Gå til sidens hovedinnhold

Politiet lanserer teori etter Muhammed-tegneren Lars Vilks' dødsulykke

Det er ikke noe som tyder på at det var noen ytre påvirkning bak trafikkulykken hvor kunstneren Lars Vilks omkom søndag, opplyser svensk politi.

Den sivile politibilen med Lars Vilks (75) kom over i motsatt kjørefelt på en strekning der kjørefeltene ifølge Expressen er atskilt av et wiregjerde.

Bakgrunn: Kunstneren Lars Vilks omkom i trafikkulykke: – Så utrolig trist

Redningstjenesten og politiet har tidligere konstatert at det skal mye til for at et kjøretøy kan passere over i det andre kjørefeltet der det er slike wiregjerder, skriver Expressen.

– Våre tanker går til pårørende, venner, nære og kjære kolleger i denne tunge stunden, sier Carina Persson i det svenske politiet på en pressekonferanse mandag formiddag.

Den sivile politibilen skal ifølge vitner ha holdt svært høy fart da den kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med et vogntog. Det oppsto en voldsom brann i vraket.

Lastebilsjåføren ble fraktet til sykehuset med ukjente skader, men overlevde. Sjåføren er avhørt av politiet på sykehuset. Politiet mistenker foreløpig verken føreren av lastebilen eller de to politimennene for å bevisst ha forårsaket ulykken.

– Kan forklare det

Persson legger til at hendelser som denne vekker «sterke følelser i hele samfunnet».

Videre forteller hun at arbeidet på ulykkesstedet er veldig vanskelig, men at politiet har startet en etterforskning for å undersøke mulighetene for uaktsomt drap.

– Vi ønsker å utelukke at det har vært noen ytre påvirkning her. Det er ingenting som tyder på at det er tilfellet, men vi ønsker likevel å kunne stenge den døren i etterforskningen, sier Stefan Sintéus, sjef for den regionale utredningsenheten, og legger til:

– Det er ingenting i dagens situasjon som tyder på at dette skal være et attentat.

Han bekrefter at politibilen har kommet over wiregjerdet, men poengterer at bilen veier 4,5 tonn og er ekstremt tung i ytelsen.

– Det kan forklare at du kan kjøre gjennom et gjerde, lanserer polititoppen som en mulig teori, men legger samtidig til:

– Vi vet fortsatt ikke hvordan livvaktbilen har kommet over i motsatt kjørefelt.

Politisjefen forteller at de derimot har funnet rester av dekkene, og at politiet undersøker mulighetene for at det kan ha vært en eksplosjon i dekkene eller lignende.

Ombygd veistrekning

Vilks var på vei hjem fra Stockholm der han var hjemme hos TV-profilen Stina Dabrowski til middag, da ulykken skjedde.

Ifølge avisa kjørte bilen med ham og de to politimennene i høy hastighet, og de hadde følge av en annen politibil bak.

Da bilen kom over i det motgående kjørefeltet, kom den under en lastebil, og begge bilene tok fyr.

Expressen skriver at veistrekningen er ombygd flere ganger de siste årene for å øke trafikksikkerheten.

Begge politimennene og Vilks mistet livet i ulykken, som skjedde utenfor Markaryd i Småland søndag ettermiddag.

Les også: Al-Qaida: 100.000 dollar til den som tar livet av Lars Vilks

Muhammed-tegning

De to politimennene hadde i flere år arbeidet på heltid med å beskytte Vilks, som levde med politivakt etter at han tegnet profeten Muhammed i 2007. I tegningen plasserte Vilks profetens hode på en hund.

Tegningen ble møtt med sterke reaksjoner og ble nektet vist på andre utstillinger, blant annet i Moderna Museet i Stockholm, men den ble trykket i avisen Nerikes Allehanda.

Vilks mottok drapstrusler i etterkant av dette, og blant annet utlovet al-Qaida en belønning på 100.000 dollar til den som tok livet av ham.

I 2015 ble Vilks utsatt for et terrorangrep i København, da som deltaker i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet, men den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept og tre politifolk ble skadd.