Politiet krevde at hunden Bamse skulle avlives - nå får han leve

FÅR LEVE: Gulating lagmannsrett har bestemt at hunden Bamse får leve. Politidirektoratet vedtok i fjor at han skulle avlives på grunn av at han hoppet på og bet en tysk turist i 2013. Foto: Solveig Andersen

FÅR LEVE: Gulating lagmannsrett har bestemt at hunden Bamse får leve. Politidirektoratet vedtok i fjor at han skulle avlives på grunn av at han hoppet på og bet en tysk turist i 2013. Foto: Solveig Andersen

Men eierne får ikke beholde ham.

- De, og vi, er glade for at han får leve, men selvfølgelig synes vi det er ekstremt trist at de ikke får hunden hjem igjen, sier NOAH-leder Siri Martinsen på vegne av Bamses eiere.

For Sissel-Karin og Lars-Anton Kleiven fra Viksdalen i Sogn og Fjordane raste deler av deres verden sammen, da de i februar i fjor fikk beskjed om at Politidirektoratet hadde vedtatt at hunden deres - schæfer- og rottweiler-blandingen, Bamse (4) - skulle avlives.

Bakgrunnen var at hunden i august 2013 hoppet på en tysk turist, som bodde i en hytte like ved ekteparet Kleivens gård.

Hevdet han ble bitt

Tyskeren mener Bamse hoppet på ham uprovosert, og at han bet ham i underarmen.

- Jeg følte at jeg kjempet for livet, sa han da han vitnet i retten.

Sissel-Karin Kleiven, som luftet hunden i bånd da episoden skjedde, hevder hunden oppfattet tyskerens vifting med armene som lek.

Etter å ha fått avslått sin klage hos Politidirektoratet, anket ekteparet avlivningsvedtaket til tingretten, men uten hell. Dermed endte saken i lagmannsretten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter. Foto: Bente Isefjær / NOAH

Testet grundig av eksperter

Gulating lagmannsrett - mener i strid med tingretten og Politidirektoratet - at det ikke er grunn til å kreve avlivning av hunden, men at den heller kan omplasseres, slik at ekteparet Kleiven ikke lenger skal ha ansvar for hunden.

I sin redegjørelse legger lagmannsretten vekt på at to hundeeksperter har testet Bamse, og at han ikke framstår som en aggressiv eller farlig hund.

Likevel mener retten at hundens reaksjon overfor den tyske turisten, skyldes at den ble redd og at han hoppet på ham for å forsvare seg.

I motsetning til tingretten, mener lagmannsretten at kuttet som tyskeren fikk på armen, skyldes Bamses klør eller tenner, men uten at han bet seg fast.

I dommen står det også at det ikke virker som at ekteparet Kleiven har tatt innover seg alvoret i hendelsen, eller utryggheten som den skapte i nabolaget.

- De har bagatellisert hendelsen i sine forklaringer, skriver dommeren.

- Bjeffet og virket aggressiv

Videre påpekes det at Bamse - mens han har stått i løpestreng på gårdstunet, som er synlig fra veien - har bjeffet og virket aggressiv, i alle fall for personer uten kunnskap om hund.

På bakgrunn av den utrygghetsfølelsen naboer har uttrykt, mener ikke lagmannsretten at det er uforholdsmessig med et avlivningstiltak. Likevel synes lagmannsretten - i motsetning til Politidirektoratet - at det er forsvarlig å la Bamse leve, hvis han kan omplasseres.

- Det at retten legger vekt på naboers utrygghetsfølelse, gjør rettsvernet utrygt for hunder og deres eiere. Enhver person kan hevde å ha fått en utrygghetsfølelse, uten at det foreligger et reelt grunnlag for følelsen. Men det bør være en del av rettsvernet at man ikke dømmes etter andres følelser, men etter faktiske forhold, mener NOAHs Siri Martinsen.

- NOAHs vurdering av saken er at dette er mennesker som åpenbart bryr seg veldig om hunden sin. De har gjort mye for ham, og det er trist at de ikke skal få beholde ham, sier hun videre.

Som følge av at ekteparet Kleiven vant fram med sin anke, må staten betale dem om lag 350.000 kroner i sakskostnader for de to rettssakene de har vært igjennom.

Det er uvisst om Politidirektoratet anker avgjørelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.