble det kjent at den tidligere Molde-spilleren er klar for russisk ligafotball og bunnlaget FK Jenisej Krasnojarsk. Det var i midten av januar at det ble kjent at Sarr og Molde ved gjensidig enighet terminerte kontrakten.

Bistandsadvokaten til kvinnen som anklaget Sarr for voldtekt, Erle Aas Bjørnstad, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Kommentarer til denne saken