*Nettavisen* Nyheter.

Politiet med advarsel: Gutter ned i 10-årsalderen raner tilfeldige unge

 

Politiet advarer om unge ranere i Stavanger sentrum. Noen er ikke mer enn 10-12 år gamle. Foto: Jarle Vines / Creative Commons

Politiet er bekymret for unge ranere i Stavanger sentrum.

11.09.19 21:46

- Politiet ser svært alvorlig på ranstrenden, og vi håper foreldre/foresatte, skoler, kommunen og ungdommene vil spille på lag med oss for å få en slutt på dette, skriver politiet på Facebook onsdag.

De er bekymret over utviklingen der unge gutter raner til seg dyre klær, sko, belter og airpods fra tilfeldige gutter i samme aldersgruppe.

I innlegget til politiet skriver de at ranerne er fra 12 til 15 år gamle, men det er også snakk om gutter helt ned i 10 årsalderen, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Gruppen vi er spesielt bekymret for begynte med hærverk, og så har det utviklet seg til vold og ran, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth til TV 2.

Ranene skal ha startet i februar i år. I to av tilfellene har ranerne utøvd vold, ifølge TV 2, og det er registrert 8 anmeldte ran. Politiet mener det er store mørketall. Ifølge TV 2 skal det være registrert 19 ungdommer som skal ha tilknytning som er tilknyttet et eller flere av ranene og alle ranerne skal være identifisert. Flere har vært inne til avhør og samtaler.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal den samme grupperingen ha brukket nesen på en tilfeldig ungdom på gata, mens en annen ble sendt til legevakten hvor han måtte sy. Det skal også ha skjedd at fornærmede har blitt truet fra å snakke med politiet.

- Det er vanskelig å jobbe med dem, fordi de fleste er under kriminell lavalder, sier Rotseth til TV 2.

De fleste ranene skjer i Stavanger sentrum, men det har også vært tilfeller i andre bydeler. Roseth forteller TV 2 at politiet har snakket med ungdom som nå ikke tør å gå i sentrum og som er redde for å bruke merkeklær, på grunn av ranene.

- En generell oppfordring til dere foreldre er å ha en åpen dialog med barna og vise interesse for hva de gjør på fritiden og hvem de er med. Dessuten: Kommer barnet ditt uten videre hjem med nye, dyre klær? Eller har barnet ditt «mistet» dyre klær eller dyrt utstyr? Da kan det være lurt å stille noen spørsmål, skriver politiet på Facebook.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag