Gå til sidens hovedinnhold

Politiet innrømmer å ha kjørt bort romfolk

Spesialenheten kritiserer Oslo-politiets praksis.

Oslo (NTB): Romfolk er blitt kjørt ut av Oslo og satt av på ukjent sted uten at hendelsene er blitt loggført av politiet. Spesialenheten kritiserer Oslo-politiets praksis.

I fjor ble politiet anmeldt for utilbørlig opptreden av fem romfolk. Bakgrunnen var flere tilfeller der politiet skulle ha kjørt romfolk bort fra Oslo sentrum og satt dem av på ukjent sted, skriver Aftenposten.

Bekrefter praksis
I avhør hos Spesialenheten bekreftet flere polititjenestemenn praksisen. En politibetjent anslår at han selv har gjennomført ti bortkjøringer på halvannet år. Sjefen for ordensavsnittet ved Grønland politistasjon erkjente også at politiet kjører bort personer fra Oslo sentrum, og at det har vært praksis ved Grønland politistasjon i flere år. Han erkjenner at loggføringen har «glippet et par ganger», men hevder at politiet nå har innskjerpet rutinene.

- Manglende ressurser
Politiet forklarer praksisen med manglende ressurser. Ved å innbringe en person til arresten, mister man mye tid som følge av rapportskriving. Politiet velger bortkjøring for at patruljen raskest mulig skal komme seg tilbake i tjeneste og være synlig i gatene. Praksisen begrunnes også med at den bortkjørte da vil velge å dra hjem, i stedet for å dra tilbake til byen. Men en slik tankegang vil ikke ha effekt overfor bostedsløse, påpeker Spesialenheten.

- Anmeldelsen henlagt
Anmeldelsen er nå henlagt fordi det «ikke har latt seg gjøre å kartlegge de faktiske omstendighetene rundt bortkjøringene».

Oslo politidistrikt ønsket tirsdag kveld ikke å kommentere saken overfor Aftenposten. (©NTB)