Statsminister Erna Solbergs mulige brudd på smittevernrådene etter familieselskap på Geilo i vinterferien blir nå en sak for politiet. Sørøst politidistrikt bekrefter at de iverksetter etterforskning.

- Mulig brudd på smittevernforskriften

Dette skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding fredag:

«På bakgrunn av informasjon som har fremkommet i pressen, samt statsministerens egne uttalelser, har politiet besluttet å iverksette etterforskning knyttet til mulig brudd på smittevernforskriften.

Etterforskningen skal avklare hva som faktisk har skjedd om hvorvidt dette kan være brudd på enten lokale eller sentrale forskrifter.

Saken vil deretter bli vurdert av påtalemyndigheten i forhold til en eventuell strafferettslig reaksjon.»

Solberg:- Jeg som har gjort feil

Solberg samlet ifølge NRK familien to kvelder på rad, og det var flere enn ti personer som spiste middag sammen. Hun har beklaget det som skjedde. Erna Solberg fylte 60 år 24. februar.

- Det hviler et spesielt stort ansvar på meg som statsminister å følge regler og anbefalinger til punkt og prikke. Men nå er det jeg som har gjort feil, sier statsministeren i en Facebook-melding hun la ut torsdag.

Samlet 13 personer på restaurant

I innlegget på Facebook forklarer hun at 13 personer dro på en restaurant. Det skjedde mens hun selv var på Ullevål fordi hun hadde fått betennelse på det ene øyet.

- Det var til sammen 13 personer på middagen. De var fordelt på tre ulike bord, og satt med god avstand. Vi trodde at denne middagen var innenfor regelverket, men det var det ikke. Reglene sier at også et slikt restaurantbesøk regnes som et arrangement, hvis man er mer enn 10 personer som har en privat sammenkomst på restauranten. Dette gjelder også om man sitter i den delen av restauranten som er åpen for alle. Det hadde vi ikke undersøkt godt nok på forhånd, og det viser seg at vi brøt reglene, skriver Solberg på Facebook.

Hun var selv i Oslo fra fredag formiddag til lørdag ettermiddag.

Hun forklarer videre at familiene bestilte take-away lørdag kveld, at maten ble satt ut på et bord i den ene leiligheten. Her var på et tidspunkt 14 stykker samlet. Solberg sier de satt med god avstand og over to etasjer, men at «det var for mange ut fra anbefalingen som gjaldt».

Les også: Moxnes om Solberg: Veldig provoserende

- Synes dette er flaut

- Når flere enn ti ble værende i vår leilighet burde jeg, ikke bare som privatpersonen Erna, men særlig som statsminister i Norge, ha grepet inn. Det gjorde jeg ikke, og det beklager jeg sterkt. Jeg syns dette er flaut, men jeg er først og fremst lei meg fordi jeg vet at jeg må gå foran som et spesielt godt eksempel. Det har jeg forsøkt å gjøre gjennom hele denne pandemien, men her har jeg gjort feil, skriver Solberg videre.

Les også: Reagerer på Solbergs smittevernbrudd: - Skulle ikke skjedd