Gå til sidens hovedinnhold

Politiet i Gjerdrum: - Fremdriften blir ikke hva vi håpet

Søkemannskapene i Gjerdrum har hatt utfordringer grunnet været mandag.

- Det er sånn at værgudene har ikke spilt på lag med søkemannskaper i dag, så det er veldig begrensa hvor mye nytt jeg har å melde, forteller innsatsleder Mari Stoltenberg under pressekonferansen klokken 14.

Tåka har vært utfordrende, og gått utover sikkerhetsnivået, og det har kun vært mulig å ha mannskaper i gropa i korte perioder.

Det er ikke lang tid med dagslys igjen, men Stoltenberg forteller at de legger planer for andre løsninger.

- Fremdriften i dag blir ikke den vi håpet.

Savnet

Tre personer er fremdeles savnet etter kvikkleirskredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember. Politiet er i gang med nye søk mandag.

Innsatsleder Mari Stoltenberg fortalte tidligere mandag at politiet siden sist søk har gjort avhør, gjennomgått informasjon og erfaringer og identifisert leteområder de nå skal starte i.

- Uthvilte mannskaper er tilbake i gropa nå, og egensikkerheten for dem vil naturligvis bli sterkere vektlagt i fasen vi er inne i nå, fortalte innsatsleder Mari Stoltenberg i Øst politidistrikt under en pressekonferanse klokken 10 mandag.

Søket starter med hundeekvipasjer og USAR-mannskap, men Stoltenberg påpekte at det hele tiden er en fortløpende vurdering hvordan de søker.

- Vi er forberedt på langvarig innsats, men vi har håp om funn. Vi har stor forståelse for at de etterlatte her trenger svar, og det er derfor vi er her - vi skal gjøre det vi kan for å gi dem det.

- Et intenst håp

De tre som fortsatt er savnet, er Rasa Lasinskiene (49) og mor og datter Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13). Sju personer er funnet omkommet i skredet.

Ordfører Anders Østensen påpeker under pressekonferansen at han er svært glad for at søket nå gjenopptas.

- Vi har jo et intenst håp om at de savnede blir funnet, både på vegne av pårørende og fra hele bygda så er det noe vi har et stort ønske om, sier han.

NVE fortsetter å bistå politi og brann med geoteknisk fagkompetanse i overvåkning både i droner og bakkeradarer. Torild Hofshagen fra NVE, forteller at området har vært relativt rolig i helgen, men at det, som forventet, har vært en avskalling. Videre jobber NVE blant annet med å avklare endelig evakueringsområde.

Det er bygd en anleggsvei ned i skredgropen, hvor det mandag morgen var kjørt inn to gravemaskiner og enkelte kjøretøyer fra politi og nødetater. I tillegg er sivilforsvaret på plass.

Les også: Politiet innskrenker evakueringsområdet i Gjerdrum

Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) ankom rett etter klokka 9 for å bistå i søket ved blant annet å overvåke og sikre skredkanten.

– Vi har stor forståelse for at de etterlatte har behov for svar. Vi bidrar med det vi kan for å støtte politiet i søkearbeidet. Det er fraktet inn to gravemaskiner, hvorav den ene med ekstra lang rekkevidde, for å kunne legge best mulig til rette for politiets videre arbeid, sa regionsjef Toril Hofshagen i NVE tidligere mandag.

Les også: Slo alarm om lukking av Gjerdrum-bekk. Så ble den lukket mer: - Fryktet skred

Henter ut eiendeler

I løpet av de neste to ukene skal brannfolk hente ut nødvendige eiendeler for de skredrammede. Det dreier seg om 150 boliger.

– I denne første runden er det nødvendige eiendeler, som for eksempel briller, PC, nettbrett, bankkort, lommebok, kodebrikker, skolesaker eller viktige arbeidsklær. Det legges vekt på ting som de skredrammede savner og trenger i hverdagen. Forhåpentligvis blir det også mulig å hente ut mange titalls biler, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

31 boenheter, fordelt på ni bygg, ble tatt i skredet. Sju personer er funnet omkommet i skredområdet. Over 1.000 personer ble evakuert.

Les også: Politiet innskrenker evakueringsområdet i Gjerdrum

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken