RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet jakter klesbande

(Politiet (Romerikes Blad))
Sist oppdatert:
Her torpederer tyvebanden inngangspartiet på butikken med en SUV. Deretter stormer de fire mennene ut og forsyner seg med merkeklær for store verdier.

Modusen har vært den samme på et tosifret antall butikker over hele Østlandet det siste året, skriver Romerikes Blad.

Bak står en rekke unge menn i begynnelsen av 20-årene fra Lillestrømområdet.

Banden består både av etniske nordmenn og menn med utenlandsk opprinnelse, deriblant personer med avstamning fra det tidligere Jugoslavia.

- Gjengen består av et titall personer. Samlet sett står de bak tyverier av varer verdt millioner, sier politioverbetjent Tore kampen ved Romerike politidistrikt.

Opptatt av merkeklær
Overvåkningsbildene Romerikes Blad presenterer i dag er fra butikken Vidars Merkeklær i Tønsberg. Med en Toyota RAV4 som rambukk, knuste tyvene inngangsdøra på butikken.

Vel inne i butikken forsynte de seg grovt med skjorter, gensere og bukser av merket Polo.

Politiets etterforskning tyder på at den merkeklærfokuserte gjengen fra Romerike har herjet på hele Østlandet.

- Det er en veldig mobil gjeng. Vi knytter saker til disse mennene i Tønsberg, Fredrikstad, Kristiansand, Hamar, Gjøvik, Oslo og på Romerike. Til sammen snakker vi om nærmere 15 grove tyverier av denne typen utført av samme gjeng siden april i fjor. Enkelte av butikkene har alene opplevd tyverier av varer for en halv million kroner, sier Kampen til Romerikes Blad.

Politiet mener blant annet at medlemmer fra banden slo til natt til julaften 2009 på butikkene Bertoni og Solid på kjøpesenteret Metro i Lørenskog.

- I første omgang er det merkeklær de er ute etter, men vi knytter dem også til saker der det er tatt pc-utstyr og klokker.

Les også: - Lettere i andre distrikter

Mafiaparagrafen
Enkelte av det politiet mener er gjengens medlemmer er fortsatt på frifot. Andre sitter nå varetektsfengslet.

Der finner man blant annet en 20-åring fra Skjetten. Han ble fengslet etter at han skal ha svindlet en pensjonert kvinne for 1,3 millioner kroner. I politiavhør har han dessuten erkjent å ha deltatt på et grovt tyveri i Tønsberg, mens han også er siktet for et innbrudd i Fredrikstad og for å ha deltatt på et brutalt ran av en gullsmed i Kristiansand tidligere i vinter.

20-åringen er også siktet etter straffelovens paragraf 60a – den såkalte mafiaparagrafen.

Det betyr at politiet mener bedrageriet er et ledd til en organisert kriminell gruppe, noe som kan forhøye maksimumsstraffen i straffebudet til det dobbelte om han skulle bli dømt.

- Her er det mange aktører i ulke roller og det er et svært og omfattende sakskompleks. Det er ikke bare vi som har varetektsfengslet personer i komplekset. Flere av personene går også inn i en rekke andre saker, deriblant bedragerisakene som 20-åringen er knyttet til, sier politioverbetjenten til Romerikes Blad.

Foreløpig er imidlertid ingen pådømt i sakskomplekset.

Les mer: - Selger klærne fra låve

Skyldte på netthandel
I forbindelse med etterforskning av tyverisakene har politiet blant annet funnet tyvegods i forbindelse med ransaking hos flere av de mistenkte.

- Vi har ransaket hos noen av dem og funnet tjuvgods. De forklarer det med at de kjøpt varene på Finn.no. Men når vi har ransaket hos disse personene på nytt, så finner vi tyvegods som stammer fra samme åsted som det vi fant første gang, sier Kampen.

Mye av tyvegodset er imidlertid ikke kommet til rette, blant annet fordi det er omsatt videre.

Likevel regner politiet noen av de grove tyveriene som oppklart.

- Ved noen av forholdene er de siktede tatt med så mye gods at de har valgt å erkjenne det. Ved noen av forholdene er det andre spor som har gjort at de har tilstått.

Politiet regner gjengens aktører som kjenninger av politiet.

Les flere saker på Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere