Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: Johanne drept på grunn av sin asiatiske bakgrunn

Terrorsaken i Bærum:

- Det har siktede forklart i avhør, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

POLITIHUSET GRØNLAND, OSLO (Nettavisen): Tirsdag meldte politiet at dødsårsaken til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er klar.

Den endelige obduksjonsrapporten konkluderer med at hun ble skutt fire ganger.

Tre av skuddene gikk mot hodet, og ett skudd i brystet.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller til Nettavisen at Johanne ble drept i sengen på sitt eget rom i hjemmet deres i Bærum. Det skal heller ikke ha vært noen tegn til kamp på rommet.

Siktet for drap og terror

22-åringne Philip Manshaus er siktet for drapet. Han er også siktet for terror etter angrepet på moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag 10. august. Manshaus tok seg inn og avfyrte flere skudd. Én person ble lettere skadd i angrepet, etter et basketak med terroristen.

Kort tid før moskéangrepet drepte Manshaus altså sin 17-årige stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Onsdag 4. september ble hun bisatt.

Obduksjonsrapporten kan ikke tidfeste nøyaktig når hun ble skutt utover at det skjedde dagen hun ble funnet drept.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

Benyttet rifle

Tidligere har politiet hatt to teorier om motivet for å drepe Johanne, som har gått på at hun hadde asiatisk bakgrunn eller at stesøsteren grep inn for å hindre Manshaus i å begå terror.

- Hun ble drept som en direkte følge av at hun har en annen rase, at hun er av asiatisk opprinnelse. Dette har siktede også forklart i avhør, og tekniske funn på stedet tyder ikke å at det har vært noen kamp, eller at hun har forsøkt å hindre ham, sier Hjort Kraby.

- Vi har ikke mye som underbygger motivet for å drepe henne, det er primært på grunn av hans egen forklaring.

- Hvorfor er obduksjonsrapporten viktig for politiet?

- Fordi den bekrefter de tekniske funnene vi har fra før, og hva den siktede forklarer. Vi har jo visst fra før at det var han som drepte henne, men det er veldig greit å få klarlagt omstendighetene rundt i detalj, sier Hjort Kraby.

- Var drapet av Johanne planlagt? Ble hun utelukkende drept på grunn av sin asiatiske bakgrunn?

- Vi må bare forholde oss til det han har sagt om sin ideologi, som er sterkt høyreradikalisert, og det han har sagt om at han oppfatter henne å tilhøre en annen rase. I hvilken grad drapet har vært planlagt er noe vi holder på å kartlegge i detalj, sier Hjort Kraby.

Politiet holder fortsatt på å etterforske om det er Manshaus som har postet bilder av seg selv og terroristen Anders Behring Breivik som gjør nazihilsen på Instagram. Politiets kartlegging avdekket tidlig at Manshaus har høyreekstreme holdninger, og uttrykket støtte til nazisten og landssvikeren Vidkun Quisling.

Politiet fant også flere tilfeller av innvandringskritiske holdninger.

Ifølge politiet var alle skuddene som ble avfyrt mot Johanne dødelige, og de kom i rask rekkefølge. Manshaus' forsvarer, Unni Fries, ønsker ikke å kommentere hva hennes klient har forklart i avhør om stesøsterens etnisitet.

Manshaus ble 9. september varetektsfengslet for fire nye uker. Da han kom i retten gjorde han selv nazihilsen.

- Obduksjonsrapporten er i tråd med det min klient har forklart i avhør. Jeg ønsker ikke å kommentere dette noe mer, og vil heller ikke si noe om motivet for handlingen, sier Manshaus' forsvarer Unni Fries til Nettavisen.

- Jeg avstår fra å si noe. Han har forklart seg om disse tingene. Det er det jeg vil si.

De tekniske rapportene konkluderer med at den riflen som ble benyttet var den samme 22-kaliber riflen som ble lovlig oppbevart i siktedes bolig, og som senere ble funnet i hans bil etter angrepet mot Al-Noor Moskeen.

Har innrømmet handlingene

22-åringen er siktet for drap og terrorhandling, og har erkjent å ha gjort dette. Men han nekter fortsatt straffskyld. Frem til forrige uke var det ikke kjent for offentligheten hvorfor han ikke hadde erkjent straffskyld.

- Slik han ser det var dette noe han måtte gjør, og det var noe han hadde et ansvar for å gjøre. Han forklarte at han ser på handlingene som en form for nødrettslig handling. Det er hans synspunkt, sa Fries til Nettavisen forrige uke.

Hun ville ikke gå nærmere inn på hvordan Manshaus kunne rettferdiggjøre sine handlinger.

- Han har ikke utdypet seg mer om dette i rettsmøtet, men det har han sagt at han vil gjøre i retten når pressen er til stede.

Kommentarer til denne saken