Politiet i Bangkok jakter mann observert på videoopptak

KLAPPJAKT: Politiet og hæren i Thailand samarbeider nå i jakten på denne mannen som ble fanget opp av overvåkingskameraer. Mannen er etterlyst.

KLAPPJAKT: Politiet og hæren i Thailand samarbeider nå i jakten på denne mannen som ble fanget opp av overvåkingskameraer. Mannen er etterlyst. Foto: CSILA

Thailandske myndigheter har satt i gang en klappjakt på en mann som ble sett i nærheten av helligdommen Erawan i Bangkok like før bomben eksploderte.

18.08.15 12:00

BANGKOK/OSLO (Nettavisen/NTB): - En mistenkt ble sett på et overvåkingskamera, og vi leter etter denne fyren, sa statsminister og juntaleder Prayut Chan-O-Cha tirsdag.

Som bildemontasjen øverst viser hadde mannen en svart/mørk ryggsekk og befant seg på nøyaktig det stedet der bomben gikk av få minutter før eksplosjonen. Bildet til høyre viser han gående ut fra Erawan tilsynelatende uten ryggsekken.

Les også: Ingen meldinger om skadde nordmenn etter Bangkok-bombe

- Vi vet at mannen var alene. Han ankom åsstedet i en Tuk-Tuk og forlot området på en motorsykkel-taxi, fortalte polititalsmann Prawuth Thawornsiri ifølge riksavisen Khao Sod.

VIDEO: Kinesisk turist fanget video av eksplosjonen fra gangveien over Erawan-helligdommen. Vi advarer for sterke bilder.

Ifølge Chan-O-Cha hører mannen trolig til en «anti-regjering-gruppe» i Nordøst-Thailand, som er kjerneområdet til de såkalte rødskjortene som er tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Prayuts uttalelse tyder på at myndighetene konsentrerer etterforskningen om rødskjortene framfor muslimske opprørere i Sør-Thailand.

Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for bomben som kostet 22 mennesker livet og skadet 123, og myndighetene har heller ikke anklaget noen spesifikk gruppe.

Ikke typisk

Tidligere tirsdag sa hærsjefen, general Udomdej Sitabutr, at bombeattentatet mandag ikke passet med taktikken som de muslimske separatistene bruker.

– Dette stemmer ikke med episoder i det sørlige Thailand. Denne type bombe er heller ikke av en type som brukes i sør, sier general Udomdej Sitabutr, som er hærsjef og viseforsvarsminister.

Politikontroller ved alle utfartsårer i Bangkok natt til tirsdag. Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)

De tre sørligste provinsene i Thailand herjes av et mangeårig muslimsk opprør. Siden 2004 er over 6.500 mennesker drept i forbindelse med opprøret.

Mangeårig strid

Men den andre mulige bakgrunnen for angrepet kan være striden mellom tilhengerne og motstanderne av Thaksin, som i fjor endte i kuppet mot hans søster Yingluck.

Men selv om den striden til tider også har tatt en voldelig vending, har det aldri før vært attentater så blodige som mandagens angrep, og heller ikke angrep rettet mot utenlandske turister.

Islamistiske terrorister har gjennomført flere angrep andre steder i Sørøst-Asia, blant annet på Bali, men Thailand har aldri vært et mål for dem.

Sikkerhetsfolk undersøker eksplosjonsstedet. Foto: Chaiwat Subprasom (Reuters)

Den kraftige bomben mandag gikk av ved hindu-helligdommen Erawan, som ligger på et travelt gatehjørne midt mellom flere luksushoteller og de enorme kjøpesentrene Siam Paragon, Siam Center og MBK Center i sentrum av Bangkok.

Asiatiske drepte

Blant de drepte var det tre kinesere, to personer fra Hongkong, to fra Malaysia og en fra Filippinene, og blant de skadde var det mange fra Kina og Taiwan.

– Bomben tok sikte på å drepe så mange som mulig siden helligdommen er full av folk mellom 6 og 7 om kvelden, sa polititalsmann Prawut Thavornsiri.

Helligdommen er et svært populært mål for turister fra Asia, og også et populært stoppested i sentrum av Bangkok for vestlige turister som shopper i de omkringliggende kjøpesentrene.

Angrep på turismen

Forsvarsminister Prawit Wongsuwan sa sent mandag at formålet med angrepet måtte være å skade økonomien gjennom å ramme turismen.

Turismen er et av lyspunktene i en thailandsk økonomi som ennå ikke har kommet seg helt til hektene siden de militære grep makten i mai i fjor.

Turismen står for 10 prosent av BNP, og regjeringen håpet på rekordantall turister i år etter et kraftig fall i fjor i forbindelse med måneder med gateprotester og til slutt militærkuppet.

Tidlig tirsdag var politietterforskere i full gang med å undersøke det blodstenkte åstedet på jakt etter spor som kunne fortelle noe om hvem som sto bak det verste terrorangrepet i Thailand på mange år.

Fakta

Bombeangrepet i Bangkok

Midt i rushtiden

Bomben gikk av midt i rushtiden rundt klokka 18.30 mandag, med en enorm ildkule i den trange Sukhmuvit-gata, der kjøpesentrene rager på begge sider og bybanen Skytrain passerer flere etasjer over gata.

Mandag kveld var åstedet preget av utbrente motorsykler, restene av muren og gjerdet rundt helligdommen og blod på asfalten, og rett innenfor helligdommens port et 30 centimeter bredt krater.

– Det var lik overalt. Noen var revet i filler. Det var grusomt, sa Marko Cunningham, en paramedic fra New Zealand som jobber i byens ambulansetjeneste. Han la til at folk flere hundre meter borte var blitt skadd.

Kastet sprengladning fra bru

En liten sprengladning eksploderte i Bangkok tirsdag, uten at noen ble skadd, melder NTB via Reuters og AFP.

En ukjent gjerningsmann kastet eksplosivene fra ei bru i nærheten av en jernbanestasjon i sentrum. Sprengladningen eksploderte i vannet i en kanal, og politiet kom raskt til åstedet.

– Dersom sprengladningen ikke hadde falt i vannet, hadde den med sikkerhet ført til skader, sier visepolitisjef Natakit Siriwongtawan i Klongsan-distriktet.

Les også: Stor eksplosjon i Bangkok sentrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.