Gå til sidens hovedinnhold

Politiet mangler DNA fra 1.800 straffedømte

Oslo (NTB): Det er stor forskjell i politidistriktenes praksis når det gjelder å registrere straffedømte i politiets DNA-register. Politiet mangler DNA fra mellom 1.700 og 1.800 personer.

I dag er det om lag 34.000 profiler i det nasjonale DNA-registeret. Reglene er klare: Alle som blir dømt til ubetinget fengsel i 60 dager eller mer skal avgi DNA til registeret. Men flere politidistrikter følger ikke dette opp, skriver Aftenposten.

Ferske tall fra Kripos viser nemlig at politiet mangler DNA fra mellom 1.700 og 1.800 kriminelle personer. Dette er kriminelle som har fått en så streng reaksjon at politiet kan ta DNA og legge det inn i registeret, men dette er altså ikke bestandig blitt gjort.

Ifølge Riksadvokaten kan ikke politiet utøve skjønn i slike saker. Reglene er klare: Alle som får en dom på mer en 60 dager skal registreres.

Ifølge seksjonsleder Heidi Frydenberg i Kripos er det hvert enkelt politidistrikt som i realiteten avgjør hvem som skal legges inn i registeret, men hun kan ikke forklare hvorfor ikke alle registreres i dag.

- Slik jeg oppfatter det, har distriktene gode rutinert for dette, men én ting er å beslutte at DNA-prøver skal tas, en annen er å iverksette dette, sier hun. (©NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken