OSLO (Nettavisen): Kommende uke må tre menn møte i Oslo tingrett og svare for svært alvorlige anklager.

Ifølge politiet skal de tre tiltalte, i 20- og 30-årene, ha kidnappet en annen mann i 20-årene i desember 2018.

11. desember, fra midt på dagen, ble offeret ifølge politiet holdt innesperret i en leilighet i Oslo sentrum i over et døgn. På kvelden 12. desember ble han frigitt. I de nesten 26 timene i fangenskap skal han ha blitt utsatt for omfattende vold og voldtekt.

Politiet: Slått og sparket en rekke ganger

I tiltalen heter det:

«I leiligheten ble NN (offeret, red. anm.) sprayet med forsvarsspray i øynene, overmannet, påsatt håndjern og bundet med strips og tape, hvoretter han ble utsatt for vold og trusler frem til frigivelse.

NN ble blant annet slått og sparket en rekke ganger, herunder ble han slått i hodet med en eller flere gjenstander, han ble injisert med noe som ble opplyst å være heroin (...).

NN ble videre truet flere ganger med kniv mot halsen, og ble blant annet truet med at han ville bli drept og at hans forlovede ville bli voldtatt.»

Les også: Tenåring dømt til flere år i fengsel for voldtekt

Voldtekten skal ha skjedd ved at dildoen ble brukt med makt på ulike måter mot mannen.

Offeret skal også ha blitt ranet for verdigjenstander, en ring og en klokke. Øvre strafferamme for grov frihetsberøvelse, som de tiltalte er anklaget for, er ti års fengsel. Den mest alvorlige anklagen er grov voldtekt som har en øvre strafferamme på 21 års fengsel.

Skjerpende omstendigheter kan være om voldtekten er begått av flere i fellesskap, om den er skjedd på en smertefull og/eller krenkende måte og skadeomfanget.

- Saken har vært en belastning for min klient og den har preget ham mye. Han har gitt en utfyllende forklaring til politiet om hva som har skjedd og vil gjøre det i retten også, sier mannens bistandsadvokat, Emilia Niemi i Advokatfirmaet Bratlien, til Nettavisen.

Krever stor erstatning

Offeret i saken kommer til å kreve oppreisningserstatning i størrelsesordenen 3-400.000 kroner. Det som er blitt «standardbeløpet» som erstatning i voldtektssaker er 150.000 kroner.

- I vår saker det i tillegg snakk om at det er en voldtekt begått i fellesskap, det er skjerpende. Det er også snakk om kidnapping og vold. Vi mener dette beløpet er realistisk å nå frem med, forutsatt at de tiltalte dømmes til å betale erstatning, sier Niemi.

Les også: Seks 17-åringer tiltalt for grov voldtekt av jente

Mannen har vært til psykologbehandling etter mishandlingen. Psykologerklæringen blir en del av bevisfremleggelsen i retten.

Offeret i saken har begjært at hans forklaring går uten at de tiltalte er i salen. Ingen av de tiltalte skal ha innvendinger mot at de sitter i et tilstøtende rom.

- Min klient ønsker å få saken overstått og gå videre i livet. Han ønsker å forklare seg og legge dette bak seg. Det er usikkert i hvilken grad han vil følg saken videre etter at han har forklart seg. Vi håper at utfallet i retten blir noe han kan leve med, sier bistandsadvokaten.

Tiltalt mann nekter for alle anklagene

Alle de involverte i saken kjenner hverandre fra lengre tilbake i tid.

To av de tre tiltalte mennene, som begge er i 20-årene, er også anklaget for oppbevaring av 85 gram kokain i en kjellerbod på samme adresse som kidnappingen og mishandlingen skjedde.

Les også: Ble voldtatt: - Straffen hadde blitt strengere hvis jeg var kvinne og ikke homofil

De to mennene er i tillegg tiltalt for oppbevaring av 36.800 kroner som politiet mener stammer fra kriminell virksomhet, formentlig narkotikalovbrudd.

- Min klient nekter straffskyld for voldtekt, slik det er beskrevet i tiltalen. Men han erkjenner skyld for kidnapping, vold og narkotikaforbrytelsene, sier en mennene i 20-årenes forsvarer, Morten Furuholmen til Nettavisen.

Mannen i 30-årene nekter straffskyld for alle anklagene, opplyser forsvarer Petter Sogstad Grannes.

- Kidnapping skulle aldri funnet sted

Den andre mannen i 20-årene forsvares av advokat Nils Christian Nordhus i advokatfirmaet Nordhus og Aarø.

- Min klient er tydelig på at det ikke har funnet sted noen voldtekt, men erkjenner å ha deltatt i en frihetsberøvelse som selvfølgelig aldri skulle ha funnet sted, sier Nordhus til Nettavisen.

- Når det gjelder enkeltheter i hans forklaring om hendelsesforløpet ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på dette før han starter sin forklaring i retten.

Klienten til Nordhus erkjenner ikke straffskyld for narkotikaforbrytelsene han er anklaget for, som er de samme som den første mannen i 20-årene.

Statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås har ikke besvart våre henvendelser.