OSLO TINGRETT (Nettavisen): Da rettssaken startet i Oslo tingrett erklærte artisten seg ikke skyldig etter påstanden i tiltalen.

Det var i slutten av januar 2020 cirka klokken 20.00 utenfor NRK-bygget på Marienlyst i Oslo at den grove voldshendelsen skjedde, uten foranledning, ifølge politiet.

Ifølge tiltalen mot den kjente artisten i 20-årene slo og/eller sparket han NRK-profilen slik at han ble påført brudd i venstre kinnben som måtte fikseres med titanplate. I tillegg pådro NRK-profilen i 40-årene seg skade på følelsesnerven til mellomansiktet.

Ifølge tiltalen var den fornærmede mannen sykmeldt frem til slutten av april.

Truet på Instagram

Nettavisen har stilt forsvarer for artisten, Ida Andenæs, flere spørsmål, men hun gir bare følgende svar i en mail:

- Han knytter seg til hendelsen, utover det ønsker jeg ikke å kommentere hans forklaring.

I starten av rettssaken fikk retten vist den konkrete voldsepisoden som er filmet av tre ulike videokameraer fra ulike vinkler. Videoen viser i korte trekk at artisten ankommer NRK på Marienlyst i Oslo i sin bil og møter NRK-profilen like utenfor bygget. Her hilser de og gir hverandre en klem.

Deretter står de og diskuterer noe som så langt er uklart, men etter hvert blir det aggressivt og artisten angriper NRK-profilen med spark mens han rygger. Artisten følger på med å løpe etter før han går løs på NRK-profilen like utenfor et inngangsparti og tildeler en rekke slag og spark.

I tillegg sier artisten noe til NRK-profilen som så langt er uklart.

I retten forklarte NRK-profilen seg om at han møtte artisten, etter avtale, utenfor bygget på Marienlyst. Det var i forkant ikke tegn til konflikt da de skulle møtes.

- Det var ikke veldig konkret hva vi skulle møtes om, men han skulle gi meg en gave. Jeg vet ikke hva gaven var, jeg spurte heller ikke om det. Men det hadde kanskje sammenheng med at vi opprinnelig skulle møtes før jul, men det ble utsatt, sier NRK-profilen.

- Da vi møttes fikk jeg en kort klem og en flat gave som var pakket inn. Jeg rakk ikke å pakke den opp før jeg ble angrepet. Jeg fikk et slag på siden, det kom helt uventet. Jeg ble svimmel i topplokket, og artisten fortsatte å slå. Etter det var det vanskelig å forstå hva som skjedde. Men det var en del slag som kom. Det kom som lyn fra klar himmel.

Fryktet eskalering

I retten forklarte NRK-profilen at artisten, før han gikk til angrep, hadde sagt at NRK-profilen ikke kunne bestemme hvem som kunne si hva i ulike sangtekster. Dette skal ha relatert seg til n-ordet og skal ha vært tema en NRK-sending. Men NRK-profilen sa også at han ikke helt skjønte hva artisten pratet om.

I politiavhør i slutten av januar 2020, etter voldsepisoden, forklarte artisten også at han mente NRK-profilen var rasist. Dette har han gått tilbake på i dag. Han har også gått tilbake på hans tidligere mening om at NRK-profilen var den som bestemte hvem som kunne bruke n-ordet i sangtekster.

I ettertid av voldsepisoden fryktet NRK-profilen at situasjonen skulle eskalere ytterligere.

- Vi har begge folk rundt oss. Det er ofte de som kan gjøre større skade, at de skal imponere eller prøve å hjelpe på et vis.

Han var blant annet bekymret for familien sin, men også for at volden skulle foregå motsatt vei.

- Jeg fryktet at noen av de jeg kjente skulle gjøre noe verre, sier NRK-profilen.

Tiltalte angrer

Når det blir tiltaltes tur i retten begynner han umiddelbart å beklage:

- Jeg skulle ønske jeg hadde en tidsmaskin, og gått tilbake og ikke gjort dette, sier artisten i retten.

- Det er beklagelig, sier artisten.

- Jeg var ikke klar over at jeg gjorde så stor skade. Jeg gikk gjennom en veldig utfordrende periode, sier han, og forteller at han har gått i terapi i ettertid.

Han husker at han slo, men ikke nøyaktig hvorfor.

- Det var noe i samtalen som provoserte meg, sier artisten, som legger til at han ikke husker nøyaktig hva som provoserte.

- Det er såpass lenge siden at det er vanskelig å huske.

Han fastholder at han og den fornærmede NRK-profilen ikke hadde noe uoppgjort før møtet. Artisten forteller at han heller ikke hadde sett for seg hva som skulle skje utenfor Marienlyst den kvelden han kjørte til NRK-huset. Han husker heller ikke noe om den flate gaven.

Tiltalte står fast ved sin forklaring i avhør om at det første slaget var et løst slag i ansiktet. NRK-profilen forklarer at han opplevde det som et knyttneveslag.

Klemte i retten

Den fornærmede sa likevel at han følte det var flaut at det hele hadde havnet i retten, og at de to involverte til dels har vært en del av det samme miljøet.

– Jeg har ikke noe ønske om at han får en streng straff, sa NRK-profilen i retten.

Før retten ble satt gjorde ikke de to så mye tegn til hverandre, med unntak av et kort nikk kort tid etter at saken var i gang. Da retten skulle gå til en pause gikk tiltalte bort til plassen der den fornærmede satt. De to vekslet et par ord, før de hilste og ga hverandre en klem.

Truet på Instagram

Artisten må også svare for et annet forhold som gjelder trusler mot aktører i retten.

«Onsdag 27. mai 2020 la han ut en melding på sin Instagram-konto hvor han blant annet skrev: "NN take down the restraining order befo i come back and beat you again!", "I'll do the time and come back 4 you!" og "Du er en ekte KID skal jeg si deg jæævla tyster!!!".»

Truslene fant altså sted fire måneder etter voldsepisoden.

- Jeg var ikke helt meg selv i den perioden, sier artisten i retten.

- Jeg ønsker alt vel til deg og dine, sier han til den fornærmede.

Saken har allerede vært utsatt to ganger, men saken starter etter planen opp tirsdag.

Artisten som angrep og banket opp NRK-profilen på Marienlyst i Oslo, var psykotisk ifølge de sakkyndige. Han kan neppe straffes når saken nå kommer for retten.

Det skal dermed i løpet av rettssaken vurderes om den tiltalte mannen kan få dom på tvungen psykisk helsevern.

Tiltalte og fornærmede kjente til hverandre fra tidligere, men det skal ikke ha vært noen tett relasjon mellom dem.

Det er ukjent hva motivet for voldshendelsen var, men det blir tema om angrepet kan knyttes til NRK-profilens rolle og yrkesutøvelse som redaksjonell medarbeider, skriver NTB.

Den fornærmede mannens bistandsadvokat, Mathias Gebremichael, ønsker ikke å gi kommentarer før rettssaken starter.