KONGSBERG (Nettavisen): Politiet har formelt avhørt 60 vitner, og de har foretatt rundspørring som omfatter 60 personer, kom det fram på pressekonferansen mandag.

Se videoklipp fra pressekonferansen mandag 28. oktober:

- Benyttet stikkvåpen

- Vi har tidligere gått ut med at det er benyttet pil og bue. De andre våpnene som er benyttet er stikkvåpen. Vi ønsker ikke å gå ut med hva slags type stikkvåpen. Det er fordi ikke alle vitner på åstedet er avhørt, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Omholt ville ikke svare på VGs opplysninger om at det kan dreie seg om machete eller sverd.

- Et tosifret antall fornærmede

Fredag sa politiet at det var snakk om «forholdsvis mange» som er fornærmede i saken og opplevde å bli jaktet på med pil og bue.

Mandag sa politiet at antall fornærmede vil komme opp i et tosifret antall.

Hendelsen startet på Coop Extra på Nytorget på Vestsiden i Kongsberg (se kart). Det blei også skutt inne på Coop. En politibetjent utenfor tjeneste ble skadet på Coop. Siktede gikk ut Myntgata og nedover Peckels gate der han skjøt mange piler, også mot folk, ifølge politiet. På et tidspunkt mistet eller la han fra seg pil og buen og ferden gikk videre til Hyttegata.

Alle fem drept med stikkvåpen

- I Hyttegata dreper han fem personer med stikkvåpen, både på privatadresser og i det offentlige rom, sier Omholt.

- Foreløpig tyder alt på at disse ofrene er tilfeldige.

Peker på sykdom

Fredag sa politiet at de vil utvide siktelsen mot Espen Andersen Bråthen (37) etter drapene på Kongsberg 13. oktober. Politiet sa flere enn de som ble drept og skadet var fornærmede. Politiet sa da også at hypotesen om hellig krig, jihad, som motiv, var svekket og at de heller mot at sykdom er bakgrunnen for handlingene.

Mandag gjentok politiet at de fortsatt heller mot at sykdom kan forklare handlingene, snarere enn religiøs overbevisning. Gjerningsmannen har sagt at han konverte til islam, men ifølge politiet har han ikke fulgt opp dette i praksis.

Får bistand fra Kripos

«Etterforskingen fortsetter i full bredde med ressurser fra hele Sør-Øst politidistrikt og bistand fra Kripos. Etterforskingen er omfattende, og det jobbes blant annet inn mot kartlegging av siktedes motiv og historikk, avhør av vitner, kontakt med pårørende og fornærmede, innhenting og gjennomgang av videomateriale, kriminaltekniske undersøkelser og digital etterforsking. Det er dedikerte etterforskere på alle disse områdene», heter det i en pressemelding fra Sørøst politidistrikt mandag ettermiddag.

- En av oppgavene framover blir blant annet å kartlegge historikken til siktede, dette arbeidet er prioritert, men vil ta noe tid, sier Omholt mandag.

Les også: Over 60 personer avhørt etter Kongsberg-drapene

Les også: Skremte naboer har fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Les også: Kongsberg-drapene: Svekket hypotese om at siktede konverterte til islam