Politiet løsnet skudd i Gjøvik sentrum

Politimester Johan Martin Welhaven ved Vestoppland politidistrikt advarer mot bruk av våpenkopier.

Politimester Johan Martin Welhaven ved Vestoppland politidistrikt advarer mot bruk av våpenkopier. Foto: Henning Gulbrandsen (Oppland Arbeiderblad)

Politiet skjøt med skarpt da de skulle pågripe kvinne med våpenkopi.

10.09.14 13:56

- Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med et slikt våpen, sier politimester Johan Martin Welhaven til Oppland Arbeiderblad.

Like før klokka 10 i dag får OA opplyst at politiet skal ha løsnet skudd ved Kafé Kampen i Gjøvik sentrum.

- Det stemmer nok at det ble avfyrt et varselskudd, sier operasjonsleder ved Vestoppland politidistrikt.

Han forsikrer at situasjonen er avklart og under kontroll rundt klokka 10.30.

Våpenkopi
Politiet opplyste til OA at de pågrep en kvinne på stedet som skal ha hatt våpen på seg.

I en pressemelding onsdag ettermiddag opplyser politiet at våpenet kvinnen hadde var en ikke-fungerende kopi av et håndvåpen, en replika.

«Du kan bli skutt»
Politimester Johan Martin Welhaven advarer mot bruk av replikavåpen.

- Jeg ønsker ikke nå å gi detaljer om hvilken sak dette dreide seg om eller hvorfor vedkommende skulle anholdes. Men vi ønsker å benytte anledningen til å advare mot bruken av slike replikavåpen. Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med et slikt våpen. Verken politiet eller andre har mulighet til å skille en replika fra et fungerende våpen i en presset situasjon, og på noen meters avstand, understreker Welhaven i pressemeldingen.

Han ønsker ikke å kommentere hendelsen mer før den er blitt evaluert internt, men forsikrer at det var i tråd med politiets våpeninstruks.

Like straffbart
I pressemeldingen understreker politiet at det er like straffbart å gå med en replika som et ekte våpen. Du kan altså bli straffet med ubetinget fengsel for å bære et ikke-fungerende våpen.

- Ungdom leker med «våpen» i skogen og skremmer en jogger, noen bærer med seg replikaer synlig på bussen, en gjeng leker paintball på et industriområde og blir plutselig møtt med bevæpnet politi etter en bekymret telefon fra et vitne. Våpen er alvorlige saker, også de som ikke kan skyte ordentlige kuler. Det kan gi alvorlige konsekvenser, understreker Welhaven i pressemeldingen.

Blir godt ivaretatt
Sissel Martinsen som jobber ved Kafé Kampen sier at både ansatte og brukere føler seg godt ivaretatt etter onsdagens hendelse.

- Vi får den oppfølgingen vi trenger, og har fått beskjed om å kontakte politiet ved behov, sier Martinsen.

Skyter sjelden
Ifølge NRK viser tall fra Politidirektoratet at politiet sjelden skyter. I 2012 og 2013 truet politiet med skytevåpen 58 ganger, men avfyrte i kun tre tilfeller.

Totalt er to personer drept og 18 personer skadet av politiets skudd de siste 11 årene.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.