Mange nordmenn drar til fjells i påsken. Hyttekos, skiturer i bakken og kose seg med noe godt i glasset ved peisen er synonymt med påske for en god del av oss. Veldig mange derimot, velger bare å bli hjemme i påsken, og i år er sjansen stor for at det blir ekstra mange hjemme på grunn av koronarestriksjonene.

Les også: Er det lov å klippe plen på søndager? Her er det endelige svaret (+)

Flere benytter fridagene til å gjøre hus- eller hagearbeid. Hvis været er godt, så kan det være årets første tur med gressklipperen, eller at man bruker god tid på oppussing ved å borre eller banke i vegger.

Ikke lov

Alt dette er imidlertid ikke lov i helligdagene i påsken. Det finnes en egen lov om helligdager og helligdagsfred, og den lyder blant annet som følger:

«På helligdag fra klokka 00 til klokka 24, samt påske-, pinse- og julaften etter klokka 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

Hvis man bryter loven om helligdagsfred kan man ifølge lovdata bli straffet med bøter.

Nå har også Vest politidistrikt i forkant av påsken kommet med en klar advarsel til innbyggerne i landsdelen:

- Vi går erfaringsmessig inn i en tid hvor bl.a. motorisert hagearbeid og litt snekring er populært. Men før lyden av motorsag og hammerslag sprer seg utover nabolagene, minner vi om Lov om helligdager og helligdagsfred. Se litt på den, og bevar et godt naboskap.

- Egoister

Erfaringsmessig får politiet flere klager på støy i påsken, og i fjor gikk daværende fungerende tjenesteleder i Romerike, Svein Engen, knallhardt ut mot de som ikke bevarte helligdagsfreden.

Les også: I fjor raste han mot innbyggerne – nå ser Svein seg nødt til å si ifra igjen: – Må gå an å bruke huet (+)

- Det må gå an å bruke huet. Helligdagsfred betyr at det skal være fritt for støy og helt stille – 24 timer i døgnet, på helligdagene. Det gjelder også hver søndag hele året, i tillegg til de røde dagene. Det er lite som er mer irriterende enn noe som står og durer disse dagene. Vi ser at helligdagsfreden brytes stadig vekk. Mange er egoister og er seg sjøl nærmest. Jeg vil henstille folk til å ta hensyn, sa Engen til Romerikes Blad.