*Nettavisen* Nyheter.

Politiet mener Toten-drapet bærer preg av planlegging

Politiet orienterer pressen om voldshendelsen på Toten mandag.

SIKTET FOR DRAP: Politiet siktet mandag faren for drap på sin egen sønn.

En 44 år gammel mann er siktet for drap på sin 15 år gamle sønn på Toten. Det bekreftet politiet under en pressekonferanse tirsdag.

07.11.19 19:33

Politiet sier at den siktede faren har forklart seg om voldshendelsen på Toten i oktober, som førte til at hans sønn døde 4. november. Dagen etter, ble han siktet for drap.

Les: 15 år gammel gutt på Kapp i Oppland døde etter voldshendelse

Tekniske undersøkelser og avhør av vitner har bekreftet denne historien, og politiet tror derfor at han snakker sant.

Politiet opplyser at etterforskningen går mot slutten, og at det ikke fremkommer noen ting som tyder på at siktede ikke har fortalt sannheten.

Holder tilbake detaljer

- Vi understreker at de detaljer som vi holder tilbake på dette tidspunktet, er av hensyn til de pårørende, som vi mener skal slippe en ekstrabelastning som det vil være at visse detaljer rundt det grusomme som har skjedd skal spres i media, mens de har mer enn nok med å takle den hverdagen som kommer, sier etterforskningsleder John Eivind Melbye under pressekonferansen tirsdag.

- Vi ønsker ikke å si noe om motiv for drapet, selv om siktede har forklart det for politiet, sa han under pressekonferansen, som du kan se opptak av på Oppland Arbeiderblad her.

Seksuelle overgrep og frihetsberøvelse

Den 15 år gamle gutten ble funnet livløs i en bolig på Toten i Oppland om morgenen 9. oktober. Politiet hadde da mottatt melding om voldshendelsen.

Faren erkjente drapsforsøk på sønnen. Han har forklart seg detaljert i flere avhør og samarbeidet med politiet.

I tillegg til drap, er han også siktet for seksuell omgang med sin egen sønn, før han ble 14 år, samt frihetsberøvelse av guttens mor.

Nå er altså siktelsen utvidet, og mannen er siktet for drap, frihetsberøvelse og overgrep.

Det er ennå ikke kjent hvordan 44-åringen stiller seg til den utvidede siktelsen. Mannens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, skriver i en SMS til NTB at han ikke har kommentarer utover det han har uttalt om saken tidligere.

- Bærer preg av planlegging

Politiet mener det er forhold rundt drapet på Toten som bærer preg av planlegging.

Etterforskningsleder Melby bekrefter overfor Oppland Arbeiderblad funn av strips og andre gjenstander i og ved boligen som kan tyde på at voldshendelsen ikke skjedde i affekt.

– Det er forhold som bærer preg av noe planlegging, sier Melbye til avisa.

44-åringen er også siktet for seksuelle overgrep mot gutten og for frihetsberøvelse av guttens mor.

– Hun skal ha blitt låst inne på et soverom i huset da drapshandlingen skjedde. Hun kom seg ut på balkongen og fikk varslet en person som var i nærheten, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Etterforskningen er inne i en avsluttende fase, men Melbye tilføyer at det gjenstår avhør av noen få vitner.

– Siktede er blitt avhørt to ganger, og han har forklart seg i tråd med det vi mener er sannheten. Han har blant annet deltatt i en rekonstruksjon, sier etterforskningslederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag