Søndag er det tre år siden milliardærkona forsvant på mystisk vis fra sitt hjem i Lørenskog. Politiet jobber til stadighet på spreng med saken, men forsvinningsgåten er fortsatt ikke oppklart.

Ektemannen Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap av henne, men har hele tiden nektet straffskyld. En annen mann i 30-årene er også siktet for medvirkning til grov frihetsberøvelse. Han nekter også straffskyld.

Politiet opplyser til Nettavisen at det viktigste sporet de jobber med nå er det såkalte kryptosporet. I slutten av mai gikk politiet ut med en etterlysning gjennom VG der de ønsket tips fra publikum.

Her kan du lese alt om forsvinningssaken i Lørenskog.

- Enkeltpersoner, miljøer og vekslingsbørser

Etterlysningen genererte 150 nye tips i saken og politiet tror de kan få et gjennombrudd i saken.

- Som følge av etterlysningen har vi fått cirka 150 nye tips. Totalt har vi fått 4000 tips i saken. De 150 tipsene omhandler enkeltpersoner, miljøer, fenomenforståelse og kartlegging av miljøer. Vi har også fått tips om såkalte vekslingsbørser, sier politiinspektør Gjermund Hanssen til Nettavisen.

- Det er to konkurrerende hypoteser politiet jobber etter. Drap eller profittmotivert kidnapping. Det er i det såkalte kryptosporet vi mener det er størst potensial for videre fremdrift. Det betyr ikke at andre sport er lagt bort. Kryptosporet genererer ny taktisk etterforskning og tekniske spor. Det kan for eksempel være å ettergå konkrete identiteter, e-postadresser og IP-adresser.

Les også: Vitner måtte levere telefonlogger, kvitteringer og fullmakter til politiet

Politiinspektøren ønsker ikke å si noe om antallet personer som undersøkes eller digitale adresser de sitter på. Nettavisen er kjent med at flere personer i det kriminelle miljøet ettergås.

En mann som tidligere er straffedømt for alvorlig voldskriminalitet, en annen som er bedrageridømt og enda en mann som er knyttet til et kryptomiljø har enten vært i avhør eller vært i mer uformelle samtaler med Kripos.

Les også: Politiet tror bortføring var fingert for å skjule drap

- Sporene kan lede til hele verden

- Jeg ønsker ikke å oppgi antall personer, e-poster og IP-adresser vi sitter på. Men det er helt klart at det er mange og vi mener at dette er så handlingsaktuelt mot forholdet saken gjelder at vi mener det forsvarer å bruke tid på dette, sier Hanssen.

- Sporene i kryptoetterforskningen kan lede til hele verden. Materialet vi sitter på griper inn i det sjiktet, men vi ønsker ikke å gi en nøyaktig beskrivelse av hvor. Vi følger sporene dit de tar oss og følger det som er knyttet direkte mot handlingen og trusselbrevet.

Les også: Opplysninger fra avhør: Slik blir Anne-Elisabeth beskrevet av Tom Hagen

Politiet mener Anne-Elisabeth forsvant i tidsrommet 09.16 til cirka klokken 10.07. Det siste sikre livstegnet fra henne er en kort telefonsamtale hun hadde med sin sønn som startet klokken 09.14. Klokken 10.07 ringte Tom Hagen henne, men hun svarte ikke på telefonen. Han ringte henne ytterligere syv ganger. Siste gangen var klokken 13.18 før han skyndte seg hjem fordi han fryktet at hun hadde fått et illebefinnende eller i verste fall var død. Dette har han selv forklart i politiavhør.

Da Tom Hagen kom hjem fra jobb på ettermiddagen 31. oktober 2018 lå det et trusselbrev på en stol i entreen. I brevet, som Nettavisen har fått tilgang til, henvises det til en nettadresse.

Det er også instruksjoner om hvordan han skal overføre kryptovalutaen monero og linker til vekslingsbørser.

I tillegg oppgis et passord på fire bokstaver: «anne»

Politiet uttalte til VG i mai at de mener dette er flere særtrekk for planleggingen og gjennomføringen av forsvinningen:

  • I 2018 en helt ny kryptovaluta som ikke har vært kjent for offentligheten.
  • Et VPN-program som skjuler spor.
  • En ny ukjent kryptobørs.
  • Nye datofestede planleggingsskritt.
  • Finansinstitusjoner for rikinger.
  • Merkelig lave transaksjonsbeløp.

Les også: Polititabbe gjorde at VG fikk vite om forsvinningssaken i Lørenskog

Kryptert valuta utfordrende

Den laveste summen som skulle overføres til den antatte motparten, mulige kidnappere, regnet med dagens kurs, var 530 kroner. Den høyeste summen var på 3710 kroner. Hvert beløp i en oversikten i trusselbrevet representerte én beskjed.

- De største utfordringene er det åpenbare, at det er benyttet krypterte valutaer og krypterte kommunikasjonsformer. Det er laget for anonymitet. Det har vært veldig utfordrende å bryte gjennom. Utgangspunktet er at det er umulig. Det er rett og slett laget for ikke å være sporbart, sier Hanssen.

- For oss handler det om å jobbe metodisk med all informasjon i saken. Vi jobber også med å utvikle egne metoder. Vi tror at den metodeutviklingen som gjøres i denne saken kan få positive ringvirkninger for andre saker i Norge og internasjonalt i fremtiden.

Les også (fra arkivet): Hagen-barna med kraftig kritikk mot politiet

Tom Hagen har så langt bare gitt ett intervju siden saken start i 2018. Til NRK i fjor beskrev han Anne-Elisabeth slik:

- Hun er et fantastisk fint menneske. Hun er veldig snill og omtenksom. Hun har vært bra for meg, Anne Elisabeth. Hun skulle vært her.

Han benektet også å ha drept sin kone.

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har ikke noe å tilstå.

- Det er tegnet et bilde av meg som en drapsmann, det er tungt.

Mellom 20-30 etterforskere jobber på spreng med saken. Den har fortsatt en høy prioritet for politiet. I tillegg til mannskaper fra Øst politidistrikt, bistår spesialister i Økokrim og Kripos. Hanssen ønsker ikke å si noe om de får internasjonal bistand, men Nettavisen får opplyst at det har vært kontakt med amerikansk og britisk politi.

- Det er både viktig og riktig fortsatt å prioritere saken ettersom vi mener å ha såpass mange relevante etterforskningsskritt å utføre.

- Målet for etterforskningen er å kartlegge hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. Det handler om å gjøre alle etterforskningsskritt som kan bidra til å opplyse saken.

Les også (fra arkivet): Hagen-barna og politiet krangler om pågripelsen av Tom Hagen

Misbrukte identitet

En sørlendings identitet er også misbrukt og nylig omtalte TV 2 nyheten om at Øst politidistrikt ber hele Politi-Norge om hjelp. Kryptosporet genererer også en enorm mengder med ny informasjon som må etterforskes. Dette binder også opp politikapasitet.

- Vi jobber aktivt med denne typen informasjon. En utfordring er at vi får inn mye informasjon og mye av jobben går på å utelukke alt som ikke er relevant for vår sak. Vi må sile ut og utelukke alt som ikke er relevant for saken, såkalt utelukkelsesetterforskning, sier politiinspektøren.

Les også: Vitner i politiavhør: - Usannsynlig at Tom Hagen har noe med dette å gjøre

Selv om politiet prioriterer kryptosporet har de ikke lagt bort andre etterforskningsskritt. Det har vært gjort grundige undersøkelser av skoavtrykk, strips som ble funnet på en safe i entreen, trusselbrevet er analysert, papiret brevet er skrevet på har også vært undersøkt grundig.

Blodspor er studert nøye, det er gjort søk etter Anne-Elisabeth i tillegg er det gjort et stort antall avhør av vitner og de to siktede i saken.