Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet kalte det voldtekt - overgriperen ble frikjent

Hildrun Hartz Næss angrer ikke på at hun fortalte sin historie. - Hadde ikke jeg gjort det, ville det aldri ha blitt etterforskning, sier hun.
Hildrun Hartz Næss angrer ikke på at hun fortalte sin historie. - Hadde ikke jeg gjort det, ville det aldri ha blitt etterforskning, sier hun. Foto: Caroline Bartos Huseby (BYGDEPOSTEN)
Sist oppdatert:
- Et stort sjokk, sier Hildrun Hartz Næss.

MODUM: Etter å ha blitt dømt for voldtekt av Hildrun Hartz Næss i Eiker, Modum og Sigdal tingrett i april i fjor, frikjente juryen i lagmannsretten vikarlensmannen i Modum 7. februar. Mannen er imidlertid dømt for å ha utnyttet sin stilling i politiet for å skaffe seg sex, og straffen ble fengsel og tap av retten til å ha en stilling i politiet. Dommen er ennå ikke rettskraftig, skriver Bygdeposten.

– Ikke sagt voldtekt
– Frifinnelsen var et stort sjokk, forteller Hildrun Hartz Næss. To runder i retten har hun fortalt sin historie og gitt sin forklaring til hva som skjedde den kvelden. Hun hevder hun etter to glass vin kom til seg selv i sengen til vikarlensmannen mens han var i ferd med å ha samleie med henne. Ekskjæresten hans skal også ha vært til stede.

– Jeg har aldri brukt ordet voldtekt. Jeg har heller ikke hatt noe å gjøre med de andre fornærmede som dukket opp i saken, sier Hildrun.

Hun er den eneste av de totalt 13 fornærmede kvinnene som tok kontakt med politiet. Resten har spesialenheten for politisaker etterforsket seg fram til. Hun var også den eneste av kvinnene som ønsket å forklare seg for åpen rett.

– Jeg synes det var utrolig viktig å få belyst min historie. Og jeg synes saken er offentlig på grunn av hans stilling som vikarlensmann, sier hun som fant styrke i at det var så mange andre fornærmede i saken.

– Anmeld overgrep
Hun ønsker å stå fram i Bygdeposten med navn og bilde av flere grunner. Dels at Modum er en liten bygd og hun føler seg langt på vei identifisert av medieomtalen. Dels fordi hun føler at det er riktig for henne og for de rundt at hun gjør det. Sist, men ikke minst, ønsker hun at frifinnelsen i hennes sak ikke skal hindre andre i å melde fra.

– Jeg vil at andre som har vært utsatt for overgrep skal anmelde, selv om det er en tung vei å gå, sier hun. Hun er også opptatt av at det må sikres bevis.

– Jeg angrer på at jeg ikke tok blodprøve den kvelden, fordi jeg mener jeg ble dopet, sier hun.

Delvis seier
Hildrun legger ikke skjul på at det har vært tøft. Det har vært mange rykter og beskyldninger og vennskap har blitt brutt.

– Jeg har lært veldig mye. Jeg synes det er vanskelig at noen mener dette er løgn. Hadde jeg ikke fortalt min historie, så hadde det aldri blitt etterforskning. Saken ville ikke vært slik den er i dag, sier hun.

Hun finner trøst i at mannen er dømt for misbruk av stillingen sin også i lagmannsretten.

– Jeg ville fortelle min opplevelse til politiet fordi jeg var redd for at han skulle få stillingen som lensmann etter at min onkel sa opp. Jeg mente at han ikke var skikket til å være lensmann og jeg ville ha han ut av Modum, forteller hun oppriktig.

Derfor føler hun dommen på en måte som en seier, selv om hennes sak ikke endte i domfellelse.

– Resultatet har blitt enda mer enn det jeg ville. Nå får han ikke være politi lengre, sier Hildrun som selv har vokst opp med en far som var politi og hatt mange politifolk rundt seg.

Ble asosial
Hildrun er preget av historien hun forteller. Sterk, men tårene kommer likevel lett når hun får spørsmål om hun har fått noen problemer i ettertid.

– Jeg føler på en måte at jeg er ødelagt. Jeg gikk fra en sosial person til å bli asosial. Jeg kastet meg inn i mye arbeid både på jobb og hjemme og gikk på en smell. Til slutt måtte jeg ha hjelp, forteller hun.

Hjelp får hun fortsatt på Modum bad. Og der regner hun med at hun må gå en stund til.

– Jeg hadde klatret meg litt opp før lagmannsretten. Frifinnelsen har tatt meg litt ned igjen. Men målet er å legge dette helt bak meg, sier hun bestemt.

I dag er hun fortsatt redd for å være alene med fremmede menn. Men ser framover og prøver å finne noe positivt å fokusere på hver dag. – Nå skal jeg begynne å lese og ta fagbrev i kontor og administrasjon til sommeren, forteller hun.

Må vitne igjen
De to tilfellene av angivelig voldtekt av ekskjæresten er ikke avklart og skal opp i lagmannsretten igjen for nye dommere.

– Da må jeg vitne igjen. Jeg synes jo det er litt rart å skulle gjøre det. Vitne for henne, når min sak er avgjort, innrømmer hun.

Les flere saker fra Bygdeposten her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!